LIVIU DRAGNEA il CONTREAZA pe presedintele KLAUS IOHANNIS

Presedintele PSD Liviu Dragnea sustine in continuare ca masurile pentru penitenciare sunt urgente, altfel in cateva luni riscam o amenda uriasa de la CEDO, desi Klaus Iohannis a anuntat marti de la Strasbourg ca reprezentantii institutiei europene l-au informat ca nu e nicio presiune, informeaza Agerpres.

Dragnea spune insa ca amenda pentru conditiile din penitenciare “nu va veni maine”, dar daca in cateva luni, pana la vara, nu se initiaza un pachet de masuri, printre care si legea gratierii, Romania “nu va scapa de aceasta”. “Sa plecam de la starea de fapt care, incet-incet, urmeaza sa fie cunoscuta de opinia publica, pentru ca stiti foarte bine ca, de foarte multi ani, datele reale despre conditiile din penitenciarele din Romania nu s-au stiut. Eu sper ca Ministerul Justitiei sa faca posibil ca situatia din penitenciare, cea reala, sa fie cunoscuta, pentru ca sunt oameni condamnati care sunt in inchisori si executa pedepse de un numar de ani, dar nu sunt condamnati la moarte. De asemenea, nu sunt condamnati la conditii inumane. (…)

Declaratia presedintelui Iohannis a avut o nuanta importanta. E o tehnica de comunicare in care accentuezi informatia pe care vrei sa o dai ca sa se bolduiasca, dar a spus dupa aia daca nu facem lucruri…. Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni maine. Dar daca in cateva luni de zile, adica probabil pana la vara, Romania nu intreprinde si nu initiaza un pachet de masuri printre care si legea gratierii, de aceasta amenda nu scapam si, dincolo de amenda, mai este o situatie – eu am cerut public, azi, ministrului Justitiei sa se spuna public cati romani au murit in inchisorile din Romania, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie sa se stie. Ei nu au fost condamnati la moarte, sunt membri ai societatii romanesti care au dreptul la viata”, a spus Dragnea la Antena 3.

El a adaugat ca s-a discutat la intalnirea cu membrii Guvernului despre un pachet de masuri si despre marirea cresterea sumelor pentru ratia de hrana din inchisori, care acum este “de trei lei si ceva pe zi”. El a spus ca e nevoie de un program de reabilitare a unor penitenciare, de finalizare a constructiilor, respectiv inceperea lucrarilor la penitenciare noi. Dragnea a insistat ca in proiectul initial de ordonanta privind gratierea nu erau cuprinsi coruptii, criminalii, violatorii, pedofilii, talharii, hotii, iar prejudiciile urmau sa fie recuperate intr-un an dupa gratiere.

“In proiectul initial al ordonantei erau prevederi pentru cei care au in intretinere copii pana la 5 ani sau pana la 14 ani, nu mai tin minte, pentru bolnavi in fazele terminale – asa cum a fost cazul domnului Adamescu – si de asta cred ca se tine cont. M-am uitat pe niste evidente. In Uniunea Europeana, media pedepselor este 7-9 luni, la noi este 7 ani.

In Romania, in ultimii ani, s-a sarit peste masurile administrative, foarte multe fapte, ale unui functionar public de exemplu, care in mod traditional peste tot in lume primeste o sanctiune, un avertisment, desfacerea contractului de munca, la noi s-a sarit peste ele, s-a trecut direct la puscarie cu ani grei. De amenda aia nu scapam, legea gratierii singura nu rezolva problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde si initierea celorlalte masuri asumate deja de Romania”, a aratat el.

Presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca, din punctul lui de vedere, acei oameni condamnati pentru furturi foarte mici “pentru a-si hrani copiii” ar trebui sa fie gratiati. Presedintele Klaus Iohannis a discutat insa marti, la Strasbourg, cu reprezentanti ai CEDO si a aflat ca argumentul Ministerului Justitiei potrivit caruia ordonantele privind gratierea si modificarea codurilor penale ar fi date la presiunea Curtii nu sta in picioare, iar gratierea nu reprezinta o solutie pentru conditiile improprii in care sunt cazati detinutii in penitenciare.

Seful statului a demontat, rand pe rand, toate argumentele aduse de Florin Iordache, ministrul Justitiei si initiatorul celor doua ordonante de urgenta controversate, explicand ca Romania va trebui sa adopte un pachet larg de masuri pentru rezolvarea crizei din penitenciare si care a dus la numeroase plangeri facute la CEDO de cei condamnati.

Mai mult, seful statului a punctat faptul ca din discutiile avute a reiesit ca nu e “nici vorba de o presiune din partea CEDO” la adresa Romaniei pe aceasta tema, asa cum au sustinut in repetate randuri reprezentantii Guvernului Grindeanu, pentru a justifica adoptarea celor doua OUG.

“Lucrurile sunt bine pregatite, sunt rezonabile si vor fi puse la dispozitia Romaniei”, a mai afirmat Klaus Iohannis, precizand ca “nu va exista o sanctiune pentru Romania”, nici nu vom primi amenzi, ci va trebui sa luam in calcul un pachet de masuri pentru rezolvarea problemei.

Sursa foto: realitatea