LOGAN, DUSTER si SANDERO, in topul celor mai bine vandute masini in RUSIA

LOGAN, DUSTER si SANDERO s-au situat anul trecut in topul celor mai bine vandute 25 DE MODELE IN RUSIA, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB), insa livrarile de autoturisme si vehicule comerciale usoare au scazut cu 36%, al treilea an de declin consecutiv, pe fondul problemelor cu care se confrunta economia si al deprecierii rublei, transmit Bloomberg si Reuters.

In 2015, pe primul loc in topul celor mai bine vandute masini in Rusia s-a situat Lada Granta (152.810 unitati), fabricat de AvtoVAZ, urmat de Solaris, de la Hyundai (114.644 unitati), New Rio de la Kia (97.097 unitati) si Polo de la Volkswagen (45.390 unitati). Pe locurile cinci si sase se aflau Duster si Logan, cu 43.923, si, respectiv, 41.311 vehicule, in timp ce locul 11 a fost ocupat de Sandero, cu 30.221 vehicule.
Duster, Logan si Sandero sunt fabricate de Renault.

Anul trecut, au fost vandute in Rusia 1,6 milioane de autoturisme si vehicule comerciale usoare, fata de 2,49 milioane de vehicule in 2014 — cel mai semnificativ declin de la precedenta recesiune cu care s-a confruntat Rusia — in 2009. Anul acesta, cererea va scadea probabil cu inca 4,7%, la 1,53 milioane de vehicule, a anuntat joi Joerg Schreiber, presedintele Association of European Businesses.

Deprecierea rublei ‘creeaza o situatie dificila pentru producatorii auto, determinand majorarea preturilor. Totusi, 2016 va fi un an mai putin turbulent pentru piata auto, ritmul declinului se va atenua’, a dat asigurari Schreiber.

CITESTE SI: INMATRICULARILE DE AUTOMOBILE NOI IN ROMANIA AU CRESCUT CU 15,6% IN 2015. CE MARCI AU CUMPARAT ROMANII, NOI SI RULATE

In decembrie, livrarile auto pe piata din Rusia au inregistrat un declin de 46%, la 147.000 vehicule, in linie cu estimarile analistilor. Recesiunea cu care se confrunta Rusia pune intr-o situatie dificila alianta Renault — Nissan, care controleaza cel mai mare producator auto rus, AvtoVAZ. Cei trei parteneri au ca obiectiv pentru acest an sa ajunga la o cota de piata de cel putin 40% anul acesta.

In decembrie, in topul celor mai bine vandute 25 de masini in Rusia s-a situat Lada Granta (11.529 unitati), fabricat de AvtoVAZ, urmat de modelul Solaris de la Hyundai (9.359 unitati), New Rio de la Kia (8.177 unitati). Pe locurile patru si sase se afla Duster si Logan, cu 5.298, si, respectiv, 3.557 vehicule, in timp ce locul 13 a fost ocupat de Sandero (2.646 unitati).

Piata auto din Rusia trece prin momente dificile si va inregistra anul acesta un declin al vanzarilor de 30%, a avertizat recent Marcus Osegowitsch, seful subsidiarei ruse a Volkswagen (VW).

‘Previziunile Association of European Businesses (AEB) privind o scadere de 25% a livrarilor pe piata rusa sunt optimiste. Va fi mult mai rau. In primele cinci luni ale anului, s-a inregistrat un recul de 38-40%, dar acest ritm nu va continua, iar declinul anual va fi in jur de 30%’, a afirmat Osegowitsch.

Declinul economiei si deprecierea rublei au determinat producatorii auto sa-si reduca productia, sa ofere reduceri sau sa scada preturile.

Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit in opt ani un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

Sursa foto: carscoops