Liviu Dragnea: Proiectul de regionalizare nu se abandoneaza, indiferent de decizia Curtii Constitutionale

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a vorbit, la dezbaterile locale din Galati si Constanta, despre continuarea pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare a Romaniei. 

“Constitutia trebuie revizuita, Romania trebuie modernizata si vom face toate demersurile, vom aplica toate mecanismele administrative legale necesare pentru ca aceste doua mari obiective sa fie duse la final”, a declarat Liviu Dragnea la Galati.

Declaratia a avut loc in contextul in care, in paralel cu seria dezbaterilor locale organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru acest proces, la nivelul Curtii Constitutionale au fost luate anumite decizii cu privire la organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei.

In conditiile in care includerea in Constitutie a notiunii de „regiune” ca unitate administrativ-teritoriala se poate face numai in urma unui referendum, Liviu Dragnea a precizat: „Va spun cu toata seriozitatea ca proiectul de revizuire a Constitutiei si proiectul de regionalizare nu se abandoneaza, indiferent de decizia Curtii Constitutionale”.

Cu privire la prioritatile procesului, ministrul dezvoltarii regionale a subliniat ca miza reala nu o reprezinta sediul regiunii, ci atributiile care vor fi transferate de la Guvern catre judete, catre localitati si catre regiuni si modul in care vor fi finantate programele de dezvoltare regionala, in asa fel incat sa nu mai apara situatii in care autoritatile locale constata ca investitiile pe care le propun nu primesc alocari de fonduri.

„Proiectul de regionalizare este parte din strategia de dezvoltare a acestei tari. Este vorba de o strategie pe care o realizeaza ministerul nostru si care este aproape gata. Regionalizarea este parte integranta din aceasta strategie nationala de dezvoltare”, a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Dezbaterile de la Galati si Contanta privind procesul de regionalizare-descentralizare fac parte din seria de consultari organizate de MDRAP, incepand din luna mai a.c., in fiecare regiune de dezvoltare. Primele au avut loc la Iasi, Craiova, Timisoara si Cluj. Dezbaterile in plan local reprezinta una dintre etapele procesului de pregatire a proiectului de regionalizare-descentralizare.