Locuinte ANL pentru tineri destinate inchirierii, la pret de 120 de euro/luna

ANL va demara proiectul Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, program care se adreseaza tinerilor cu varste intre 18-35 de ani la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera.

Interesant este faptul ca nivelul chiriei nu va putea fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, adica aproximativ 120 de euro pe luna. Totodata, nivelul chiriei nu poate sa fie nici mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata.

Tinerii pot primi repartitii in cel mult 12 luni de la implinirea varstei de 35 de ani. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) de catre consiliile locale, conform prevederilor legale si cu respectarea documentatiei de urbanism legal aprobate.

Printr-o conventie incheiata cu ANL, autoritatile locale au obligatia de a asigura viabilizarea terenului (utilitatile) si dotarile edilitare ale caror costuri sunt suportate din bugetele locale.

Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc criteriile stabilite prin lege.

Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte in urma verificarii dosarelor.

Foto: Mondo News