Locuri de munca in 2014: Vezi in ce domenii vor fi cele mai multe joburi si salariile oferite

Productia si IT-ul sunt cateva dintre industriile pentru care angajatorii au anuntat cele mai mari planuri de recrutare in prima parte a anului viitor si pentru care cei aflati in cautarea unui loc de munca pot castiga de la 600 de euro net pe luna pana la aproape 2.000 de euro, potrivit specialistilor in recrutare, scrie Ziarul Financiar.

“Joburile cautate cu precadere in primele trei luni ale lui 2014 sunt cele din IT, pentru care angajatorii sunt dispusi sa ofere salarii cuprinse intre 900 si chiar 1.800 de euro net, in functie de nivelul pozitiei. Cert este ca acestia cauta o pregatire universitara de profil, ca pun mult accent pe experienta in proiecte inovative, pe experienta internationala si isi doresc candidati care sa fi demonstrat, prin participari la cursuri de specializare de nisa, ca vor sa se dezvolte profesional”, spune Diana Andreescu, account manager al firmei locale de recrutare si inchiriere de munca temporara Pro Solutions Agency, care face recrutari si pentru clienti din strainatate. Ea mai precizeaza ca si in zona de productie angajatorii anunta recrutari semnificative in prima parte a anului viitor, iar salariile pentru joburile din acest sector, de la o pozitie de specialist in sus, pot varia intre 600 de euro si 1.500 de euro net pe luna.

Mirela Marinescu, recruitment manager in cadrul grupului cu activitati in domeniul resurselor umane APT, sustine ca, in primul trimestru din 2014, cele multe anunturi de recrutare ale angajatorilor din productie vizeaza pozitii de ingineri, fie de service, de vanzari, de productie efectiv dar si de dezvoltare/ proiectare. Iar domeniile din care vin cele mai multe astfel de cereri sunt cel agroalimentar, mecanic, cel de automatizari, electronica sau energie.

“O alta cerinta stringenta in productie o reprezinta muncitorii calificati in diferite domenii. Exista o lipsa acuta de specialisti cu studii profesionale in aproape toata industria”, explica ea. De altfel, chiar si angajatorii care activeaza in productie sau retail, spre exemplu, spun ca pozitiile care necesita studii profesionale sunt printre cele mai greu de ocupat. Principalele cauze ar fi faptul ca Romania nu mai are sistem de invatamant profesional implementat la nivel national si ca nici tinerii nu vor sa aiba o meserie, pentru ca s-a creat ideea ca oamenii valorosi au studii superioare, dupa cum afirma si Cristina Gheorghe, directorul de HR al Billa Romania, subsidiara retelei germane de supermarketuri cu acelasi nume.

Spre deosebire de domeniul IT si de joburile din productie, care sunt platite cu mult peste salariul mediu pe economie de 350 de euro net pe luna, in comert salariul mediu este de 1.400 de lei net (aproximativ 320 de euro), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Mirela Marinescu mai spune ca printre sectoarele care vor face cele mai multe recrutari in prima parte a anului viitor se numara si cel de Business Process Outsourcing (BPO) si industria de telecom. De altfel, aceste sectoare, alaturi de cel de IT si cel de call-center, au creat cele mai multe locuri de munca in perioada de criza, majoritatea acestora fiind si platite semnificativ peste nivelul mediu din economie, chiar si pe pozitii care nu necesita experienta de munca.

Totusi, Diana Andreescu este de parere ca salariile nu vor mai creste substantial anul viitor nici in domeniile afectate prea putin de criza, cum ar fi IT-ul, majorarile pastrandu-se intre 10% si 20% si doar pentru performeri.

“Cred ca majorarile vor acoperi inflatia si nu cred ca se vor acorda in masa, ci in functie de rezultate si de evaluari”, adauga Mirela Marinescu de la APT.

Sursa foto: realitatea.net