LIVE TEXT BASESCU: Nu cred ca PREDOIU va fi premier. Toate partidele se finanteaza din bani negri. UPDATE

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU considera ca acuzatia de conflict de interese la adresa lui VICTOR PONTA pentru numirea lui DAN SOVA in functia de ministru este “fortata” si se declara ingrijorat de “usurinta cu care poti sa faci sa cada un guvern”.

“Sa vii sa spui ca in baza acelor afaceri a fost numit ministru dl Sova de catre VICTOR PONTA ca rasplata pentru afacerile din 2007 – 2008 sa creezi conflictul de interese mi se pare o exagerare. Nu mi se pare ca se poate forta atat de mult definitia conflictului de interese incat sa ceri ridicarea imunitatii primului ministru”, a spus, vineri, fostul sef al statului, invitat la Gandul Live.

TRAIAN BASESCU se declara ingrijorat insa de “usurinta cu care poti sa faci sa cada un guvern”. Acesta crede ca VICTOR PONTA a ales sa se opereze in Turcia pentru ca din Uniunea Europeana (UE) “in orice moment putea fi adus la DNA cu un mandat de aducere”.

In opinia sa, VICTOR PONTA “va pierde guvernul” dar nu va fi condamnat pentru acuzatia de conflict de interese: “S-ar putea sa fie Kazmunai Gaz, privatizarea CFR Marfa, multe altele dar nu conflictul de interese in relatia  cu Sova”.

DECLARATII COMPLETE TRAIAN BASESCU la gandul.info LIVE:

– In UE ar fi putut adus la DNA cu un mandat de aducere, alta explicatie nu am. S-a operat in Turcia pentru a nu putea fi adus cu mandat foarte repede.

– Acum VICTOR PONTA si-a tras una in genunchi, nu poate sa fie LOVITURA de STAT. Nu s-a modificat nicio lege ca sa-si faca genunchiul. S-a operat in afara UE, nu stiu de ce a trebuit la Istanbul, cand putea oriunde in UE. E optiunea fiecaruia, nu stiu de ce a optat asa. Conta foarte mult, chiar si ca imagine, daca se opera in Romania.

– A fost numit Sova ca rasplata mi se pare o exagerare. Cel putin in diagnosticul penal conflict de interese il vad nevinovat. Nu mi se pare ca se poate forta atat de mult conflictul de interese ca sa ceri ridicarea imunitatii.

-Ma ingrijoreaza usurinta cu care sa poti forta caderea unui guvern

– E foarte fortata acuzatia. Ar putea cadea in instanta. Mi se pare o acuzatie subtire.

– Daca as fi fost prim ministru la momentul in care s+ar fi formulat acuzatia as fi demisionat imediat. Cred ca a gresit.

– A plecat in Turcia pentru a evita o aducere cu mandat la DNA

– Cred ca Ponta va pierde guvernul.

– Cred ca orice sef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu multi colegi din PD am fost la un sprit, au platit ei. Oi fi platit si eu, dar ei au platit, a fost si randul lor.

– Despre Iohannis: Nu a pus presiune suficienta pe Ponta. Eu puneam de a doua zi dupa prezidentiale, nici nu eram instalat.

– Cred ca a mers pe varianta cooperarii institutionale. Cred ca nu il cunostea. Cu Ponta nu se poate.

– Ponta nu e cinstit in relatiile cu nimeni. Cum incerca sa puna pe seama CSAT contractul de privatizare a CFR Marfa. A trimis documentele la CSAT si a plecat in vacanta.

– Despre Oprea. Am avut o relatie politica corecta. Nu i se potriveste functia de premier interimar. El poate fi util pe zona de securitate nationala. Sa-l cocoti in fruntea guvernului e o exagerare. Din economie nu intelege nimic.

– Despre numirea lui MRU. Nu mi s-a parut corect jocul UNPR. Nu faci jocul unui presedinte care a gresit ca si-a pus apropiati la servicii si va plati. Greseste pentru actiunile serviciilor i se vor pune in carca. Acum isi pregateste partea a doua a mandatlui cand multi ii vor reprosa ca si-a pus oamenii la servicii.

– Sa le dai unor oameni rezonabili din opozitie.

– Daca voiai sa servesti interesul national, te bateai pentru autostrazi. daca era mort dupa interesul national te bateai sa nu piarda Romania 7 miliarde de euro. Interesul national nu trebuie folosit ca manta de vreme rea. El si-a tradat aliatul.

– Mi-e foarte clar ca Gabriel Oprea a tradat, ascunzandu-se sub mantaua interesul national. Hai, las-o, nu sta interesul national intr-o numire.

– Daca Ponta decide sa mentina Guvernul, Oprea va ramane. Daca va avea abordari ambigue, Oprea va gasi motivul sa spuna ca va pleca din Guvern.

– pe fotbalisti ii opereaza azi la genunchi si peste doua saptamani bat mingea pe stadion.

– Niciodata nu l-am intrebat pe Coldea despre o ancheta a Elenei Udrea. Marea poveste cu geanta e o minciuna. In timp ce eram eu in mandat nu au existat denunturi la adresa dansei. Ca mator a fost chemat.

– Despre dosarul Microsoft. Daca ei au scapat pentru ca au colaborat, ca au fost primii, este o minciuna. Nu Pescariu si Florica au fost primii, informatii sunt din 2012. In plina campanie a explodat punand sub acuzare 9 ministri, ati mai auzit ceva?. Nu s-a mai intamplat nimic. oamenii astia care se spune ca au colaborat, au colaborat numai in ceea ce-i priveste pe Dorin Cocos si Sandu? Ceva e in neregula.

– Despre DNA. Voi continua sa pun semne de intrebare( asupra lui Kovesi – n.r.), daca se reia spectacolul arestarilor. Foarte greu de imaginat varianta asta, arestam si mai vedem noi. Il tinem acolo pana aflam ce vrem. Sunt adversar al arestarilor preventive pentru lucruri care s-au petrecut cu mult timp in urma. Un om simplu sau un om politic in fata institutiilor statului este o gaza. Singura pavaza este respectarea drepturilor omului.

 – E bine ca procurorii sa fie calare pe oamenii politici cu anchetarea lor. Anchetarea se poate face insa decent, fara spectacol.

– Poate sa-si faca treaba si nedemocratic. Cu dispret pentru demnitatea unui om.

– Despre Ghita: Cred ca am avut doua intalniri intamplatoare. A fost un partener al lui Ponta si unul din finantatorii lui.

– Avand informatii despre norocul pe care il avea Ghita la castigarea licitatiilor, am ridicat problema in CSAT. Mai mult de atat nu ai ce sa faci. N-a pufait nimeni, au luat nota. A fost un om norocos. Acum si-a pierdut noroc.

– L-am suspectat ca a avut o anumita sustinere. Mai mult nu spun. Dupa in faceti cum mi-ati facut cu Ponta cand am zis ca e ofiter acoperit.

– Despre Elena Udrea. Eu nu spun 100% nevinovata, stiu sigur ca nu  a luat o geanta cu bani. Partea extrem de interesanta, nu cred ca a fost in minister pe data aceea. Luati aceasta informatie. Nu apare a fiind in minister. Probabil in instanta o sa spuna unde era.

– Despre finantarea partidelor. Nu exista partid care sa fie curat. candidatii nu preau au fost cei care s-au ocupat de finantare. Are responsabilitatea morala, ca nu era desprins de realitati.

– Toate partidele se finanteaza cu bani negri. Campania mea din 2009, la care domnul Cocos spune ca a contribuit. Am vazut declaratia ca a finantat parte din campania mea in 2009. M-am uitat in MO, campania electorala din 2009 a costat peste 4 milioane de uero. Ma uitam la campania din anul acesta, a costat jumatate din campania din 2009, puteti crede? Cred ca a fost cea mai scumpa campanie. Lucrurile sunt putrede si ar trebui sa avem un moment zero: Fratilor, ce a fost pana acum a fost o mizerie, de acum nu.

– Ori punctul zero, ori merg toti la puscarie, nu selectiv. Sa nu utilizam un mediu in care toate partidele sunt pacatoase. Ori la toti, ori… pe rand, pe toti.

– Sunt doua categorii care nu trebuie sa faca pe inchizitorii: politicienii si jurnalistii.

– Despre PNL. Nu cred ca Predoiu va fi premier. Liberalii nu si-au respectat niciodata intelegerile. PDL si le-a respectat. Deocamdata nu se pune problema ca liberalii sa preia guvernarea. Totul depinde de Oprea.

– Despre pensiile speciale. Este un furt. De ce nu-i dai o pensie speciala si otelarului, agricultorului? Unii iau bani pentru care nu au contribuit, nu e corect.

– Sunt adept al cresterii economice prin investitii, nu prin consum.

– Eu cred ca mi-am facut datoria fata de politica. Voi fi un partener pentru PMP. Am fost lider destul si sunt un lider erodat. Politica romaneasca are nevoie de lideri mai tineri.

– Despre frate, ginere si nepot. Am vorbit cu ei. Voi dedica o iesire publica. Marea poveste este cum a luat banii ca sa intervina in justitie. Abraham a jucat pe ideea ca prin mine sa intervina. S-a intamplat un lucru, a fost arestata si pusa sub acuzare sefa tribunalului de la Slatina, ca a primit 250.000 de euro. S-a descoperit ca i-au dat 250.000 de euro. Sa vedem cine i-a dat. Bercea direct, ia dat prin fratele meu?

– Nimeni nu o sa stearga imaginile astea?

– S-a bagat in lucruri in care nu trebuia sa se bage. Cand te bagi in tarata, te mananca porcul.

– Pedeapsa primesti cand incalci legea. Eu nu am incalcat legea. Perspectiva e o hartuire, dar altfel imi vad, dupa 44,6 ani de munca, o perioada linistita.

In curs de actualizare.

Sursa foto: gandul.info