LIVE VIDEO! PNL si-a ales NOUA CONDUCERE! LUDOVIC ORBAN este noul presedinte al PNL

Sambata la ora 11.00 a inceput, la Romexpo – pavilionul central – Congresul PNL, in cadrul caruia circa aproape 5000 de delegati liberali isi vor alege presedintele partidului, prin vot asupra motiunilor celor doi candidati, Ludovic Orban si Cristian Busoi. La Congres vor sustine discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidential Laurentiu Stefan, dar si liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Attila Korodi. Inainte de Congres, Orban avea sustinerea a 40 de filiale din 47 si este favorit in aceasta cursa. 

UPDATE 10: CINE ESTE NOUL PRESEDINTE AL PNL

Ludovic Orban a fost ales cu o larga majoritate presedinte al PNL la Congresul din 17 iunie. Orban, in varsta de 54 de ani, este un vechi membru al partidului. El a fost ministru al Transporturilor in perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, in cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu, si s-a remarcat in februarie 2011 ca fiind singurul care a votat impotriva formarii Uniunii Social Liberale.

“Amestecarea stangii cu dreapta nu este sanatoasa pentru democratia din Romania” spunea in februarie 2011 Ludovic Orban, atunci cand a fost singurul care a votat impotriva formarii USL. Orban spunea atunci ca nu crede ca “aceasta alianta va avea o viata foarte lunga”, iar sambata, la Congresul PNL, a vorbit din nou impotriva blatului cu PSD.

Ludovic Orban a intrat in PNL in 1992 si a fsost ales din partea acestui partid in posturile de consilier local in Consiliul Sectorului 3 Bucuresti (1992-1996) si consilier local in Consiliul Sectorului 1 Bucuresti (1996-1997), demisionand din ultimul post in anul 1997.

A fost deputat in perioada 2008 – 2012 si 2012 – 2016. In 2016 nu a mai candiat pentru un nou mandat, din cauza procesului in care era implicat si in care a fost achitat in prima instanta in ianuarie 2017.

In perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, Orban a ocupat functia de ministru al Tranporturilor in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu.

A incercat in trei randuri sa fie primar al Capitalei – la alegerile din 2008, 2012 si 2016, insa la acestea din urma nu a mers pana la capat. Dupa ce devenit candidatul PNL in locul lui Cristian Busoi – contracandidatul sau la congresul de sambata – el s-a retras din cursa pentru ca DNA incepusa urmarirea penala impotriva sa.

Orban a candidat si in 2014 la functia de presedinte al PNL, cand s-a inceput fuziunea cu PDL, insa atunci a fost aleasa Alina Gorghiu intr-un Birou politic national.

Acuzatiile aduse de DNA

Pe 31 ianuarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea lui Orban pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru campania electorala la alegerile locale din vara anului 2016. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Hotararea de achitare a fost luata in majoritate, cu doua voturi pentru si unul impotriva. Unul dintre cei trei judecatori a facut opinie separata, in sensul condamnarii lui Orban la un an inchisoare, cu amanarea executarii pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

La ultimul termen al procesului din 16 ianuarie, un procuror al DNA ceruse condamnarea lui Orban la inchisoare cu executarea pedepsei, sustinand ca fostul deputat a actionat cu intentie directa si si-a folosit influenta politica pentru a obtine bani in campania electorala.

Orban a fost trimis in judecata de DNA in luna mai 2016, fiind acuzat de savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit DNA, la data de 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala la alegerile locale din vara anului 2016, in care acesta fusese nominalizat de PNL sa candideze la functia de primar al municipiului Bucuresti.

Procurorii sustin ca, in martie 2016, Urdareanu s-a intalnit cu Orban la domiciliul celui dintai, ocazie cu care fostul deputat i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i folosi in vederea promovarii imaginii sale drept candidat la Primaria Capitalei, iar banii erau ceruti in numerar “tocmai fiindca erau… pentru posturi TV”.

“Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri ca el pretinde putin ca nu mai e cum era pe vremuri. Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri sa se gandeasca daca poate sa dea banii: ‘te gandesti daca poti sau imi dai un sut in fund’. Ludovic Orban i-a spus ca nu vrea nimic de la partid”, se arata in rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdareanu suma de 50.000 euro in numerar, aratand ca are un buget de campanie limitat si ca doreste “sa aiba canale deschise” pe anumite posturi de televiziune, au sustinut procurorii.

Accidente rutiere

Orban a fost implicat in mai multe accidente rutiere. Cel mai cunoscut este cel din decembrie 2007, pe Soseaua Cotroceni, in Capitala. Atunci, el a ranit o adolescenta de 14 ani, iar fata a suferit o contuzie la brat. Al doilea a avut loc in ianuarie 2015, cand s-a rasturnat cu masina in localitatea Sarca, fara a se rani. Premierul Victor Ponta i-a facut atunci o fotografie lui Orban. “Trecea coloana oficiala, Ponta a trecut dupa mine, s-a oprit si a facut o poza la masina. Ar trebui sa ii cereti poza”, a povestit atunci Ludovic Orban.

In 2003, acesta s-a rasturnat cu masina, in 2006 autovehiculul in care se afla a fost lovit de un  tramvai (politistii spun ca nu a fost vinovat), iar in luna martie a acestui an a avariat usor trei autoturisme in timp ce incerca sa parcheze, vorbind la telefon.

UPDATE 9: Ludovic Orban a devenit sambata, 17 iunie, noul presedinte al Partidului National Liberal (PNL), prin votul delegatilor de la Congresul organizat la Romexpo, potrivit surselor din comisia de numarare a voturilor,citate de jurnalistii de la Stiripesurse.ro. Scorul a fost 3518 voturi (78%) pentru Orban, 952 de voturi pentru Busoi si 34 de voturi nule.

Duminica, circa 2000 de delegati isi vor alege, in cadrul Consiliului National, cei 36 de membri ai Biroului politic, dintre care patru prim-vicepresedinti. 

UPDATE 8 (ora 16.50): Jurnalistii de la News.ro transmit, citand surse liberale, ca Ludovic Orban a castigat presedintia PNL. Numaratoarea nu s-a finalizat.  

UPDATE 7: VOTUL S-A INCHEIAT! Rezultatul ar putea fi anuntat in jurul orei 17.30!

UPDATE 6 (ora 14.45): A INCEPUT VOTUL! SE VOTEAZA CU BULETINE la cele 12 centre de vot, in ordine alfabetica.  

UPDATE 5: Ia cuvantul Ludovic Orban: “Sa readucem PNL in fruntea Romaniei! Imi doresc ca PNL sa ajunga la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau prin compromisuri cu oameni care niciodata nu vor aplica politica noastra, ci prin voturile oamenilor (…) Sa sustinem anticipate! Sa facem opozitie pe toate fronturile! Lupta la baioneta, om cu om, cu cei care isi bat astazi joc de Romania!”, a declarat Ludovic Orban.

„Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a subliniat Ludovic Orban, potrivit News.ro. 

“Imi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă e să susţinem ceva, dragii mei. Să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă om la om cu cei care azi îşi bat joc de România”, a declarat Ludovic Orban de la tribuna congresului PNL.

”Am chemat oameni cu performanţe, oameni care au înregistrat victorii, oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică, am chemat alături de mine oameni care doresc cu adevărat să readucă PNL pe locul pe care îl merită şi anume acela de cea mai importantă forţă politică din România”, a mai spus Orban în faţa congresului.  

“Sa imi dea Dumnezeu forta si energia sa ma ridic la nivelul asteptarilor! Sa ajungem la putere dar nu printr-un nou USL. Daca este sa sustinem ceva, sa sustinem alegeri anticipate! Sa luptam la baioneta cu PSD.  Exista mii de Daciani Ciolosi in PNL, dar care nu au avut norocul lui sa fie sustinut ca minsitru si prim-minsitru.  Niciun Agamita Dandanache trimis de la centru la filiala sa candideze. Va promit!”, a mai spus Orban.

UPDATE 4: Cristian Busoi ia cuvantul. Dupa ce isi prezinta pe scurt biografia si evolutia partid, candidatul la sefia partidului le spune de ce vrea sa fie presedinte.

“Doar cantand refrenul anticoruptiei nu vom reusi sa aducem voturi noi catre PNL, pentru ca oamenii asteapta de la PNL, in primul rand, o viziune despre economie si despre guvernarea acestei tari. Trebuie sa continuam sa sustinem niste principii, dar lupta anticoruptie o face Justitia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie sa fie asociat cu cateva masuri clare despre viitorul Romaniei. Trebuie sa fie partidul care da solutii pentru cresterea veniturilor romanilor, si din mediul privat, si din mediul bugetar. Trebuie sa fim partenerul mediului privat, al intreprinzatorilor mici si mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare”, a declarat Cristian Busoi.

“Imi asum sa sustinem primarii si alesii locali din PNL, sa vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari si alesii locali. Sa vorbim mai clar despre incompatibilitatile uneori absurde si foarte incalcite care trebuie clarificate”, a mai spus el.

“Ludovic Orban va putea da inapoi criticile pentru cei care acum il sustinut? Eu nu cred. Pentru ca avea dreptate. Da, Ludovic, ai avut dreptate cand ai spus ca “pestele de la cap se impute”. Mai cred, draga Ludovic, ca te-ai inconjurat de oameni in care nu crezi si care nu cred in tine. Oameni care te-au sfatuit sa nu accepti o dezbatere. Nici acum nu e prea tarziu, am putea aici in fata colegilor sa facem o dezbatere.” 

“Sunt 21 de ani de munca, de implicare, de seriozitate. O perioada in care am promovat intens PNL, nu l-am criticat niciodata in public, nu m-am victimizat. Am decis sa candidez pentru ca vreau sa propun o schimbare. PNL are nevoie de un nou suflu, de o noua viziune, de un nou lider, dar si de o echipa. Daca PNL nu se schimba, va fi foarte greu sa invingem stanga, sa invingem PSD. Trebuie sa intarim parteneriatul cu presedintele Iohannis, sa sustinem cu mai multa energie proiectul sau, sa comunicam si sa ne coordonam mai bine. Trebuie sa construim un PNL puternic, solid, cu propria identitate si forta de comunicare”, a declarat Busoi, printre altele.

UPDATE 3: Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, si-a indemnat colegii sa il voteze “pe cei mai vrednici si devotati liberali in fruntea partidului, in asa fel incat ca el sa fie bine condus”.

“Va mai rog sa nu uitati nicio clipa ca sunteti membri ai unui istoric partid care si-a slujit mereu tara in momentele ei de cumpana si mai ales sa sunteti urmasii marilor nostri Bratieni. Asa sa va ajute Dumnezeu!”, se arata in mesajul lui Mircea Ionescu Quintus, citit de liberalul Virgil Guran, relateaza News.ro.

UPDATE 2: In mesajul transmis de secretarul general al PPE Antonio Lopez -Isturiz White se arata ca liberalii trebuie sa lupte impotriva populismului.

“Dragi prieteni din PNL, sunt convins ca in deplina concordanta cu istoria partidului, noii lideri vor continua sa mentina Romania ca membru activ in UE si vor pastra tara in sistemul european de valori (…) Nu putem pierde ocazia de a pune Romania pe drumul corect. Doamnelor si domnilor, cer candidatului care va pierde alegerile – care o fi el – sa se puna impreuna cu oamenii sai la dispozitia candidatului castigator – care o fi el”, a spus Antonio Lopez -Isturiz White, citat de Mediafax.

Secretarul general al PEE i-a felicitat din nou pe liberali pentru alegerea presedintelui Klaus Iohannis in functia de sef al statului si a afirmat ca, in Romania si in Europa, promisiunile facute de socialisti in campania electorala se dovedesc a fi “simple baloane de sapun”.

“Socialistii au platit un pret mare pentru aceasta strategie in toata Europa. Iar acest pret este cel al fragmentarii si marginalizarii. PNL trebuie sa promoveze o politica ferma, responsabila si anti populista. O politica a actiunii, o politica a rezultatelor si nu una a promisiunilor vagi (…) Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor in materie de politica gresita si politicieni nereusiti. In cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezinta cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 incoace.Si va fi guvernul cu cea mai scurta durata de viata din istoria recenta a UE. (…) Acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul ca este rau pentru Romania si este rau pentru UE”, a comentat el situatia guvernului Grindeanu.

UPDATE 1: Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis fostilor colegi ca Romania are nevoie azi, mai mult ca oricand, de partide puternice, relateaza News.ro.

“Romania are nevoie azi, mai mult ca oricand, de partide puternice. Prin partid puternic nu intelegi insa un partid unde liderul sau este puternic, ci un partid unde democratia interna este reala, unde exista dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potentialul lor maxim”, se arata in mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de consilierul sau Laurentiu Stefan.

STIRE INITIALA

Se vor da voturi si pentru presedintii Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori (CNRC) si Comisiei de Arbitraj (CA). Pe langa discursurile celor doi candidati, care isi vor prezenta motiunile, vor mai tine discursuri si presedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu-Quintus si presedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Votul se va desfasura in ordine alfabetica, nu pe filiale. Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu, care si-a declarat in mod ferm sustinerea pentru Cristian Busoi, nu participa. 

Sursa foto: pnl