LOCURILE DE MUNCA din Bucuresti, fara cautare la tineri. Se trezesc greu, doar unul dintre motive

Bursa locurilor de munca pentru absolventi din Capitala a devenit, vineri, mai degraba o intalnire a angajatorilor decat o goana dupa un job bun, ofertantii gasind doua explicatii pentru numarul mic al celor interesati: “ploaia” si “tinerii se trezesc mai greu”.

Cozile de sute de persoane formate in fata Palatului Copiilor la fiecare BURSa a locurilor de munca organizata in Capitala par sa devina, de vineri, istorie.

Interesul din anii trecuti, in randul absolventilor care abia terminasera liceul sau facultatea, dar si al celor care mai aveau putin pana la pensionare, a disparut brusc, desi rata somajului s-a mentinut relativ constanta.

Organizatorii, dezamagiti de prezenta redusa a acelor care ar avea nevoie de un loc de MUNCA, au putut gasi o singura explicatie: “ploaia”.

Angajatorii, descumpaniti, si ei, din cauza faptului ca la BURSA au gasit mai multi agenti economici decat absolventi cu care sa faca echipa, au gandit o alta explicatie: “Asa sunt tinerii, se trezesc mai greu”. Explicatie a fost insa demontata in orele urmatoare, cand situatia nu s-a schimbat prea mult.

Citeste si: Peste 11.000 de ABSOLVENTI au fost SELECTATI in vederea ANGAJARII la Bursa locurilor de munca

Dintre cei putini pentru care gasirea unui loc de MUNCA chiar era importanta, majoritatea erau absolventi de studii superioare, seriosi, onesti si realisti, fara pretentii exagerate sau tineri care deja muncesc si vor o schimbare.

Putin dupa ora 9.00, Cristina Lazar era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la BURSa. Se plimba printre angajatorii veniti la eveniment, “scanand” rapid oferta fiecaruia, si pleca dezamagita mai departe. Studenta in ultimul an la Arhitectura urbanistica, Cristina a avut, pana acum, doar joburi de vara.

Studiile inca nu-i permit un job cu program normal, insa a dorit sa testeze piata, pentru a vedea ce sanse ar putea sa aiba in domeniul in care se pregateste. “Momentan, nu as putea sa ma angajez, dar am venit sa vad ce oportunitati ar fi. Din pacate, oferta este cam slaba. Vad ca mai multe sunt posturile care nu necesita studii superioare: barman, ambalator…”, a spus tanara.

“I-as chema la interviu pe toti”

Cu aceeasi impresie a plecat si Alina Draghici, care in aceasta vara a terminat Facultatea de Geografie si, de cateva luni, nu reuseste sa se angajeze. A cautat pana acum pe internet si, din toate locurile unde si-a depus CV-ul, un singur angajator, de la un Call Center, a contactat-o. in final, insa, firma a preferat sa angajeze pe altcineva. “Aici nu am gasit nimic, deocamdata. Cam greu dupa ce abia ai terminat facultatea. Daca as gasi ceva care sa aiba legatura cu geografia, ar fi foarte bine”, a spus absolventa.

La bursa organizata vineri in Bucuresti a venit si Andrei. Are peste 30 de ani, este economist si are loc de MUNCa, dar a venit deoarece firma pentru care lucreaza “nu mai merge asa bine” si ar dori sa-si schimbe jobul. “Am lucrat 13 ani in achizitii pentru niste fabrici, acum caut un post de economist sau tot pe achizitii. Oferta, per ansamblu ,este mare, dar trebuie sa vedem daca ne si cheama la interviu”, a spus el.

La cativa angajatori distanta, o alta tanara, Dana, cauta ceva de facut in domeniul juridic. A terminat facultatea anul trecut, a plecat opt luni in Spania, ca sa “incerce marea cu degetul” si s-a intors fara sa aiba prea multe sperante de angajare. “Se gaseste foarte greu. Aici vad ca sunt mai multe posturi pentru studii economice. Eu nu ma gandesc la niciun salariu, vreau doar sa pot sa capat experienta”, a spus tanara.

Printre cei care au venit sa discute cu angajatorii, si un grup de trei baieti, dichisiti ca in revistele de moda. Alexandru, “purtatorul de cuvant” al grupului, spune ca a terminat stiinte Politice in acest an, a intrat la master si a venit sa caute un job in diplomatie, insa il bufneste rasul imediat ce termina de spus acest lucru. “Bursa asta e buna pentru cine a terminat Politehnica sau o scoala profesionala. Pentru diplomatie, nu ai nicio sansa aici”, a conchis el, in timp ce mergea spre iesire.

Putin mai norocos a fost un proaspat absolvent de la Politehnica, Silviu, care a reusit sa-si depuna CV-ul pentru un post apropiat de specializarea sa. A terminat Facultatea de Hidroenergetica si a aplicat pentru un post de inginer proiectant in domeniu. “Fiind la inceput, nu am pretentii mari la salariu. imi doresc colegi cu care sa pot sa fac echipa si un program sa-mi permita sa merg si la cursurile de master”, a spus Silviu.

Angajatorii, desi dezamagiti de numarul de participanti, s-au declarat multumiti de calitatea celor veniti.

“Sincer sa va spun, i-as chema la interviu pe toti cei care au venit pana acum. Am discutat deja putin cu fiecare dintre ei si pe toti i-as aduce la interviu”, a spus reprezentant unei companii de recrutare.

Vremea urata si, probabil, comoditatea majoritatii celor aflati in cautarea unui loc de MUNCa par sa fi dus, in cele din urma, la o selectie naturala a candidatilor.

Pe de alta parte, pentru prima data in ultimii ani, oferta pe care au primit-o angajatorii a pus accentul pe calitate, nu pe cantitate. insa doar doar sase la suta din posturile disponibile in cadrul Bursei de al Bucuresti vizau calitatea, adica studiile superioare.