Lobby-ul ar putea fi reglementat de Guvern, sustine Zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat marti, la conferinta “Mediafax Talks about Lobby”, ca reglementarea lobby-ului este importanta, ca Guvernul sustine reglementarea si ca Parlamentul va fi parte a dialogului cu actorii interesati pentru a promova o lege acceptata de acestia. 

“Eu cred ca reglementarea este importanta si am transmis un mesaj clar si din partea mea si din partea majoritatii guvernamentale. Guvernul sustine o reglementare in domeniu acceptata de toti actorii, cei interesati, adica Asociatia Registul Roman de Lobby, celelalte companii de consultanta, case de avocatura”, a spus Zgonea. 

El a adresat reprezentantilor asociatiilor de lobby si companiilor de consultanta prezenti la conferinta “Mediafax Talks about Lobby” invitatia de a crea un proiect care sa reglementeze domeniul, pe care sa il discute cu Guvernul, astfel incat acesta sa respecte legislatia europeana si romana si in vigoare.

“Parlamentul Romaniei va fi parte a acestui dialog constant. Noi vom crea o echipa din toate grupurile politice care va lucra indeaproape cu aceste societati, companii, astfel incat anul acesta, dupa 14 ani de cand ne chinuim, sa putem sa promovam o lege care sa fie moderna, care sa fie un exemplu in domeniu si care sa creeze reguli pe care altfel societatea romaneaca nu le-ar accepta”, a spus Zgonea.

El a precizat ca este important ca domeniul lobby-ului sa fie reglementat in Romania.

Solicitat sa comenteze opinia reprezentantilor Asociatiei Registul Roman de Lobby, care ar prefera autoreglementarea, Zgonea a raspuns: “Normal, intotdeauna dereglementarea este preferata reglementarii. Asa s-a intamplat si cu criza finaciara care a lovit miliarde de oameni in toata lumea”.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, europarlamentarul Adina Valean, senatorul Mircea Geoana, experti, avocati si cei implicati direct in activitatea de lobby participa, marti, la conferinta “Mediafax Talks about Lobby”, organizata de Agentia de presa Mediafax , in pateneriat cu Asociatia Registrul Roman de Lobby, tema principala fiind transparenta activitatii de lobby, in contextul actualului proiect de lege propus de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor in decembrie 2013.

Scopul conferintei este sa puna in dialog, intr-o dezbatere publica interactiva, principalii actori din procesul activitatii de influentare a deciziei publice si sa ofere noi abordari asupra desfasurarii optime a activitatii de lobby, in acord cu politicile si bunele practici europene. La dezbaterea publica participa decidenti politici, reprezentanti ai principalelor institutii din Romania, profesionisti care activeaza in domeniul lobby, ONG-uri si jurnalisti, precum si experti din institutiile europene si internationale.

Lectorii invitati sunt: Valeriu ZGONEA – Presedintele Camerei Deputatilor; Bogdan CIUCa – Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER – Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VaLEAN – Europarlamentar, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa; Laura FLOREA – Presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby; Mircea GEOANa – Senator PSD, fost ministru de Externe si ambasador al Romaniei in SUA; Leonard ORBAN – Presedintele CA al Institutului European din Romania, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE – Presedinte, Asociatia EPAS; Roberto MUSNECI – Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionut SIBIAN – membru CESE; Liviu FaTU – Avocat, Fatu Law Firm.