Liga Națiunilor, baraj. Mirel Rădoi dezvăluie tactica pentru meciul decisiv cu Islanda

Baraj Liga Națiunilor. Selecționerul Mirel Rădoi a acordat un interviu exclusiv jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor în care a dezvăluit, printre altele, tactica pe care tricolorii o vor aborda la cel mai important meci al sezonului, Islanda – România.

Mirel Rădoi a explicat, pentru sursa citată, modul în care va încerca să depășească cu brio importantul test împotriva nordicilor de la începutul lunii viitoare. În continuare vă prezentăm principalele idei ale tânărului selecționer al echipei naționale a României.

Mirel, se comprimă timpul până la partida cu Islanda, cea mai importantă din această toamnă. Cu ce am rămas după dubla cu Irlanda de Nord și Austria și cum se profilează disputa de la Reykjavik?

N-aș vrea ca lumea să aibă imaginea Islandei din meciul pierdut cu 1-5 contra Belgiei. După părerea mea, din acea echipă se pot regăsi împotriva României maximum doi jucători: fundașul stânga Skulasson și mijlocașul central Bjarnasson. Islanda seamănă cu Norvegia, un clasic 4-4-2 bazat pe forță, un 4-4-1-1 pe faza defensivă, disciplinați, organizați, forțează adversarul să greșească. Mai puțină creativitate. Cu ce am rămas noi? Principalul câștig e faza de atac!

În ce sens?

Băieții au înțeles foarte bine principiile ofensive. Și, chiar dacă am sesizat momente de panică, am știut s-o gestionăm, exceptând ultimele minute cu Austria, când mingile se degajau în lateral, nu central. N-am văzut însă debandadă, adică să nu știe nimeni ce trebuie să facă. Am sărit bine peste liniile de presing ale adversarului, am avut reacții potrivite în decurs de numai câteva zile.

Va arăta diferit România la Reykjavik?

Vom vedea atunci. Luăm în calcul și o linie defensivă cu trei fundași ori un 4-2-3-1 cu un ax central puternic, să nu le dăm șanse islandezilor să vină pe contraatac direct peste apărarea noastră. Vom analiza și prin prisma jucătorilor convocați. Pentru mine e important că ei sunt dornici să evolueze bine la club pentru a se întoarce la națională.

Îți spune ceva amestecul de personaje taur-vultur-dragon-uriaș?

Taur…vultur…dragon…uriaș…Nu! Nu știu!

E noua identitate a naționalei Islandei, lansată recent cu un clip absolut spectaculos. Arată periculos!

Pare periculos, da! Atunci o să facem și noi un filmuleț cu niște pitici care controlează bine mingea în permanență și înscriu foarte ușor pe lângă dragoni și vulturi. E normal pentru ei să se identifice astfel ca nație. Aduc și în timpul partidelor cu niște vikingi. Dacă le pui în mână o suliță sau o sabie, arată ca și cum sunt gata de război. Trebuie să ne ridicăm la nivelul lor de determinare pentru a ne putea impune apoi adăugând abilitățile noastre tehnice. Important e să nu evităm lupta. Dar asta nu înseamnă să acceptăm să ne batem cu armele lor, fiindcă am pierde din start.

Îți redau o declarație recentă oferită în presa de la Reykjavik de secundul Islandei: „Românii sunt foarte tehnici, au șuteuri redutabili, o putere copleșitoare, curaj, o sete extraordinară de performanță, sunt pasionați și capabili de un entuziasm incredibil, care e însă cu două tăișuri”. Pare descrierea unor campioni mondiali!

Încearcă să-și avertizeze propriii internaționali, dar să ne și mărească nouă cota ca să ne relaxăm. Voi avea grijă însă ca acest mesaj să ajungă altfel la jucătorii noștri, sub o altă formă. Sunt convins că nu ne va aștepta un meci ușor. În toată istoria noastră nu am obținut nimic facil, în niciun domeniu. Nimic nu a venit fără muncă, determinare, sacrificiu. Parcă suntem blestemați! Mereu a trebuit să luptăm ca să obținem chiar ce e al nostru, meritat.

Avem doar două meciuri în palmares cu Islanda, în ambele am bătut cu 4-0 în preliminariile CM 1998. Dacă încasăm acum gol, toată lumea va sări pe tine, la modul „cum de ne-a marcat Islanda”?

E adevărat. Dacă luăm un gol sau două ori iese un rezultat negativ, criticile se vor îndrepta către mine, către staff, ceea ce e normal. Ne-am asumat acest lucru când am semnat și știm că ultima impresie contează de obicei. Se uită repede ce-ai făcut în urmă cu o lună. În fotbal trăiești doar cu prezentul. Am putea să fim cei mai buni antrenori spunând că vom câștiga toate jocurile următoare. Nu ne doare gura. Am putea să promitem. Dar nu putem să garantăm ceva ce nu avem cum să controlăm.

Sursa declarații: gsp.ro