Liga Națiunilor: România se află intr-o grupă extrem de grea

România își va afla pe miercuri, după ora 13.00, adversarii pe care îi va întâlni la prima ediție a Ligii Națiunilor. Competiția a fost înființată de UEFA pentru înlocuirea cu meciuri oficiale a datelor de amicale, ținta unor rețete financiare mai generoase și o nouă modalitate de a ajunge la un European, cu o poartă deschisă inclusiv pentru naționalele liliputane.

Update: Tragerea la sorti a grupelor primei ediții a Ligii Națiunilor a avut loc în Elveția, la SwissTech Convention Center din Lausanne. România va evolua în Grupa a 4-a din Liga C împotriva Lituaniei, Serbiei și Muntenegrului. Celelalte grupe din Liga C:

Grupa 1: Israel,  Albania, Scoția.
Grupa 2: Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria.
Grupa 3: Cipru, Bulgaria, Norvegia, Slovenia.

Grupele din Ligile A, B și D.

Liga A:

Grupa 1: Olanda, Franța, Germania.
Grupa 2: Islanda, Elveția, Belgia.
Grupa 3: Polonia, Italia, Portugalia.
Grupa 4: Croația, Anglia, Spania.

Liga B:

Grupa 1: Cehia, Ucraina, Slovacia.
Grupa 2: Turcia, Suedia, Rusia.
Grupa 3: Irlanda de Nord, Bosnia, Austria.
Grupa 4: Danemarca, Irlanda, Țara Galilor.

Liga D:

Grupa 1: Andora, Kazahstan, Letonia, Georgia.
Grupa 2: San Marino, Moldova, Luxemburg, Belarus.
Grupa 3: Kosovo, Malta, Insulele Feroe, Azerbaijan.
Grupa 4: Gibraltar, Liechtenstein, Armenia, Macedonia.

Calendarul competiției

Etapa 1: 6-8 septembrie 2018

Etapa 2: 9-11 septembrie 2018

Etapa 3: 11-13 octombrie 2018

Etapa 4: 14-16 octombrie 2018

Etapa 5: 15-17 noiembrie 2018

Etapa 6: 18-20 noiembrie 2018

Tragere la sorți play-off: început decembrie 2018.

Play-off Liga Națiunilor: 5-9 iunie 2019.

Tragere la sorți play-off EURO 2020: 22 noiembrie 2019.

Play-off EURO 2020: 26-31 martie 2020.

Știre inițială

România va porni în Liga C și, dacă își va câștiga grupa, va promova în al doilea eșalon. Rezultatele contează și pentru stabilirea urnelor preliminariilor pentru Euro 2020, dar și pentru play-off-urilor care vor decide ultimele patru echipe calificate la turneu.

La tragerea la sorți, România va fi în prima urnă, astfel că va evita Ungaria, Scoția și Slovenia. Una dintre cele patru grupe va fi formată numai din trei echipe și ar putea reprezenta un avantaj pentru ”tricolori”, ținând cont că duelurile din grupă se vor disputa în două manșe.

Componență urne Liga C: 

Urna 1: Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia.
Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia.
Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda.
Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania.

Ca urmare a coeficienților, România este în momentul de față în Liga C, a treia ca valoare din Liga Națiunilor. Pe lângă România, din Liga C mai fac parte echipele naționale din Scoția, Ungaria, Slovenia, Albania, Muntenegru, Serbia, Grecia, Norvegia, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia și Lituania.

Echipele din Liga C vor fi împărțite într-o grupă de trei echipe și trei grupe de patru echipe, după tragerea la sorți.

Cum arată celelalte ligi:

Liga A (4 grupe de 3 echipe): Germania, Portugalia, Belgia Spania, Franța, Elveția, Angia, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Țara Galilor;

Liga B (4 grupe de 3 echipe): Suedia, Olanda, Rusia, Ucraina, Austria, Irlanda de Nord, Slovacia, Irlanda, Bosnia, Danemarca, Turcia, Cehia;

Liga D (4 grupe de 4 echipe): Azerbaijan, Belarus, Georgia, Macedonia, Insulele Feroe, Armenia, Letonia, Luxemburg, Moldova, Kazahstan, Lichtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Regulament Liga Națiunilor

Se vor face patru grupe în fiecare grupa a Ligii Națiunilor, iar primele clasate vor promova, iar ultimele vor retrograda. Câștigătoarele grupelor din Liga Națiunilor sau echipele clasate pe pozițiile imediat următoare, care nu s-au calificat din grupele preliminare, vor susține două baraje. Din fiecare divizie a Ligii Națiunilor se va califica la EURO câte o echipă.

Se va juca în sistem campionat, tur-retur, în perioada septembrie-noiembrie 2018. Dacă România câștigă grupa, atunci va promova în Divizia B pentru ediția următoare a Ligii Națiunilor și are asigurată prezența în Final Four pentru EURO 2020, în cazul în care ar rata calificarea din grupa preliminară.

Sursă foto: sport