Lista statelor in care femeile nu pot munci fara acordul sotului

In ciuda faptului ca ne aflam in secolul XXI mai exista destule tari in lume in care femeile nu pot sa isi exercite dreptul la munca decat daca au acordul sotului. Desi este greu de crezut, acest lucru se intampla in cel putin 15 state de pe mapamond.

Astfel,  barbatii mai au puterea sa interzica sotiilor lor sa munceasca, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, prezentat de catre presedintele institutiei, Jim Yong Kim.

“Multe societati au facut progrese, angajandu-se sa suprime formele de discriminare impotriva femeilor, dar mai sunt multe de facut”, a declarat presedintele Bancii Mondiale, potrivit France 24.

Raportul, intitulat “Femeile, afacerile si dreptul”, analizeaza situatia din 143 de state, iar printre statele in care barbatii interzic femeilor sa munceasca se afla Iran, Siria, Bolivia si Gabon.

In 79 de state exista legi care restictioneaza accesul femeilor la munca. “Cele mai restrictive restrictii sunt in Europa de Est si in Asia Centrala”, se precizeaza in raport, care subliniaza ca in Guineea, sotia are dreptul sa atace in justitie decizia sotului, dar trebuie sa invoce “interesele familiei”.

In Rusia, nu mai putin de 456 de profesii – intre care sofer de camioane agricole, instalator, taietor de lemne – sunt interzise femeilor.

In cel putin 29 de state, inclusiv Arabia Saudita, Honduras si Senegal, exista legi care ofera capului familiei dreptul de a decide lucruri importante, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, obtinerea pasapoartelor sau alegerea domiciliului.

Banca Mondiala remarca si faptul ca exista state Occidentale in care emanciparea femeilor a fost acceptata tarziu. In Spania, abia din 1981 femeile au dreptul de a actiona in justitie pe cineva, fara acordul sotului, iar in Elvetia, acest lucru este permis din 1984.

Sursa foto: weheartit.com