Liga Campionilor, grupe. Surpriza Sheriff Tiraspol lovește din nou!

Sheriff Tiraspol s-a impus, miercuri seară, în prima partidă din istorie în grupele Ligii Campionilor după ce a învins-o cu 2-0 pe mult mai titrata Șahtior Donețk.

Adama Traore a deschis scorul în minutul 16, cu un voleu superb din interiorul careului. Pentru gruparea din Tiraspol, care reprezintă Republica Moldova a mai marcat și Momo Yansane în minutul 62. Din grupa D a Ligii Campionilor mai fac parte Inter Milano și Real Madrid.

Sheriff Tiraspol a reușit, din nou, să le dea peste nas detractorilor care afirmau că eliminarea unor formații precum Steaua Roșie Belgrad și Dinamo Zagreb, două echipe mult mai titrate și cu o valoare incomparabilă cu cea a moldovenilor, a fost doar o întâmplare.

Cine este Sheriff Tiraspol

Surpriza prezentă în grupele Ligii Campionilor din acest sezon este produsul unui holding care domină Transnistria și fotbalul moldovean. Este egala FCSB-ului în clasamentul coeficientului UEFA.

Succesul lui Sheriff nu este, totuși, întâmplător. Chiar seamănă, din anumite puncte de vedere, cu ceea ce s-a întâmplat la noi în anii ’80, cu Steaua și Dinamo. Așa cum cele două echipe departamentale erau „stat în stat” în fotbalul românesc, fiecare cu sfera ei de influență, așa e și Sheriff în campionatul Moldovei. Totul i se subordonează clubului creat în 1997 de foștii ofițeri KGB, Viktor Gușan (președintele) și Ilia Kazmali. Inclusiv Federația!

Cei doi au făcut avere în Transnistria după destrămarea URSS, din afaceri dubioase, au investit o parte din bani în fotbal și și-au distrus concurența. „Sheriff”-ul care dă numele echipei mai înseamnă o companie de renume ce este atât sponsor principal, cât și proprietar. Marea corporație include un lanț de supermarketuri, o bancă, mai multe benzinării, un post TV, o editură, dar și o companie de construcții.

Practic, un holding suficient de puternic ca să dicteze regulile din umbră, într-o țară și într-un fotbal sărace. Are acces la cei mai buni jucători și bani ca să-i finanțeze, se bucură de facilități fiscale, iar tot programul campionatului e făcut de așa manieră încât să-i servească interesele.

Sursa: Gazeta Sporturilor