LIVIU DRAGNEA: Nu stiu CINE a conceput SMS-urile folosite la REFERENDUM

Ministrul LIVIU DRAGNEA a declarat miercuri, la ICCJ, ca nu stie CINE a conceput SMS-urile care apar in rechizitoriul intocmit de procurori si nici daca acestea au fost redactate de o echipa de creatie de la PSD.

“Ca la orice scrutin, si la referendum au existat consultanti, care au ca scop principal crearea mesajelor publice, adica ceea ce spun liderii in spatiul public si la televizor. De asemenea, creeaza conceptiile grafice pentru afise si pliante, precum si sloganurile electorale. Nu am cunostinta ca echipele de creatie sa discute despre conceperea de SMS-uri. Nu stiu cine a creat SMS-urile care apar in rechizitoriu”, a spus Dragnea in fata judecatorilor, potrivit Agerpres.

Precizarea lui Dragnea vine dupa ce premierul VICTOR PONTA a declarat miercuri in instanta ca mesajele trimise de la sediul central al PSD catre responsabilii din teritoriu au fost concepute de o “echipa de creatie”, formata din consultanti cu abilitati in comunicare.

Citeste si: VICTOR PONTA, audiat la ICCJ: De REFERENDUM s-au ocupat DRAGNEA si HELLVIG. UPDATE

Intrebat de jurnalisti in acest sens, Dragnea a raspuns: “Ceea ce spun acolo spun si aici. Eu cred ca, daca va uitati cu atentie, aici nu e vorba de adevar sau neadevar. Domnul Victor Ponta a avut o parere, eu am spus ceea ce stiu, nu am alte cunostinte”.

De asemenea, Dragnea a fost intrebat de jurnalisti daca crede ca marturia lui VICTOR PONTA il va ajuta la proces. “Nu sunt eu in masura sa analizez importanta mai mica sau mai mare a declaratiilor unor martori”, a raspuns Dragnea.

Instanta a dispus miercuri ca de pe site-ul BEC sa fie descarcate toate hotararile emise de aceasta institutie cu privire la REFERENDUMUL din 2012, urmand ca documentele sa fie analizate la termenul din 19 martie.

Totodata, judecatorii au stabilit pentru data de 30 martie termenul cand vor avea loc dezbaterile pe probele de la dosar.

LIVIU DRAGNEA a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citeste si: VICTOR PONTA va fi audiat in DOSARUL REFERENDUMULUI

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, LIVIU DRAGNEA, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, LIVIU DRAGNEA a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

“Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale”, arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie, primarii si activistii de partid, mai precizeaza DNA.