Liviu Dragnea, dosar penal de evaziune fiscala?

Liviu Dragnea ar putea fi implicat intr-un dosar penal de evaziune fiscala! Este vorba de un dosar instrumentat de Parchetul General din decembrie 2012, in care este cercetatata sotia vicepremierului, Bombonica Dragnea.

Dosarul  in cauza se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), fiind in faza actelor premergatoare, a confirmat Biroul de presa pentru romanialibera.ro, fara sa spuna explicit ca Liviu Dragnea apare in acest dosar.

Dosarul a fost deschis la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman in noiembrie 2011, iar in decembrie 2012 declinat catre Parchetul General, dupa ce Dragnea a fost numit vicepremier. Mai mult, procurorul Traian Nedelcuta, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, a explicat pentru romanialibera.ro ca dosarul a fost declinat la parchetul suprem pentru ca “Era vorba de un inalt demnitar, Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman nu mai avea competenta sa cerceteze”.

Procurorii  cerceteaza modul in care, in 2009, Bombonica Dragnea a devenit actionar majoritar, cu peste 95% din actiuni, al societatii comerciale Hotel Turris SA din Turnu Magurele.

In acelasi an, Adunarea Generala a Actionarilor a societatii comerciale a decis sa-i “restituie” actionarul majoritar mai multe imobile apartinand Hotel Turris SA, printre care si cladirea unui hotel, principalul activ imobiliar al firmei.

Desi in contabilitate bunurile “restituite” erau evaluate la circa 50.000 de euro, in declaratia de avere completata de Liviu Dragnea in iunie 2009, valoarea imobilelor “restituite” sotiei era de 110.770.151,33 lei, echivalentul a peste 25 de milioane de euro, scrie sursa citata, care prezinta documentele in facsimil.

Schema imobiliara a atras atentia Fiscului. ANAF a decis ca subevaluarea activelor s-a facut cu scopul neplatii impozitelor pentru bunurile restituite. Taxele eludate de Bombonica Dragnea au fost stabilite de Fisc la aproape patru milioane de euro, adica peste 17 milioane de lei.

Bombonica Dragnea nu numai ca nu a platit nici un leu, dar a si contestat in instanta decizia Fiscului. A castigat la Tribunalul Teleorman, dar a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti, anul acesta. ANAF a decis inceperea procedurii de executare silita pe bunurile Hotel Turris SA.

In ceea ce il priveste pe Liviu Dragnea, conform legii pentru ca un ministru sa fie cercetat penal, ar fi nevoie de acordul presedintelui Romaniei, iar pana in acest moment nu exista nici o informatie care sa confirme ca Parchetul General ar fi cerut acordul necesar pentru urmarirea penala a vicepremierului.