LOTCA SOLARA si far urban, pe Dambovita

Pe Dambovita a fost lansat vineri la apa prototipul unei LOTCI cu propulsie SOLARA si a fost amplasat un far urban, la Academia ROWmania, intre Podul Unirii si Biblioteca Nationala a Romaniei.

Rowmania, miscarea lui IVAN PATZAICHIN care isi propune sa atraga atentia asupra sporturilor pe apa, ecoturismului si patrimoniului natural al Romaniei, le ofera in acest fel bucurestenilor prilejul de a vedea Dambovita ca pe un spatiu public, in mijlocul orasului, in care te simti aproape de natura si realizezi cat de important este sa o protejezi.

Citeste si: Plimbari gratuite cu BARCA, pe raul DAMBOVITA

“Lucram de cativa ani la imbogatirea flotilei de ambarcatiuni de lemn disponibile in Delta, fie ca sunt canotci, catamarane sau lotci traditionale pescaresti. Delta nu este doar o destinatie exceptionala pentru ecoturism, este si locul magic de la care eu am invatat sa apreciez natura si sa fiu atent la semnalele pe care ni le da. Grija fata de mediu nu trebuie sa impiedice planurile de dezvoltare, iar solutiile de protectie a naturii, care uneori sunt simple dar alteori se bazeaza pe tehnologie avansata, au nevoie intotdeauna de un dram de simt practic pentru a functiona. Am adus LOTCA SOLARA la Bucuresti ca sa starnesc discutia in jurul unei idei pe care noi am pus-o in practica asa cum ne-am priceput, si in care eu am mare incredere”, a declarat IVAN PATZAICHIN.

Prototipul lotcii cu propulsie solara a fost realizat cu sprijinul Apa Nova Bucuresti, in atelierele marangozilor de la Tulcea, si utilizeaza un motor Torqeedo de fabricatie germana, care se incarca de la panourile amplasate pe copertina sau de la reteaua de oras. Lotca a fost proiectata sa poata transporta 10 persoane, iar motorul de cinci cai putere poate asigura o autonomie de aproximativ sase ore, la o viteza de 8 km/h, chiar daca cerul este innorat. Ambarcatiunea poate fi, deci, ideala pentru plimbari de agrement pe lacurile din parcurile urbane, in Delta sau pe alte ape interioare.

Citeste si: Delta Dunarii, promovata de arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume

Tot astazi a fost ridicat pe Dambovita Farul Urban, o creatie a arhitectilor Bogdan Ciocodeica si Diana Rosu, proiectul castigator al competitiei de design Eco-arhipelag, desfasurata de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru promovarea ecoturismului. Farul Urban Sulina este un “advertorial” al Deltei Dunarii si o forma inedita de a orienta privirea bucurestenilor asupra Dambovitei. Functioneaza ca un “reflector”, un semnal luminos si simbolic care scoate in evidenta raul uitat al capitalei. Este vizibil dinspre axele principale de circulatie din centrul orasului, devenind un reper pentru locuitorii si turistii aflati in cautarea unui colt de relaxare conectat la natura. Farul a fost construit cu sprijinul Lafarge, partener Eco-ahipelag.

Sursa foto: facebook.com