LIVIU DRAGNEA: MAE nu are competente in stabilirea procesului electoral in Diaspora

LIVIU DRAGNEA

Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, a declarat, luni seara, ca ministrul de Externe, pe fond, nu avea competente si nu are competente in a stabili regulile de desfasurare a procesului electoral intr-o sectie de vot din afara tarii.

“Nu acuz BEC-ul, principalul motiv de intarziere a fost decizia de a se completa declaratia pe propria raspundere in interiorul sectiei. In plus, fata de Romania acolo trebuie completat un tabel si un rand cu datele personale. Asta lua timp. Aceasta masura a fost luata, am inteles, corect, pentru a exista cat mai putine suspiciuni de frauda… Si noi si altii au solicitat in timpul zilei de duminica la birourile electorale din strainatate sa dea posibilitatea ca aceste declaratii sa poata fi completate in timp ce oamenii stau la rand — lucru care s-a intamplat. (…) Legea este foarte clara acum si spune ca turul doi se organizeaza in aceleasi sectii de votare ca si in turul I. BEC a adoptat o hotarare acuma cateva zile in care spune ca sintagma ‘aceleasi liste electorale’ se refera numai la teritoriul Romaniei, pentru ca afara nu sunt liste electorale. Corect, dar nu a vorbit in hotarare despre marirea numarului de sectii de vot. (…) Dupa care a venit cu un comunicat. Comunicatul nu este o baza juridica, o completeaza. Pe o asemenea baza juridica nimeni dintr-un minister nu are curajul sa semneze pentru ca, dupa alegeri, pe 17, vine un procuror si bate la usa ministrului”, a afirmat Dragnea, la Realitatea tv.

CITESTE SI: Dragnea explica ce se va intampla daca Ponta va pierde alegerile

El a aratat ca in actuala situatie noul ministru de Externe, Teodor Melescanu, va avea din nou o discutie cu membrii BEC, sa gaseasca impreuna o solutie pentru a obtine pe de o parte orice masura administrativa pe care o permite legislatia actuala si, pe de alta parte, sa se fluidizeze procesul de vot. Dragnea a atras atentia in context asupra riscului invalidarii alegerilor prezidentiale. “O ordonanta de urgenta data, ne arunca in ceva ingrozitor, plus ca oricine poate sa conteste la Curte.(…) Ideea este daca se poate mari numarul de sectii de vot peste tot sau nu”, a adaugat presedintele executiv al PSD, care nu exclude “un plan al lui Basescu si Iohannis ca sa aiba motiv sa conteste alegerile”.

Potrivit acestuia, “automat” lista suplimentara da nastere la suspiciuni. “Lista suplimentara, egal suspiciuni. Asta este iar un mare subiect care trebuie rezolvat odata pentru totdeauna cu curaj si cu rabdare si cu dezbatere foarte serioasa pentru ca, la un anumit moment, 2009 sa zicem, sau la un alt moment electoral, unii cer ceva si la urmatorul scrutin cer altceva. Or asa ceva nu este in regula, nu poti sa zapacesti Romania in halul asta. (…) In Germania nu poti vota cum vrei tu daca esti in diaspora. Altii au alte reguli. Si atunci noi, la fiecare scrutin electoral, avem dezbateri nesfarsite — e bine asa, nu e bine asa, fiecare in functie de interesul lui. Singurul an este anul viitor in care trebuie sa discutam pe de o parte legislatia electorala, pe de alta parte trebuie sa facem o lege care sa se numeasca legea listelor electorale din Romania. O lege speciala pentru liste, pentru ca despre liste electorale se vorbeste in mai multe legi, se face trimitere de la o lege la alta si multi isi prind urechile. Si atunci le definesti in dezbatere serioasa”, a afirmat vicepremierul.

CITESTE SI: Ponta s-a dat in stamba cu Tariceanu la Romania TV: “Care este relatia dvs cu Dumnezeu?”. “Este o relatie privata” 

Tot anul viitor, a mai spus el, trebuie finalizata discutia despre legea electorala, sistemul electoral despre Parlament. “Ca sunt 300 de parlamentari, ca sunt 350, ca sunt 400 ca se aleg uninominal sau pe lista generala sau prin alt sistem, oricum nu asa cum e acuma, un parlamentar sa fie trimis in Parlament de calculator nu e in regula. Esenta democratiei este ca alesul sa fie trimis in Parlament de cei care aleg, dar in Parlamentul nostru au ajuns foarte multi trimisi de calculator, adica de o formula matematica. Nu e in regula. Pe cine reprezinta ala acolo? Pe calculator”, a mai afirmat Liviu Dragnea.

Sursa foto: adevarul.ro