Livrarile de gaze nu vor mai fi folosite ca arme politice

“Un mecanism de solidaritate obligatoriu din punct de vedere juridic si o lista armonizata a clientilor protejati la nivelul UE vor face ca livrarile de gaze sa nu mai poata fi folosite ca arme politice sau ca un instrument de santaj”, a declarat Jerzy Buzek, membru al Grupului PPE din Parlamentul European, presedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie si raportor pentru regulamentul privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze, adoptat pe 12 septembrie in sedinta plenara.

Raportul este un instrument legislativ important pentru instituirea Uniunii Energiei. Acesta introduce o clauza de solidaritate care va fi activata automat ori de cate ori una dintre tarile UE este afectata de o criza foarte grava in aprovizionarea cu gaze. In aceste cazuri, tarile vecine vor avea obligatia de a furniza gaze consumatorilor cei mai sensibili din tara respectiva – asa-numitii clienti protejati.

Raportul prevede, de asemenea, o cooperare regionala consolidata. Evaluarea riscurilor, planurile de prevenire si planurile de urgenta in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze trebuie pregatite nu de catre statele membre in mod individual, ci in comun de catre autoritatile nationale din cele sapte regiuni ale UE special create in acest scop.

“Legislatia anterioara nu prevedea cooperarea regionala. Si acest lucru este esential, dat fiind faptul ca pana la 90% dintre gazele care circula prin Uniunea Europeana traverseaza cel putin o frontiera. Cetatenii nostri ar putea sa nu inteleaga geopolitica, dar inteleg daca incalzirea lor este oprita. O tara poate crea probleme in aprovizionare, dar o singura tara cu siguranta nu poate depasi astfel de perturbari sau nu le poate preveni pe cont propriu. De aceea, a fost nevoie de o astfel de solutie la nivelul UE. Noi ne asiguram ca cetatenii nostri nu vor ramane niciodata fara gaze in casele si sobele lor “, a declarat Jerzy Buzek.

In cele din urma, raportul obliga firmele de energie sa notifice toate contractele de gaze naturale esentiale pentru securitatea energetica europeana. “Cresterea transparentei contractelor a fost obiectivul meu principal si ma bucur ca am reusit sa garantez acest lucru. Acest lucru este important deoarece, in prezent, aproximativ 65% din gazul Uniunii Europene este importat din exterior, am redus pragurile consumului anual national din gazele din care va fi necesar sa se prezinte contracte de la 40% pana la 28%, ceea ce se va aplica si contractelor deja existente, iar Comisia Europeana a avut dreptul sa inspecteze, in caz de suspiciune justificata, pentru furnizarea de gaze naturale, inclusiv cele pentru infrastructura energetica. In acelasi timp, noile dispozitii acorda confidentialitatea necesara contractelor comerciale in conformitate cu legislatia UE privind concurenta “, a incheiat Jerzy Buzek.

Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: „Proiectul BRUA este exemplul perfect pentru noile concepte si prevederi introduse la nivel european prin regulamentul adoptat in Parlamentul European. BRUA a fost gandit de la inceput ca un proiect regional, menit sa sporeasca securitatea alimentarii cu gaz in Europa Centrala si de Sud-Est. Interconectorii prevazuti de BRUA permit fluxul de gaze in ambele sensuri asigurand astfel capacitatile tehnice necesare pentru clauza de solidaritate. In plus, BRUA ofera pe viitor posibilitatea conectarii cu bazinul Marii Negre si depozitele de gaz descoperite acolo. Astfel este asigurata securitatea alimentarii cu gaz nu doar a Romaniei ci si a Bulgariei, Ungariei si Austriei.”

Sursa foto: mondonews