LIVRARILE prin GAZODUCTUL IASI-UNGHENI vor incepe pana la sfarsitul lunii decembrie

Primele LIVRARI de gaze din Romania prin GAZODUCTUL IASI-UNGHENI vor incepe in timpul apropiat, dar constructia in intregime a conductei va mai dura cativa ani, a declarat premierul moldovean Iurie Leanca, intr-un interviu acordat joi agentiei de presa Ria Novosti, in contextul alegerilor parlamentare de duminica in Republica Moldova, potrivit Agerpres.

“De la Iasi la Ungheni, gazele vor porni pana la sfarsitul acestui an. Obiectivul nostru principal este de a prelungi conducta pana la Chisinau. Constructia ei va dura cativa ani. Atunci, vom putea cumpara gaze de unde este mai ieftin. Acest proiect nu este indreptat impotriva Gazprom sau a Rusiei”, a asigurat IURIE LEANCA.

Gigantul rus de gaze Gazprom livreaza Moldovei gaze naturale conform unui contract incheiat cu societatea “Moldovagaz”, care a expirat in mod oficial in 2011 si, de atunci, a fost prelungit anual.

Citeste si: INTERVIU. Andrian Candu, ministrul Economiei din Rep. Moldova, a explicat cand se vor face primele livrari de gaze peste Prut prin conducta Iasi-Ungheni

In noiembrie, companiile rusa si moldoveana de gaze au semnat un act aditional, in conformitate cu care pretul livrarilor de gaze rusesti scade pana la 322 dolari mia metri cubi (de la circa 370 de dolari mia metri cubi), iar volumul livrarilor se mentin la nivelul celor din 2014—aproape trei miliarde de metri cubi.

Citeste si: UE ofera 10 milioane de euro pentru extinderea GAZODUCTULUI Iasi-Ungheni

Ministrul economiei, Andrian Candu, declarase recent ca livrarile de gaze naturale din Romania vor incepe de anul viitor. “Practic nu se livreaza gaze. Acest gazoduct este deocamdata simbolic, dar este important pentru securitatea energetica a tarii. In prezent, sunt in curs de desfasurare lucrari de natura tehnica pentru a-l face sa functioneze. Lucrarile se vor incheia anul viitor, dar, chiar si atunci, vor fi livrate volume mici de gaze — maximum 100-150 milioane de metri cubi pe an. Aceasta cantitate va satisface necesitatile zonelor din apropiere cu Romania”, declarase Andrian Candu, intr-un interviu pentru Ria Novosti.