Livia Stanciu: Judecatorii de la ICCJ sunt total nemultumiti de reactiile premierului

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat joi ca judecatorii institutiei pe care o conduce sunt extrem de nemultumiti de reactiile premierului Victor Ponta si a catalogat ca fiind extem de grav faptul ca oameni politici care detin functii in stat fac afirmatii ce urmaresc decredibilizarea sistemului judiciar.

Judecatoarea Livia Stanciu a declarat, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce in ce mai dese, cu deosebire la adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecatorilor care instrumenteaza dosare penale ce ii vizeaza pe politicieni, potrivit Mediafax.

“Este extrem de grav ca oameni politici care detin importante functii in stat – si cu atat mai grav este pentru acestia – fac afirmatii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmaresc decat, in primul rand, decredibilitarea sistemului judiciar”, a spus presedintele ICCJ.

Livia Stanciu a mai spus ca este extrem de grav si ca premierul a afirma ca celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea politica a inculpatilor.

“Faptul ca premierul Romaniei – si imi pare rau ca trebuie sa spun acest lucru, pentru ca nu m-am asteptat -, sigur, poate in calitatea domniei sale de presedinte al PSD ar fi putut sa faca diverse afirmatii, dar ca premier al Romaniei, sa induci ideea ca, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea politica a inculpatilor, este extrem de grav”, a adaugat Livia Stanciu.

Livia Stanciu a precizat ca l-a auzit pe premier spunand si inducand “o idee grava”, aceea ca la ICCJ aceiasi judecatori pronunta intr-o faza procesuala, in unanimitate, o solutie de achitare, dupa care, aceiasi judecatori ai Sectiei penale, tot in unanimitate, pronunta o solutie de condamnare.

“Este extrem de grava o astfel de afirmatie. De ce spun aceasta? Pentru ca de esenta actului de justitie, a activitatii de judecata este si exercitarea cailor de atac prevazute de lege si pronuntarea, dupa ce acel complet examineaza motivele de recurs invocate de catre parti, a unei solutii intr-un sens sau altul”, a mai spus presedintele ICCJ.

Livia Stanciu a adaugat ca judecatorii de la ICCJ sunt total nemultumiti de aceste reactii ale premierului. “Dumneavoastra cred ca ati sesizat ca noi am manifestat intotdeauna decenta, nu am iesit dupa fiecare atac exercitat de catre politcieni. Am crezut ca, totusi, se vor restrange aceste atacuri la adresa justitiei, dar constat ca, in ultima perioada ca, in mod nejustificat, ele se amplifica”, a mai declarat Stanciu.

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, care va fi prezentat joi, in Plenul CSM.

“Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere”, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi, a precizat Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, “iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica”.

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara, pentru Mediafax, ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. in cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase. “Directia Nationala Anticoruptie a instumentat dosarul lui Adrian Nastase, iar inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o decizie in acest sens. Nu vor fi facute verificari la acestea”, a adaugat Manea.

Inspectia Judiciara a analizat si daca sunt intarzieri nejustificate in verificarea sesizarilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, dupa ce Victor Ponta a spus ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.
in acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

“Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a reclamat in mai multe randuri faptul ca plangerie penale inaintate de catre Guvern nu au primit un raspuns.

Guvernul arata, la inceputul lunii octombrie 2013, ca inspectorii Corpului de control al prim-ministrului si cei ai unor ministere au inaintat, in perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plangeri penale sau sesizari, in principal la DNA si Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Foto: Romania Libera