Limite minime obligatorii in bugetele localitatilor, au decis parlamentarii

Parlament

Bugetele localitatilor vor avea limite minime obligatorii. Parlamentarii au adoptat, vineri, un amendament la bugetul pe 2015, stabilind limite minime obligatorii de venituri pentru localitati, astfel comunele sa nu aiba mai putin de 1,5 milioane de lei. Liviu Dragnea a explicat ca niciun primar nu mai este obligat sa mearga la Consiliul Judetean sa-si asigure veniturile.

Potrivit amendamentului adoptat, se vor stabili limite de venituri proprii pe categorii de unitati administrativ -teritoriale astfel: 1.500.000 lei pentru comune, 6.000.000 lei pentru orase, 25.000.000 lei pentru municipii, 50.000.000 pentru municipii resedinte de judet si 80.000.000 lei pentru judete.

“Este o problema aproape vesnica referitoare la subfinantarea autoritatilor locale, in special pentru comune. in fiecare an, in trimestrul 4 comunele descopereau ca nu au suficienti bani pentu salarii, pentru cei cu handicap. Prin acest amendament sunt niste minime obligatorii de venituri pentru unitatile administrativ teritoriale, adica 1,5 milioane lei prentru comune, 6 milioane lei pentru orase, 25 milioane lei pentru municipii, 50 de milioane pentru resedintele de judet, 80 de milioane pentru consiliile judetene. Daca veniturile proprii ale unei comune sunt de exemplu un milion, atunci prin efectul acestei legi, ea primeste, prin echilibrare, 500.000 lei, dupa ce se face acesta operatiune, din sumele care au ramas dupa aceasta completare a veniturilor localitatilor, se mai repartizeaza 15% din suma ramasa in functie de populatie, 15% in functie de suprafata, iar 15% impartite in mod egal pentru localitatile care au avut 90% grad de colectare si pentru cele are au facut proiecte europene”, a explicat ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea.

Citeste si: Parlamentarii conservator-liberali si cei de la PSD VOTEAZA proiectul de BUGET. UDMR decide dupa dezbateri

Ministrul a precizat ca sunt peste 1800 de comune care au buget sub 1,5 milion de lei, iar, prin aceasta modificare, castiga comunele. “Niciun primar nu mai este obligat sa mearga nicaieri cu mana intinsa ca sa-si asigure veniturile pentru functionare, asiguram un aflux pentru toti locuitorii din comunele mici”, a mai spus Dragnea, sustinand ca presedintii Consiliilor Judetene (CJ) se vor preocupa in special de dezvoltarea comunitatilor, “nu de cum sa panseze o rana sau sau cum sa imparta o saracie”.

Amendamentul a fost criticat, in plen, de deputatii UDMR, Marton Arpad aratand ca, in acest fel, o formula decide in locul Consiliilor judetene impartirea banilor si aceasta situatie este injusta. “Este impotriva descentralizarii, o atributie a Consiliului Judetean se pierde in detrimentul unei formule si la dispozitia unui director al finantelor judetene”.

Deputatul PDL Constantin Dascalu a afirmat, insa, ca PDL si PNL au sustinut acest amendament pentru ca “este pentru prima oara cand se face dreptate comunelor sarace”.

Parlamentarii dezbat vineri articolele proiectului de buget pe 2015.