LOCUINTELE ANL vor fi vandute in RATE pe maximum 25 de ani

RATELE LUNARE pentru cumpararea unei LOCUINTE ANL vor putea fi platite intr-un interval maxim cuprins intre 15 si 25 de ani, in functie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotarare, unele modificari si completari la normele metodologice de punere in aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, permitand astfel vanzarea in rate a locuintelor ANL pentru tineri.

MDRAP precizeaza ca, potrivit noilor prevederi, in cazul achizitionarii LOCUINTEI cu plata in rate lunare, cumparatorul achita avansul de minim 15 la suta, precum si comisionul de unu la suta, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata, iar restul sumei in rate lunare.

RATELE LUNARE se pot plati in maximum 15 ani, in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste cu 80-100 la suta salariul mediu brut pe economie, in maximum 20 ani, in cazul in care acelasi venit depaseste cu 50-80 la suta salariul mediu brut pe economie si in maximum 25 ani in cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50 la suta salariul mediu brut pe economie.

Venitul mediu pe membru de familie se stabileste raportat la castigul salarial mediu brut pe economie, comunicat in ultimul buletin statistic al Institutului National de Statistica, inainte de data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

Citeste si: LOCUINTELE ANL vor putea fi vandute si in RATE LUNARE, cu un avans minim de 15 la suta

Rata dobanzii de referinta (rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR) este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.

Totodata, MDRAP precizeaza ca miercuri a fost emis Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 1391/2014, care stabileste, conform metodologiei de calcul in vigoare, ca valoarea de inlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe metru patrat.

Valoarea de inlocuire se stabileste anual si sta la baza calcularii valorii de vanzare a locuintelor construite de ANL prin programul “Locuinte pentru tineri destinate inchirierii”, conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind infiintarea ANL, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, valoarea de vanzare a locuintelor reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat multiplicata cu suprafata construita efectiva a fiecarei locuinte, inclusiv cotele indivize aferente fiecarei locuinte, diminuata cu amortizarea calculata in conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice. La valoarea de vanzare se adauga un comision de unu la suta pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliara efectuate de autoritatile publice locale, care au competentele legale in stabilirea pretului si in vanzarea locuintelor catre chiriasi.

Citeste si: Peste 400 de locuinte ANL vor fi vandute chiriasilor

Programul “LOCUINTE pentru tineri destinate inchirierii” a fost lansat de ANL in anul 2001. LOCUINTELE sunt construite pe terenuri puse la dispozitia ANL de catre autoritatile publice locale, beneficiarii fiind tineri intre 18 si 35 de ani, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinta.

MDRAP mai adauga ca, in prezent, in urma ultimelor modificari legislative, LOCUINTELE pentru tineri pot fi achizitionate, dupa o perioada de inchiriere de minimum un an, prin achitarea de RATE LUNARE catre autoritatile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casa sau cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii.