LIVIU POP a preluat, joi, portofoliul de ministru delegat pentru DIALOG SOCIAL

LIVIU POP a preluat, joi, portofoliul de ministru delegat pentru Dialog Social de la AURELIA CRISTEA, el spunand ca printre prioritatile sale vor fi modificarea Legii 62 privind dialogul social si functionarea Consiliului Economic si Social (CES).

Ministrul pentru Dialog Social, LIVIU POP, a declarat, dupa preluarea mandatului, ca pentru modificarea Legii dialogului social mai sunt multe lucruri de facut, insa ar trebui elaborat un regulament prin care ministerele, prefecturile si companiile de stat sa fie obligate sa organizeze periodic comisii de dialog social, pentru ca in multe dintre aceste structuri dialogul social nu exista.

CITESTE SI: Cezar Preda: Cei care au plecat la PSD pentru bani, mituiti de Ponta si Dragnea, sa se duca unde or vedea cu ochii 

LIVIU POP a mai spus ca o alta prioritate este functionarea CES si, pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie “sa nu mai privim acordul cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca un baubau, cum a facut Guvenul Boc”. Fostul ministru delegat pentru Dialog Social, AURELIA CRISTEA, a prezentat bilantul celor 10 luni de mandat, aratand ca pentru modificarea Legii dialogului social, lucru solicitat de mult timp de sindicate, a fost constituit un grup de lucru la nivelul Directiei Dialog Social.

“Propunerile de modificare venite din partea sindicatelor se refera la: protectia suplimentara a liderilor de sindicat, reintroducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national, modificarea criteriilor de reprezentativitate si declansarea conflictelor colective de munca pe perioada derularii unui contract colectiv de munca in vigoare. Au avut loc dezbateri consecvente pe aceste teme, ultimul termen agreat de partenerii sociali a fost decembrie 2014, pentru prezentarea unei pozitii comune. Propunerile de amendamente au fost transmise catre OIM pentru obtinerea unui punct de vedere”, a spus Aurelia Cristea.

Ea a precizat ca alte doua proiecte de lege pentru modificarea si completarea Legii dialogului social se afla in dezbatere la Comisiile permanente ale Camerei Deputatilor si vizeaza: obligativitatea angajatorului de a retine pe statul de plata cotizatia sindicala si stabilirea unor modalitati concrete de negociere colectiva a contractelor ce se vor incheia la nivelul autoritatilor si institutiilor publice. Fostul ministru a mai spus ca nu s-a reusit deblocarea Consiliului Economic si Social, desi de un an de zile au fost stabiliti si membrii CES care vin din societatea civila.

CITESTE SI: SCANDAL la INVESTITURA! BASESCU i-a DESFIINTAT pe doi dintre ministrii GUVERNULUI PONTA 4

“In acest moment, in lipsa validarii societatii civile de catre conducerea executiva a CES si pentru a asigura deblocarea activitatii CES, impreuna cu mai multi colegi parlamentari am initiat proiectul legislativ de modificare si completare a Legii nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, care are in vedere masuri pentru asigurarea unei functionari normale a Consiliului. Proiectul se afla in dezbatere la Senat, in prezent se asteapta raportul de la Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si de la Comisia juridica”, a explicat fostul ministru.

AURELIA CRISTEA a amintit si de demersurile pentru operationalizarea Oficiului de Mediere si Arbitraj al Conflictelor Colective de Munca de pe langa Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in acest sens fiind formati 30 de mediatori.

De asemenea, Cristea a mai spus ca, in timpul mandatului, a avut peste 100 de intalniri cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor, in cadrul carora a dezbatut revendicarile acestora cu privire la modificarea Legii dialogului social, salarizarea sistemului bugetar, constituirea sindicatelor, reprezentativitate, modul de functionare si diferende in relatia sindicate-patronate, situatii generate de incalcarea Contractului Colectiv de Munca, extinderea si negocierea CCM, propuneri de modificari la legea pensiilor, incadrarea in conditii speciale de munca si tensiuni in cadrul institutiilor.

Sursa foto: jurnalul.ro