ULTIMA ORA: Acesta este NOUL GUVERN al ROMANIEI. LISTA MINISTRI

Ponta, dupa demisia lui George Maior: Nu e bine ca SRI sa revina sub control politic!

Noul Guvern Ponta 4 va fi prezentat, duminica, in sedinta Comitetului Executiv National (CExN) a PSD. Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Victor Ponta, va prezenta noua formula a Guvernului restructurat, ca mai apoi sa fie prezentata in Parlament luni, 15 decembrie.

Toate propunerile de ministru urmeaza sa fie votate astazi in cadrul Comitetul Executiv al PSD, dar si de grupurile parlamentare. Maine urmeaza sa aiba loc audierile ministrilor in Parlament, iar luni seara este preconizat votul in Parlament. Noul Guvern va avea in componenta sa PSD, UNPR si PC, plus oameni de la partidul lui Calin Popescu Tariceanu, partid care nu este insa recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel al Partidului National al Mediului. Discutiile pe marginea noului Cabinet si al Programului de guvernare pentru perioada 2015-2016 s-au purtat in cadrul sedintei Coalitiei de vineri, dar si in cursul saptamanii, la Palatul Victoria, in cadru restrans.

Experimentul propus de premierul Ponta in primavara anului 2014, cand a introdus in Guvern mai multi tehnocrati, fara ca partidul sa fie informat asupra numelor acestora, a esuat, premierul Ponta fiind obligat dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie 2014 sa-si aleaga ministrii din cadrul PSD. Tehnocratii au spus la revedere Palatului Victoria pe Facebook, ei anuntand rand pe rand faptul ca au fost remaniati.

Mondo News iti recomanda si: NOUL GUVERN PONTA 4, PREZENTAT ASTAZI IN SEDINTA CEXN A PSD

In Guvernul Ponta 4 nu se mai regasesc ministrii UDMR, dupa retragerea maghiarilor de la guvernare, in schimb au fost cooptati oamenii din partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. PC a negociat dur pentru a obtine Ministerul Educatiei, pentru aceasta Daniel Constantin renuntand si la functia de vicepremier, atat de disputata in momentul discutiilor privind intrarea in Guvern a lui Klaus Iohannis, scriu cei de la Gandul.
 
Premierul Ponta a schimbat abordarea la construirea celui de-al patrulea Guvern pe care il conduce, optand pentru ministri politici in locul tehnocratilor veniti la Palatul Victoria in luna martie. Ioana Petrescu – marea surpriza de la Finante a Guvernului Ponta III, Aurelia Cristea – Dialog Social, Bogdan Stanoevici – Romanii de Pretutindeni, Razvan Nicolescu – Energie urmeaza sa nu se mai regaseasca in viitoare structura guvernamentala.

In luna februarie, USL s-a rupt dupa ce premierul Ponta a refuzat ca actualul presedinte ales, Klaus Iohannis, sa detina simultan functiile de vicepremier si ministru de Interne. Ponta a cerut atunci ca si Daniel Constantin sa detina functia de vicepremier daca i se va acorda si lui Iohannis, propunere refuzata de liberali. Premierul Ponta vorbea la momentul respectiv de o egalitate la nivelul partidelor de guvernare prin cele patru functii de vicepremier. Acum, in Guvernul Ponta IV, Daniel Constantin nu se va mai regasi in functia de vicepremier, PC negociind obtinerea Ministerului Educatiei. in negocierile pentru Guvernul Ponta se discuta daca sa fie o pozitie de vicepremier – Gabriel Oprea sau sa isi mentina pozitia si Liviu Dragnea (PSD).

Citeste si: NOUL GUVERN PONTA 4: PREMIERUL, INDEMNAT DE UNII DEPUTATI PSD SA FACA UN GUVERN CU OAMENI TINERI, INTEGRI SI PROFESIONISTI

Toate propunerile de ministru urmeaza sa fie votate astazi in cadrul Comitetul Executiv al PSD, dar si de grupurile parlamentare. Maine urmeaza sa aiba loc audierile ministrilor in Parlament, iar luni seara este preconizat votul in Parlament. Noul Guvern va avea in componenta sa PSD, UNPR si PC, plus oameni de la partidul lui Calin Popescu Tariceanu, partid care nu este insa recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel al Partidului National al Mediului.

Cabinetul Victor Ponta nu va aduce multe nume noi, ci doar comasarea mai multor ministere, noteaza cei de la Gandul. Astfel se va renunta si la experimentul din perioada guvernarii USL, cand pentru a controla PNL, PSD a spart mai multe ministere sau atributiile unora au fost preluate in subordinea PSD sau a primului ministru.

Cei de la UNPR isi pastreaza functia de vicepremier si ministru de Interne pentru Gabriel Oprea, dar si pe cea de ministru pentru Relatia cu Parlamentul pentru Eugen Nicolicea.

Partidul lui Tariceanu va fi reprezentat in Guvern de Andrei Gerea la Ministerul Economiei si Gratiela Gavrilescu la Ministerul Mediului. De la Ministerul Economiei a fost remaniat Constantin Nita (PSD), iar la minister se vor reintoarce Energia si IMM-urile. Se poarta inca negocieri asupra ministerului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care ar urma sa fie condus de Radu Stroe. Pesedistii vor sa treaca din nou la ministere acele atributii care au trecut la SGG in 2012, cand PSD a incercat sa goleasca de continut ministerele PNL.

PC va avea in continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, dar acesta a renuntat la functia de vicepremier. Conservatorii au cedat si ministerul Comunicatiilor, ministrul Cotovelea urmand sa fie remaniat pentru a obtine Ministerul Educatiei. Acest minister se va comasa cu cel al Cercetarii.

Ministerul Finantelor si cel al Bugetului se vor comasa, el urmand sa fie condus de Darius Valcov – PSD.  Din actuala structura guvernamentala se vor regasi in Cabinetul Ponta IV: Rovana Plumb – Munca, Mircea Dusa – Aparare, Darius Valcov – Finante, Orlando Teodorovici – Fonduri Europene , Bogdan Aurescu – Externe, Ioan Rus – Transporturi, Robert Cazanciuc – Justitie, Nicolae Banicioiu – Sanatate.

Social-democratii vor prelua Ministerul Culturii, o propunere de ministru avansata fiind cea a deputatului Ionut Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. De asemenea, la ministerul Comunicatiilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu.

Toate numele si structura viitorului Guvern urmeaza sa fie discutata azi de conducerile partidelor care vor forma viitoarea majoritatea guvernamentala.