Lista celor 17 “MEDICAMENTE ORFANE”, in dezbatere publica

Peste 20 de medicamente, scoase de pe lista de compensate

Ministerul Sanatatii a lansat vineri in dezbatere publica proiectul privind protocoalele terapeutice pentru prescrierea celor 17 medicamente pentru care nu exista alternativa terapeutica, asa-numitele “medicamente orfane”, ce ar putea fi utilizate din luna iulie.

Prin acest proiect, pentru prima data, 17 molecule noi, respectiv Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, ar putea fi prescrise bolnavilor cu boli rare.

Citeste si: Medicamentele pentru cancer, epilepsie si boli endocrine vor fi compensate integral

Printre afectiunile pentru care vor fi introduse respectivele molecule noi sunt epilsepsia, bolile endocrine, bolile onco-hematologice, hipertensiunea pulmonara, transplantul medular, sclerozele si altele, dupa cum a precizat in luna mai Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Impactul financiar pentru introducerea celor 17 molecule noi este de peste 40 de milioane lei, a spus ministrul Banicioiu.

Citeste si: Pacientii cu BOLI RARE vor avea acces din iunie la 17 MOLECULE NOI

Guvernul a adoptat, in 13 mai, HG nr. 389/2014 privind modificarea si completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Lista de medicamente pentru pacientii cu afectiuni fara alternativa terapeutica a fost stabilita in baza reglementarilor UE.