Liga “Habitat” respinge cresterea PRETULUI GIGACALORIEI pentru populatie

Liga Asociatiilor de Proprietari “Habitat” afirma intr-un comunicat remis miercuri presei ca respinge “cu fermitate” orice crestere a PRETULUI GIGACALORIEI platit de catre populatie.

“Practica ultimilor ani de a mari pretul gigacaloriei dupa inceperea sezonului de incalzire (cand, conform legii, nu mai este permisa deconectarea) este imorala si ar trebui declarata ilegala. Nu este normal ca in plin ger, fara o alta solutie de incalzire, fara posibilitatea de a renunta la serviciul de incalzire, sa fi pus in fata faptului implinit, printr-un comunicat sec, prin care esti anuntat ca vei plati mai mult. De ani de zile autoritatile profita de consumatorii bun platnici care achita, an de an, costuri marite pentru servicii, in cel mai bun caz, identice (daca nu, mai proaste)”, se spune in comunicat.

Liga “Habitat” afirma ca a semnalat in primavara anului trecut am semnalat “situatia grava” in care se afla termoficarea din Bucuresti, precum si lipsa resurselor pentru efectuarea mentenantei si a investitiilor necesare si a unui calendar pe urmatorii 5-10 ani cu previziuni ale costului gigacaloriei.

Citeste si: PNL solicita RADET sa CONTESTE decizia ANRE de majorare a pretului gigacaloriei

Organizatia a identificat principale probleme in legatura cu RADET. Este vorba despre “falimentul” RADET-ului (acumularea de datorii ca urmare a cheltuielilor ineficiente si a haosului legislativ), viitorul incert al sistemului de termoficare, necesitatea unor investitii uriase, lipsa controlului transparent al RADET de catre Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), contractul de delegare si a indicatorilor de performanta fiind inexistent, precum si lipsa zonelor unitare de consum.

Alte problem identificate de Liga “Habitat” se refera la faptul ca nu a fost respectat principiul “o cladire un sistem de incalzire”, precum si la nerespectarea obligatiei privind contorizarea individuala.

Organizatia reclama si ineficienta managementului RADET, provocata sistematic de lipsa controlului transparent al regiei de catre Primaria Capitalei si CGMB.

Liga “Habitat” semnaleaza si faptul ca nu a fost realizata transformarea RADET in societate comerciala cu capital 100 la suta municipal, concorm legii, societate careia CGMB ii incredinteaza contractul de delegare si concesiunea patrimoniului aferent serviciilor, inclusiv cu stabilirea obligatiilor specifice acestor servicii de interes general.

In plus, nu au fost introduse contractul de delegare, caietul de sarcini prind gestionarea patrimoniului public si indicatorii de performanta. Totodata, nu a fost intocmit si aprobat Regulamentul serviciului de incalzire centralizata. De asemenea, nu a fost organizata o entitate de reglementare independenta de primarie , cu competente delegate de la CGMB, de a monitoriza indicatorii de performanta ai RADET si ai CET-urilor si de a pregati, urmari si reglementa aplicarea strategiei energetice. Pe langa acestea, nu a fost aprobat strategia energetica a Capitalei, care sa stopeze risipa banilor bucurestenilor, potrivit organizatiei.

“De ce intarzie concesionarea cu aport de capital a serviciilor de incalzire centralizata din Bucuresti, ca fiind singura solutie strategica care ofera bucurestenilor sansa de a avea servicii de calitate la cele mai mici preturi date de piata acestor servicii? In fata acestei situatii Liga Habitat a facut mai multe demersuri si a solicitat Consiului General si primarului general sa ia masurile legale. Autoritatile locale nu au facut nimic de ani de zile, acceptand pierderile si ineficienta. De ce? Desi au trecut ani de zile de la elaborarea strategiei si de la aprobarea concesiunii, nimic din toate aceste masuri urgente si importante nu s-a realizat”, se mai arata in comunicat.

Citeste si: ANRE: PRETUL GIGACALORIEI produse de ELCEN a fost majorat din cauza SCUMPIRII GAZELOR

Potrivit Ligii “Habitat”, combinatia de venituri scazute, preturi ridicate la energie si izolarea inadecvata a locuintelor da nastere unor fenomene precum saracia, deconectarea de la energie, excluderea sociala, ceea ce contravine modelelor sociale europene. “Fenomenele de segregare sociala au inceput sa duca deja la transformarea unor zone importante din Bucuresti in ghetouri. Toate acestea ne determina sa consideram ca absolut necesara stoparea cat mai urgenta a prejudiciilor create de acest sistem administrativ, prin schimbarea sa intr-un sistem contractual transparent, eficient si controlat public, in care utilizatorii sa aiba un cuvant de spus”, mai scrie in comunicat.

Sursa foto: vestic.ro