LORETTA LYNCH, PRIMA femeie de CULOARE care conduce DEPARTAMENTUL de JUSTITIE al SUA

 Senatul american a confirmat-o joi pe LORETTA LYNCH in fruntea Departamentului Justitiei din SUA, aceasta devenind prima femeie de culoare care ocupa acest post, transmit AFP si Reuters.

Senatorii au aprobat cu 56 de voturi pentru si 43 contra numirea lui Lynch. Zece republicani au votat in favoarea nominalizarii, printre care liderul majoritatii din Senatul american, Mitch McConnell.

Loretta Lynch urmeaza sa-si preia luni noul post, inlocuindu-l pe Eric Holder. Ea a asteptat confirmarea incepand din luna noiembrie, atunci cand presedintele Barack Obama, el insusi absolvent de studii juridice la Universitatea Harvard, a nominalizat-o in functia de secretar al justitiei.

Lynch este considerata mai putin controversata decat Eric Holder, care de multe ori a intrat in dispute cu republicanii. Ea a declarat ca isi propune sa amelioreze relatiile dintre Departamentul Justitiei si Congres.

CITESTE SI: DOI OSTATICI au fost OMORATI din GRESEALA de AMERICANI. DECLARATIA LUI OBAMA. UPDATE

Liderul de la Casa Alba a salutat confirmarea Lorettei Lynch de catre Senat si a precizat ca reforma sistemului de justitie penala, combaterea atacurilor cibernetice si securitatea nationala sunt prioritati ale noului secretar al justitiei.

Loretta Lynch are 55 de ani si din 2010 a fost procuror federal in districtul newyorkez Brooklyn, un post pe care l-a ocupat deja intre 1999 si 2001 sub presedintia lui Bill Clinton. Ea are experienta in drepturi civile si in dosare privind fraudele corporatiste.

CITESTE SI: OBAMA vrea sa RETRAGA CUBA de pe LISTA tarilor care SUSTIN TERORISMUL

Absolventa de drept a prestigioasei Universitati Harvard, Lynch si-a inceput cariera intr-o firma de avocatura din New York. intre 2002 si 2007, ea a fost consilier special al procurorului Tribunalului Penal International pentru Rwanda.