Lista tarilor participante la COALITIA internationala impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic

Statele Unite au anuntat ca peste 40 de tari vor participa, intr-un fel sau altul, la coalitia impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI). Dintre aceste aproximativ 40 de tari, 25 sunt numite intr-o declaratie a Departamentului de Stat. Altele ar putea sa colaboreze in mod discret, in anumite domenii, si anume diplomatie, informatii secrete, asistenta militara, lupta impotriva recrutarii si retelelor financiare ale SI.

IRANUL, care nu a fost invitat la Conferinta internationala de la Paris, la care este organizata lupta impotriva SI, a anuntat ca nu dorea, oricum, sa faca parte din aceasta coalitie. Regimul iranian ii ajuta si consiliaza pe kurzii irakieni impotriva jihadistilor, dar a subliniat ca nu-si va coordona actiunile cu Statele Unite, in contextul in care Washingtonul a respins de la inceput orice cooperare cu Teheranul.

SIRIA lui Bashar al-Assad are, de asemenea, statutul de “persona non grata” in aceasta coalitie.

– Sustinere militara

STATELE UNITE: presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca este pregatit sa lanseze atacuri aeriene in Siria impotriva SI si a spus ca fortele americane isi vor extinde raidurile pe care le efectueaza de o luna in Irak impotriva jihadistilor ultraradicali. In total, 1.600 de militari americani vor fi mobilizati in Irak, cu scopul de a oferi o sustinere fortelor armate irakiene in domeniile echipamentului, formarii si informatiilor secrete.

Secretarul de Stat american John Kerry a incercat saptamana trecuta sa ralieze EGIPTUL – care-si conditioneaza participarea in domeniul securitatii de un mandat din partea ONU – si TURCIA – care refuza pentru moment sa participe la operatiuni armate – la “razboiul” pe care Statele Unite l-au declarat SI. In ofensiva sa diplomatica, el a obtinut joi, la Jeddah, angajamentul – eventual militar – a zece tari arabe, inclusiv al ARABIEI SAUDITE.

CANADA: mobilizarea catorva zeci de militari in nordul Irakului, timp de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, alaturi de militari americani care consiliaza fortele kurde.

CITESTE SI: CIA: STATUL ISLAMIC numara intre 20.000 si 31.500 de combatanti in Irak si Siria 

FRANTA: livrarea de armament catre peshmerga kurzi si 58 de tone de furnituri umanitare in regiunea orasului Erbil. Presedintele François Hollande a promis vineri la Bagdad ca va “ajuta si mai mult (din punct de vedere) militar” Irakul in lupta impotriva SI. Potrivit unei surse diplomatice, ar fi “logic” ca Parisul sa participe la atacuri aeriene, dar nu s-a anuntat nicio deizie in acest sens.

MAREA BRITANIE: Londra a livrat mitraliere grele si munitie fortelor kurde, consolidandu-si astfel livrarile militare anterioare. Britanicii intentioneaza sa participe la atacurile aeriene, dar nu au luat inca o decizie in acest sens. Premierul David Cameron si-a exprimat duminica hotararea de a “adopta orice noi masuri necesare” impotriva jihadistilor din cadrul SI, care l-au decapitat pe lucratorul umanitar britanic David Haines.

AUSTRALIA: a anuntat duminica mobilizarea a 600 de militari in Emiratele Arabe Unite (EAU), in cadrul coalitiei internationale impotriva SI.

GERMANIA: trei livrari prevazute pentru combatantii kurzi (30 de sisteme de racheta antitanc, 16.000 de pusti de asalt si 8.000 de pistoale).

ITALIA: a prevazut livrarea unor mitraliere si armament usor confiscat de catre autoritatile judiciare italiene in urma cu aproximativ 20 de ani la bordul unei nave cu destinatia fosta Iugoslavie.

ALBANIA, POLONIA, DANEMARCA, ESTONIA: livrari de echipament militar.

– Ajutor umanitar si donatii

ARABIA SAUDITA s-a angajat sa verse suma de 500 de milioane de dolari la Inaltul Comisariat pentru Refugiati (UNHCR). Marele muftiu i-a catalogat pe jihadisti drept “inamicii numarul unu ai islamului”.

KUWAIT: echivalentul a 10 milioane de dolari ca ajutor umanitar.

AUSTRALIA: gazduirea a 4.400 de refugiati irakieni si sirieni, numeroase largaje de ajutor umanitar.

MAREA BRITANIE, CANADA, NORVEGIA si POLONIA au trimis si ele ajutor umanitar. ITALIA a promis un milion de dolari, SPANIA 500.000 de euro, IRLANDA 250.000 de dolari catre Unicef si 250.000 de dolari catre Comitetul International al Crucii Rosii (CICR), LUXEMBURGUL 300.000 de euro catre UNHCR si Programul Alimentar Mondial (PAM).

TURCIA: peste 100 de camioane cu ajutor umanitar si o tabara de refugiati in apropiere de Dahuk, in nordul Irakului.

Donatii specifice catre Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA): Elvetia (10 milioane de dolari), Japonia (7,8 milioane de dolari, inclusiv pentru alte organizatii), Norvegia (6 milioane de dolari), Australia (4,6 milioane de dolari), Danemarca (3,8 milioane de dolari), Noua Zeelanda (800.000 de dolari), Finlanda (680.000 de dolari), Ungaria (150.000 de dolari), Coreea de Sud (200.000 de dolari).

FILIPINE sunt pregatite sa se alature unei aliante, a declarat pentru AFP secretarul filipinez pentru Afaceri Externe, fara sa faca alte precizari.

– Zona Golfului si tari arabe

CITESTE SI: Irak: SUA stationeaza avioane militare la Erbil, de unde vor ataca STATUL ISLAMIC 

EMIRATELE ARABE UNITE (EAU) si ARABIA SAUDITA, dintre monarhiile de la Golf, se afla in prima linie a frontului anti-SI.

Washingtonul ar putea sa obtina ajutor de la BAHREIN, care gazduieste Flota a V-a americana, KUWAIT, care acorda facilitati militare Statelor Unite, si QATAR, care pune la dispozitia americanilor baza aeriana de la Udeid si gazduieste CENTCOM, Comandamentul militar american insarcinat cu Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Insa atitudinea Qatarului nu este sigura, Doha fiind suspectata de Occident ca finanteaza grupari islamiste radicale.

Tarile care fac parte din LIGA ARABA s-au angajat, de asemenea, sa lupte impotriva terorismului si SI, la nivel “politic, securitar si ideologic”, insa in mod individual, putine tari arabe prezentand detaliat amploarea implicarii lor.

Sursa foto: