Liga Campionilor. UEFA a anunțat, oficial, unde va avea loc turneul final Final 8

Forul continental le-ar putea face suporterilor și o surpriză plăcută

Turneul final al Ligii Campionilor, ”Final Eight”, își schimbă gazda. Potrivit jurnaliștilor de la cotidianul german Bild, UEFA a decis să mute turneul de la Istanbul la Lisabona, decizia urmând a fi comunicată oficial în data de 17 iunie, anunță sursa citată. Lisabona a câștigat astfel cursa cu celelalte două orașe care își exprimaseră disponibilitatea de a găzdui ”Final Eight-ul” Champions League, Moscova și Frankfurt.

Update: Uniunea Europeană de fotbal (UEFA) a anunţat miercuri că faza finală a Ligii Campionilor va avea loc la Lisabona în luna august, cu un turneu cu opt echipe. Meciurile se vor desfăşura pe stadioanele echipelor Benfica şi Sporting Lisabona.

Comitetul Executiv al UEFA a stabilit că Final 8 va începe pe 12 august. Sferturile de finală şi semifinalele se vor disputa într-o singură manşă, nu în două, ca de obicei. Finala se va juca pe 23 august.

Înaintea turneului final al Champions League vor trebui să se dispute cele patru meciuri din returul optimilor, suspendate din cauza pandemiei de coronavirus: Juventus – Lyon (0-1 în tur), Manchester City – Real Madrid (2-1), Bayern Munchen – Chelsea (3-0) şi FC Barcelona – Napoli (1-1).

Atletico Madrid, Paris SG, RB Leipzig şi Atalanta Bergamo sunt deja calificate în sferturile de finală. Aceste patru echipe îşi vor afla adversarele din Final 8 pe 10 iulie, la tragerea la sorţi a acestei faze finale. Ultimele patru bilete pentru sferturi vor fi împărţite după meciurile rămase în returul optimilor, ce se vor desfăşura pe 7 şi 8 august în locuri ce urmează să fie stabilite, fie pe stadioanele formaţiilor gazdă, fie în Portugalia.

Europa League va avea și ea un turneu final care se va disputa în Germania

Europa League, competiţie suspendată, ca şi Liga Campionilor, în optimile de finală, se va încheia în oraşele germane Koln, Dusseldorf, Duisburg şi Gelsenkirchen, tot în luna august, un un format similar cu cel al principalei competiţii europene intercluburi. Finala Europa League va avea loc pe 21 august.

UEFA încă nu a decis dacă meciurile retur din optimile de finală ale Europa League vor avea loc pe stadioanele echipelor gazdă sau se vor disputa în Germania. Atunci când a fost amânată şi manşa întâi (cazul întâlnirilor Inter Milano – Getafe şi Sevilla FC – AS Roma), calificarea va fi decisă într-un singur meci, pe o arenă ce urmează să fie confirmată.

Meciurile din optimi de finală se vor juca pe 5 şi 6 august, pe stadioane ce urmează să fie confirmate. Pe 10-11 august vor avea loc sferturile de finală, la Koln, Duisburg, Dusseldorf şi Gelsenkirchen, semifinalele sunt programate pe 16-17 august, pe stadioane ce urmează să fie confirmate, iar finala va avea loc pe 21 august la Koln.

Știre inițială

„Lisabona bate Frankfurtul și se revanșează pentru duelul Benfica – Eintracht, din ediția trecută a Europa League!”, a titrat Bild. „Rusia a ieșit însă rapid din calcule, președintele Čeferin considerând că în două luni nu va oferi garanții sanitare din cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus”, au mai notat jurnaliștii germani.

Aceștia prezintă și motivele care i-au determinat pe diriguitorii forului continental să ia această decizie:

Portugalia nu mai nicio reprezentantă în competiție, în timp ce formațiile din Germania ar fi beneficiat de avantajul de gazdă începând din sferturile de finală.

Lisabona are o infrastructură mai bună (trei stadioane de top), satisface condițiile fiscale dorite și din punct de vedere sanitar prezintă o evoluție favorabilă, pandemia de coronavirus fiind deja controlată.

După încheierea campionatelor interne, Liga Campionilor va intra în linie dreaptă pe 4 sau 5 august pentru a-și desemna câștigătoarea din sezonul 2019/2020. Iar pentru a scurta turneul, programat inițial la Istanbul, se continuă cu “Final Eight” care va programa partide într-o singură manșă în sferturile de finală și semifinale. Finala va avea loc pe „Estádio da Luz”, de 65.647 de locuri.

Tribune parțial deschise la ”Final Eight”?

Jurnaliștii de la Corriere dello Sport scriu că “forul de la Nyon speră ca publicul să aibă acces limitat încă de la returul ”optimilor” restante, 6-8 august, însă totul depinde de protocolul sanitar stabilit și de condițiile specifice din fiecare țară legate de pandemie.

Lusitanii ar vrea să permită accesul suporterilor la meciuri în 2-3 săptămâni, dată fiind evoluția favorabilă a cazurilor de coronavirus și că s-au reluat spectacolele de teatru și cele în aer liber cu asistență redusă. Pasul următor al relaxării va deveni fotbalul”, explică sursa amintită.

Iar italienii avansează ipoteză după ce chiar președintele portughez, Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, a ”scăpat porumbelul” declarând că “în august va fi o frumoasă surpriză pentru pasionații de fotbal la Lisabona”.

Obiectivul minim al UEFA este ca porțile să fie parțial deschise pentru fanii celor patru echipe calificate în sferturile de finală ale Champions League, concluzionează jurnaliștii de la Corriere dello Sport.

Optimi de finală Liga Campionilor 2019/2020 (formațiile bolduite sunt calificate deja în Final Eight):

Borussia Dortmund – Paris Saint Germain 2-1, 0-2

Atalanta Bergamo – Valencia CF 4-1, 4-3

Atletico Madrid – FC Liverpool 1-0, 3-2 (d.pr.)

Tottenham Hotspur – Red Bull Leipzig 0-1, 0-3

Real Madrid – Manchester City 1-2

Chelsea Londra – Bayern Munchen 0-3

Olympique Lyon – Juventus Torino 1-0

SSC Napoli – FC Barcelona 1-1.

Sursa foto: uefa