LISTA SOLICITARILOR exprimate de ONG-uri la adresa presedintelui IOHANNIS cu privire la viitorul Cabinet

Un numar de 35 de ONG-uri ii solicita presedintelui KLAUS IOHANNIS sa aplice un set de criterii de integritate si competenta viitorului premier si ministrilor din guvernul sau.

Printre SOLICITARI se REGASESC: neapartenenta la fosta Securitate si la actualele servicii secrete, fara functii de conducere in PCR, fara implicare in dosare penale, fara traseisti, fara personaje care s-au pozitionat impotriva statului de drept. ONG-urile (printre care se numara si organizatii care au participat la consultarile de la Cotroceni) mai cer si ca viitorii ministri si premierul desemnat sa aiba capacitati manageriale si profesionale.

CITESTE SI: SONDAJ SNSPA: PE CINE VOR PROTESTATARII DE LA UNIVERSITATE IN FRUNTEA GUVERNULUI

Apelul integral al ONG-urilor (sursa: Comunicat de presa FDSC):

Stimate Domnule Presedinte,

Va adresam acest apel in numele organizatiilor neguvernamentale semnatare si in spiritul starii de nemultumire profunda manifestata in strada ca reactie la criza statului. Exista un numitor comun al revendicarilor din strada si al celor din partea organizatiilor neguvernamentale: lupta impotriva coruptiei si reforma clasei politice.

Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politica va solicitam ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru si pentru membrii cabinetului sau sa aplicati urmatorul set de criterii de integritate si competenta:

Integritate :

·    nu este si nu a fost implicat in comiterea de infractiuni sau in scandaluri de coruptie, nu a fost condamnat si nici nu este trimis in judecata pentru astfel de fapte;

·    nu este si nu a fost implicat in obtinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate si nici in cazuri de conflict de interese;

·    nu este si nu a fost implicat in migratii politice/traseism, nici in comportamente de incalcare a moralei publice in exercitarea unor functii publice;

·    nu este si nu a fost implicat in promovarea unor valori, pozitii sau proiecte care contravin statului de drept;

·    nu a ocupat functii de conducere in fostul PCR, nu a fost informator si nu a facut parte din fosta Securitate si nici din actualele servicii secrete;

·    nu a promovat si nu promoveaza discurs discriminatoriu, bazat pe ura.

Competenta :

·    capacitatea de a impune respect pe baza autoritatii profesionale;

·    capacitatea de a demonstra buna cunoastere a unui domeniu profesional;

·    capacitatea de a formula o viziune, prin analiza si sinteza informatiilor culese de catre personalul pe care il coordoneaza;

·    capacitatea de a coordona echipe de oameni si procese decizionale;

·    capacitatea de a comunica si negocia eficient, atat in interiorul echipei, cat si cu publicul.

Componenta oricarui Guvern in Romania ar trebui sa asigure echilibrul de gen.

De asemenea, solicitam sa faceti un demers similar in interiorul Administratiei Prezidentiale, astfel incat pana la 31 decembrie 2015 intreaga echipa din jurul dumneavostra sa respecte aceleasi criterii. Exemplul Administratiei Prezidentiale este imperativ pentru reformarea institutiilor statului si a clasei politice.

Odata cu aplicarea criteriilor de integritate si competenta, ne dorim ca Presedintele Romaniei sa isi asume demararea unui proces de consultare cat mai ampla cu cetatenii si cu organizatiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au functionat in alte state democratice si punand in valoare initiativele construite deja in spatiul virtual al protestului din aceasta perioada. Ne asteptam ca Presedintele, in calitatea sa de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, sa obtina un angajament politic ca toate acestea sa fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele institutii ale statului (Parlament, Guvern) din care sa rezulte modificari legislative si institutionale care sa raspunda problemelor semnalate de cetateni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scara larga, sa fie asumat de toate partidele politice si institutiile publice ca o practica fireasca si permanenta in spiritul dorintei reale de consolidare a democractiei participative in Romania si nu ca o simpla manevra de deturnare a protestelor din piata.

Reafirmam ca organizatiile neguvernamentale, in general, nu au o vocatie de reprezentare populara; ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizatiile semnatare, in particular, nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor. Modul in care a fost pregatita consultarea publica a Presedintelui cu cetatenii si societatea civila organizata, desi probabil bine intentionata, a fost deficitar si, in loc sa creasca increderea publicului in institutiile statului si in organizatiile societatii civile, a provocat inca si mai multa confuzie, suspiciuni si diviziuni la nivelul societatii civile. Ne asteptam ca cei responsabili pentru aceasta situatie sa isi asume raspunderea.

Solicitam ca propunerile concrete de reforme pe care organizatiile societatii civile le-au cerut in ultimii ani sa nu mai fie ignorate de decidentii politici. Si increderea organizatiilor neguvernamentale in majoritatea institutiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.

ONG-urile care au semnat documentul:

Academia de Advocacy

ActiveWatch

Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna

Asociatia ACCEPT

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC)

Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)

Asociatia pro Democratia (APD)

Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)

Asociatia Tura in Natura

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale  (CENTRAS)

Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)

Centrul Parteneriat petru Egalitate (CPE)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Legislatie Nonprofit

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

Civitas’99

Confederatia CARITAS Romania

Expert Forum

Federatia Dizabnet – Reteaua Organizatiilor Furnizoare de Servicii in Domeniul Dizabilitatii

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)

Federatia VOLUM

Freedom House

Fundatia Alaturi de Voi

Fundatia Comunitara Bucuresti

Fundatia Estuar

Fundatia Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare (PACT)

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Funky Citizens

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

Initiativa Romania

Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Militia Spirituala

Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii

Salvati Copiii Romania

Societatea Academica din Romania (SAR )

TERRA Mileniul III.

Sursa foto: realitatea