KLAUS IOHANNIS: 4000 de unitati scolare nu au autorizatie de functionare. Este o RUSINE NATIONALA. Propun o reforma in educatie

 Presedintele KLAUS IOHANNIA sustine luni, de la ora 17.00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

Presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS, a inceput coferinta de presa cu o urare transmisa elevilor, parintilor si profesorilor cu ocazia deschiderii noului an scolar. Presedintele si-a continuat discursul dezvaluind ca peste 4000 de unitati scolare nu detin conditiile necesare functionarii corespunzatoare. 

”Vreau sa spun tuturor elevilor, cadrelor didactice si evident parintilor ca le doresc un an scolar cat se poate de bun, cu rezulate frumoase si cu multe reusit. La inceput de an se intampla de multi ani incoace lucruri ciudate. Cand ne uitam la stiri observam ca in fiecare an apare un soi de stiri neplacute. Auzim ca si in acest an scolar un numar mare de unitati scolare nu are conditii bune pentru a primi elevii.

Sunt multe scoli care nu au autorizatii de functionare, sanitare. Incercand sa aflu cam despre cate unitati scolare e vorba, am ajuns la ceva surprinzatore. Am aflat ca 4000 de cladiri din Romania nu au autorizatie de functionare, in principal sanitara. Asta ne una din 5 cladiri. Este foarte mult.

Peste 80% nu au aceasta autorizatie pentru ca fie nu au apa curenta, nu sunt racordate la canalizare. Este o rusine nationala! 

Lansez guvernului o provocare. Cred ca e posibil sa avem un plan pe trei ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca e posibil ca pana in toamna anului 2018, cand vom serba un centenar de Romanie moderna sa avem o Romanie moderna si in scoli.”

In 2018 acest tip de stiri sa nu mai exista si sa intram in serbarile centenarului fara aceasta rusine nationala.

O a doua tema tine tot de invatamant. Avem foarte multe probleme in afara de cele care tin de logistica.

Daca ne uitam pe datele ultimilor ani care privesc bacalaureatul constatam ca aproximativ jumatate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Cand analizam situatia manualelor scolare vedem ca in continuare sunt probleme. Cand urmarim rezultatele invatamantului urban – rural aici avem o mare problema.

Copiii din mediul rural nu au nici macar aproximativ aceeasi sansa ca cei din mediul rurban. Cand urmarim datele de integrare in piata muncii chestiunea devine tragica.

Toate acestea ne duc cu siguranta la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot facut, in fiecare an aproape si problemele au ramas in mare aceleasi. Din acest motiv eu astazi vreau sa propun un alt demers.

Astazi propun sa incepem printr-o larga consultare publica o noua reforma in invatamant, o larga consultare inseamna ca invit pe toti cei interesati sa participe la consultare, si societatea civila, si sindicatele, si institutiile centrale si judetene.

Invit pe toti cei care au informatii, au o gandire despre cum trebuie sa arate scoala romaneasca.

Sper ca prin aceasta larga consultare, care cred ca va dura cel putin 2 ani, sa cream bazele unei adevarate reforme a invatamantului, care aduce invatamantul in secolul XXI, care transforma profund scoala, astfel incat elevul, cand termina scoala sa fie dorit la locul de munca.

Avem si vesti bune. Am citit zilele trecute rezultatele unui studiu facut in 15 tari, printre care si Romania, despre cat de fericiti sunt ei cu viata lor de elevi. Surpriza, dintre tarile din UE sondate, Romania e pe primul loc.

Avem cei mai fericiti elevi dar eu cred ca le datoram, oricat de frumos ar fi, noi le datoram mult mai mult, le datoram o scoala [performanta care le da o sansa reala in viata, in cariera, si care transforma Romania intr-o tara a cunoasterii si a integrarii

Sursa foto digi24