LOCUL BANTUIT. 20.000 de paturi pentru cazare, PATRU kilometri de plaja. NIMENI nu a stat, NICIODATA, aici. Vezi FOTO

Hitler a dat ordin, Clemens Klotz a fost arhitectul. 20.000 de locuri de vacanta ridicate in trei ani, intre 1936 si 1939, pentru ca muncitorul german sa se poata relaxa la Marea Baltica. Patru kilometri de distractie, spatiu niciodata locuit de nimeni. Prora, spatiul bantuit.

 In 1936, Adolf Hitler biciuie caii mari ai nationalism-socialismului. Da ordin ca la Marea Baltica, pe Insula Rugen, la Prora, la 150 de metri de plaja, sa se ridice un complex pentru ca muncitorii germani sa poata petrece in voie. Clemens Klotz, designer cu staif, se apuca de desenat. Patru kilometri de padure sunt defrisati, un complex urias se ridica in mai putin de trei ani. Fiecare camera are 5 x 2,5 m, cu vedere la apa, doua paturi, un dulap si o mica chiuveta. Dusurile si instalatiile sanitare se afla pe hol, la comun. Opt edificii de dimensiuni megalitice, toate la fel. Proiectul primeste marele premiu la Expozitia Internationala din 1937. La finalul verii lui ’39, organizatia ”KdF”, ”Forta prin Bucurie”, anunta ca intregul complex e gata pentru primirea bravilor muncitori germani.

Armata Rosie transforma statiunea in baza militara. Devine Scoala de Ofiteri in RDG, intre 1960 si 1982 aici vietuind o unitate de parasutisti de elita. Dupa 1992, vandalii isi fac de treaba pe aici. Si timpul lucreaza. Incep discutiile. Cateva blocuri sunt transformate in spatii de tabara pentru tineri, dar lumea nu se prea inghesuie. Intre 2006 si 2012 cativa dezvoltatori anunta ca vor face niste zone rezidentiale. Cei de prin partea locului boteaza spatiul ”Colosul”. Desi, oficial, astazi patru blocuri sunt locuibile, unul este in constructie iar trei in ruine, spatiul pare parasit si sinistru.

Sursa:turism.bzi.ro