Liviu Dragnea este urmărit penal pentru cinci infracțiuni! Comunicatul DNA

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost luni la DNA,  fără a se ști deocamdată în ce dosar a fost chemat de procurorii anticorupție. Acesta ar avea calitatea de suspect într-un nou dosar, al treilea, privind fapte de corupţie.

UPDATE 3: Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este începând de luni urmărit penal în dosarul Tel Drum. Aceste este acuzat de procurorii anticorupție de săvârșirea mai multor infracțiuni! Două de abuz în serviciu, constituire de grup infracțional organizat și două de folosire de documente sau declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Liviu Dragnea, urmărit penal împreună cu alte 8 persoane 

In comunicatul DNA se precizează că Liviu Dragnea este suspectat că ar fi comis cele 5 infracțiuni în timp ce era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Conform legii, pentru fapte comise înainte de preluarea mandatului, nu este nevoie de acordul Camerei Deputaților sau al președintelui României.
 
In același dosar sunt acuzate și alte 8 persoane, printre care și Marian Fiscuci, acuzat de constituire de grup infracțional organizat, despre care procurorii spun că este “persoană apropiată” lui Liviu Dragnea și “acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA”. Fiscuci a fost coleg de de liceu cu Dragnea. Pe lista mai apar, Petre Pitiș, reprezentant al firmei Tel Drum, și mai mulți foști sau actuali funcționari din CJ Teleorman sau administratori de societăți comerciale.
 
“Prezentul dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la dată de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe baza de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene”, se precizează în comunicatul DNA.
 
Grupul infracțional organizat a fost constituit inițial de către:
 
Liviu Nicolae Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman.
Fiscuci Marian, apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SĂ și care a acționat și că un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societății comerciale.
Mugur Bătăuș și Victor Piperea, funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman care au participat inițial la privatizarea Tel Drum SA iar ulterior s-au ocupat de proiectele finanțate din fonduri publice și asigurarea cadrului necesar câștigării acestor proiecte de către Tel Drum SA.
Neda Florea, la momentul inițial persoană cu funcție de conducere în Tel Drum SA care a facilitat privatizarea societății, iar ulterior acționar al societății Tel Drum SA, persoană juridică cu capital privat, director al acestei societăți și în prezent director adjunct al Tel Drum SA; s-a ocupat de administrarea societății și a asigurat participarea societății în comiterea infracțiunilor în scopul săvârșirii cărora a fost constituit grupul.

DNA: Grupul infracțional inițiat de Dragnea acționează și în prezent

Procurorii anticorupție afirmă că Liviu Dragnea ar fi “inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri”.
 
“Grupul inițiat în anul 2001 are că principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se mai arată în comunicatul DNA.

UPDATE 2: Liviu Dragnea a ieșit din sediul DNA, fără a da declarații. Surse judiciare spun, potrivit News.ro, că Dragnea ar avea calitatea de suspect într-un nou dosar, al treilea, privind fapte de corupție. Liviu Dragnea ar fi acuzat abuz în serviciu, constituire de grup infracțional și fraudare de fonduri în perioada în care era președinte al CJ Teleorman, potrivit unor surse Antena 3. 

UPDATE 1: Liviu Dragnea nu a dat nicio declarație la intrarea în sediul DNA. Acesta a fost întâmpinat cu aplauze de cel puțin 40 de membri ai PSD. La audieri se află și Marian Fiscuci, fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea și primul patron al firmei TelDrum.

ȘTIRE INIȚIALĂ

“Nu este nicio surpriză, am spus-o de la început că tot acel circ n-ar avea rost dacă eu n-aș fi chemat acolo. O să merg, sigur. Mâine, da”, a spus Dragnea, duminică, la sosirea la Congresul TSD.

Liderul PSD nu a dorit să spună în ce calitate se va prezența la DNA, în ce dosar sau dacă este vorba despre un nou dosar. “Ce dosar? Eh, ce contează? Ca să fiu acolo (…) La mine cred că se trece direct în faza a doua, nu ne jucăm”, a răspuns el.

Dragnea a susținut că vineri nu a fost citat la DNA și că luni a fost chemat în față procurorilor. Întrebat dacă se așteaptă la o solicitare a DNA către Parlament pentru avizarea urmării penale în cazul sau, Dragnea a răspuns: “S-ar putea să fie cam mult”.

“DNA are în lucru mai multe dosare care l-ar putea viza pe Dragnea: dosarul Belina privind transferul brațului Pavel și al insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), dosarul Tel Drum, dar și dosarul deschis că urmare a investigației Rise Project privind existența unor afaceri ale lui Liviu Dragnea în Brazilia. 

De asemenea, Romică Parpalea, denunțătorul lui Dragnea în dosarul “Referendumul” și cel care în 20 iulie a depus în 19 octombrie o sesizare referitoare la legăturile dintre Tel Drum și Liviu Dragnea, a fost la DNA pentru a oferi detalii în legătură cu acest dosar. El a anunțat că a depus plângeri penale atât împotriva lui Liviu Dragnea, cât și împotriva lui Carmen Dan.

În ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea, el a apreciat că este vorba despre trafic de influență și abuz în serviciu.Bărbatul susține că deține probe reprezentând documente, înscrisuri, declarații de martori în sprijinul acuzațiilor sale.

Sursa foto: realitatea