Lionel Messi la Manchester City, operațiunea care va distruge fotbalul? Analiză

Salariu de bază , drepturi de imagine, comisioane către agenți și alte clauze suplimentare. Posibilul transfer al lui Leo Messi la Manchester City va distruge industria fotbalului financiar și comercial?

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun, la unison, specialiștii și jurnaliștii din Anglia, după ”ruptură” dintre superstarul argentinian și FC Barcelona. Daily Mail a analizat problema apelând la o serie de experți care au analizat și oferit, deopotrivă, toate avantajele și dezavantajele unui posibil transfer al lui Messi la Manchester City.

Potrivit dr. Robert Wilson, expert în finanțe la fotbal și profesor la Universitatea din Sheffield, cluburile din Premier League nu își mai pot permite cifre astronomice în perioada pandemiei de coronavirus. “Dar dacă ai pe cineva ca Messi în echipa ta – continuă cotidianul britanic – trebuie să accepți ceva diferit de norma obișnuită”.

Citește și: Contractul incredibil oferit de arabii lui Manchester City lui Lionel Messi

Toate bonusurile pe care o companie le plătește pe baza performanței ar trebui adăugate la salariu: goluri marcate, pase decisive, jocuri jucate și mai presus de toate trofeele câștigate: „Clauzele ar dubla sau chiar tripla salariul de bază. Dacă premiul final al Ligii Campionilor este de aproximativ 112 milioane de euro, Messi ar primi în jur de 11”.

Există, totuși, câțiva factori pozitivi care nu ar trebui subestimați. Un avantaj imediat – potrivit avocatului sportiv Taylor Heath – ar fi legat de vânzarea biletelor: „În ciuda succesului mare al echipei, Stadionul Etihad are încă locuri goale și, fără îndoială, sosirea lui Messi ar putea schimba radical situația. “. În același mod, încasările din drepturile de televiziune de la UEFA și nu numai ar crește, pentru că toți ar face orice pentru a arăta noul Manchester City al lui Leo Messi.

Nu și în cazul vânzărilor de tricouri cu numele campionului argentinian, deoarece Puma ar profita de avantajele noului echipament: „Sponsorul plătește licența pentru a produce tricouri. Profiturile din vânzări se îndreaptă către ei și nu către club ”. Concluzia analizei întocmite de jurnaliștii de la cotidianul Daily Mail este următoarea: „Pachetul global oferit lui Lionel Messi ar reprezenta mult mai mult decât un simplu salariu și acest transfer ar putea avea pagube enorme asupra industriei fotbalului”.

Sursa foto: daily mail