LOCURILE FASCINANTE si INTERZISE din ROMANIA: INSULA SACALIN

Insula Sacalin este unul dintre locurile fascinante ale Romaniei. Este un loc in care timpul parca a incremenit. O bucata de pamant pe care nimeni nu poate sa o cumpere, desi multi au incercat. Un taram rezervat naturii, casa pentru sute de specii de plante si animale pe cale de disparitie, sau rarisime. Totodata, Sacalin este locul care a schimbat istoria Romaniei, crescand suprafata tarii cu sase kilometri patrati.

Vestea ca suprafata Romaniei a crescut cu sase kilometri patrati, pana la 238.397 de kilometri, este o informatie cel putin surprinzatoare, si greu de procesat. Cu toate acestea, este un fenomen cat se poate de natural si asteptat. Este inca unul dintre efectele spectaculoase al unui loc la fel de spectaculos: Insula Sacalin, informeaza jurnalistii de la Imopedia.

„Suprafata Romaniei creste permanent in zona Sacalin. De altfel, ne asteptam ca in urmatoarele decenii, Sacalin sa devina o peninsula care sa se intinda pe o suprafata mai mare decat insulele de acum, iar acesta este efectul natural al aluviunilor Dunarii depuse de curentii marini. Se intampla schimbari similare si pentru raurile care fac frontiera cu statele vecine, precum Prut, Tisa sau Mures, in momentul in care isi schimba cursul, dar mai ales pe tarmul Marii Negre, unde este efectul aluviunilor depuse”, explica Serghei Maximov, ghid turistic Delta Dunarii.

Ultima actualizare de suprafata a Romaniei s-a facut in anul 1971

Asemenea actualizari se pot face astfel o data la cateva decenii. In Romania, de exemplu, ultima actualizare de acest gen a fost facuta in anul 1971, cand s-a schimbat modelul de cartografiere oficiala.

„Suprafata totala a teritoriului este de 238.397 km2. Suprafata totala a Romaniei a fost actualizata de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in conformitate cu prevederile Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare”, arata INS.

Insula Sacalin este rezervatie naturala inca din anul 1938, iar de atunci, suprafata ei creste continuu. Initial erau doua insule care s-au lipit, iar cunoscatorii locului spun ca doar cativa ani ne despart de momentul in care insula se va uni cu continentul, in partea de Vest. Pe insula Sacalin au habitat peste 230 de specii rare de pasari, pesti si plante rare sau imposibil de gasit in alte parti. Din acest motiv, zona nu se poate transforma in punct de atractie turistica, si nici nu poate fi dezvoltata imobiliar. Totusi, exista atat turisti cat si oameni de afaceri care fac presiouni pentru a putea avea acces in zona. Turistii intra fraudulos in rezervatie, cu riscul de a fi amendati, iar dezvoltatorii fac presiuni la autoritatile locale pentru a putea construi zona.

Sursa text: imopedia.ro