LIVIU DRAGNEA, dupa audierile in Dosarul Referendumului: Ma declar complet nevinovat. Ponta si Dusa ar putea fi audiati ca martori

LIVIU DRAGNEA a fost audiat, joi, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in cadrul dosarului REFERENDUMULUI. Dupa audieri, instanta suprema a ramas in pronuntare cu privire la solicitarea avocatului de a fi audiati Victor Ponta si Mircea Dusa in dosar. Urmatorul termen in judecarea dosarului Referendumului a fost fixat pentru 19 februarie, data la care urmeaza sa fie audiati peste 20 de martori.

UPDATE ora 16.40: La iesirea de la audieri, Liviu Dragnea a declarat ca este nevinovat si a precizat ca a cerut audierea lui Victor Ponta si a lui Mircea Dusa ca martori in dosarul referendumului.

“In opinia mea si Ponta si ceilalti colegi care i am solicitat sa fie admisi ca martori pot aduce informatii importante. Trebuie intrebat si presedintele partidului. Va fi o condamanare? Eu nu mi permit sa psun ce va face instanta. Ma declar complet nevinovat pentru toate acuzatiile, consider ca prezenta la vot nu poate fi considerata un folos necuvenit pentru un partid, dimpotriva. Cel mult se poate vorbi despre un folos pentru popor. Eu am facut in fata instantei o declaratie, daca pastram logica procurorului, daca ar fi fost un folos necuvenit pentru un partid atingerea cvorumului, daca cvorumul nu a fost atins, inseamna ca a fost un folos pentru cel care a ramas in functie. Marturiile celelalte nu au nicio legatura cu mine”, a spus Dragnea.

LIVIU DRAGNEA a fost trimis in judecata de DNA in octombrie 2013, in dosarul privind REFERENDUMULUI din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot, care sa garanteze validarea scrutinului.

In DOSARUL REFERENDUMUL exista deja cateva persoane condamnate. In iulie 2014, judecatorii Curtii Supreme au condamnat la inchisoare cu suspendare doua persoane, pentru ca dupa doar doua saptamani, doi presedinti de sectii de votare sa fie condamnati la inchisoare cu executare pentru frauda electorala, o premiera in Romania.

CITESTE SI: LIVIU DRAGNEA: Imi PARE RAU pentru cei chemati la instanta in DOSARUL REFERENDUMULUI 

Pe 24 octombrie 2014, peste 100 de persoane – din judetele Vrancea, Gorj si Teleorman – au fost aduse in Capitala cu autocare insotite de masini ale Politiei si Jandarmeriei pentru a fi audiate in calitate de martori in DOSARUL REFERENDUMULUI. Si la termenul procesului din 3 septembrie, 12 persoane, majoritatea in varsta, cu domiciliul in judetul Teleorman, au fost aduse cu masinile Politiei.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, LIVIU DRAGNEA a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

“Ca un prim pas, LIVIU DRAGNEA, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al CAMPANIEI ELECTORALE, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale”, arata DNA.

CITESTE SI: DOSARUL REFERENDUMULUI: Martorii din Teleorman si Vrancea au fost AUDIATI 

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai precizeaza DNA.

Sursa foto: jurnalul.ro