Liga Campionilor se transformă total! Care sunt și când intră în vigoare modificările

Liga Campionilor se va transforma total, oficializarea urmând a avea loc pe 11 mai în cadrul Congresului UEFA anual care va avea loc la Viena, informează The Times. Astfel forul continental dorește să dea lovitura de grație proiectului ESL (European Super League) gândit de oficialii de la Real, Barcelona și Juventus.

Astfel, conform noului format, Liga Campionilor va avea un Final 4, similar celor din baschet și handbal. Din 2024, semifinalele și finala se vor juca într-un singur oraș, vor fi admise două echipe după coeficientul UEFA și în grupe fiecare va avea 10 meciuri cu adversari diferiți.

Ultimele patru echipe vor juca semifinalele (în manșă unică, nu tur-retur) și finala într-un singur oraș. O săptămână dedicată acestui eveniment, care să genereze și mai mulți bani din contractele de televiziune și marketing.

Concesie făcută marilor puteri. Două echipe vor fi admise în grupe în funcție de coeficientul UEFA pe ultimii cinci ani. Dacă, de exemplu, Manchester United nu prinde CL conform Premier (în afara Top 4), se poate califica după clasamentul coeficientului continental.

Locul 5 în topul UEFA, acum Franța, va primi o formație în plus în faza seriilor. Va avea 4, la fel ca Spania, Anglia, Germania și Italia.

Vor participa 36 de cluburi. Sistemul cu grupe va dispărea. Fiecare echipă va disputa 10 meciuri (cinci acasă, cinci în deplasare) cu 10 adversari diferiți. Primele 8 din ierarhia generală se vor califica direct în optimi, iar cele aflate pe pozițiile 9-24 vor intra într-un play-off, din care se vor alege ultimele 8 formații pentru “optimi”.

Sursa foto: uefa