EGIPT: Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere, presedinte interimar va fi seful Curtii Constitutionale. UPDATE

Lovitura de stat in Egipt. Presedintele egiptean Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere. Generalul Abdel Fattah el-Sisi a anuntat, miercuri seara, ca presedintele Mohamed Morsi a fost indepartat de la putere, iar constitutia Egiptului a fost suspendata.

Sisi a mai anuntat ca va fi un presedinte interimar, in persoana sefului Curtii Constitutionale din Egipt, care va ramane la carma Egiptului pana ce va fi format un nou guvern si se vor organiza alegeri prezidentiale.

Discursul lui Sisi a fost primit cu urale si focuri de artificii in Piata Tahrir din Cairo. Mohamed Morsi a primit vestea ca nu mai este presedintele tarii la ora 20.00 (ora Romaniei), de la reprezentantii armatei.

UPDATE ora 20.00: Presedintele egiptean Mohamed Morsi a fost arestat la domiciliu, miercuri dupa-amiaza, dupa ce la ora 17.00 a expirat ultimatumumul dat de armata pentru a rezolva criza in care se afla Egiptul. Armata egipteana ar fi preluat puterea in aceste momente.

Informatii contradictorii. Pana la ora 20.00 nu exista confirmarea oficiala ca Mohamed Morsi ar fi fost arestat la domiciliu. Agentiile de presa sustin ca armata ar fi amanat cu cateva ore sa faca vreun anunt, pentru a evita o baie de sange.

Surse media sustineau, la ora 19.30, ca Mohamed Morsi s-ar fi dus spre centrul orasului, catre piata Tahrir, impreuna cu ministrul Apararii. Nu se stie daca Morsi este sub arest. Potrivit unor informatii transmise de agentiile de presa internationale, sute de tancuri au impanzit strazile orasului Cairo.

De precizat ca informatia nu este deocamdata confirmata oficial de armata egipteana si nici de televiziunile aflate acolo. Totul a pornit de la un jurnalist, care a afirmat pe Twitter ca presedintele Morsi ar fi arestat la domiciliu. Informatia a ajuns in 10 minute peste tot in lume. In aceste momente, armata a inconjurat sediul televiziunii de stat si a cerut “personalului neesential” sa paraseasca cladirea.

Oamenii au izbucnit in aplauze de bucurie la aflarea vestii ca Morsi a fost arestat. Armata egipteana este una dintre fortele din societate care se opune alunecarii Egiptului catre diverse orientari religioase. Se stie faptul ca societatea, prin presedintele Morsi, s-a intors catre o ordine religioasa, se vorbea tot mai mult  in ultima perioada despre introducerea Saria in legislatie. Saria este denumirea unei legislatii asa-zis islamica, inspirata inclusiv din prescrierile Coranului.

Se asteapta o reactie a fratiei musulmane in urmatoarele ore. Totodata, armata se este asteptata sa dea un comunicat catre tara.

In timp ce sute de mii de oameni au iesit in strada, unde zilele trecute s-au inregistrat ciocniri mortale, Morsi si-a reafirmat “legitimitatea constitutionala” si a anuntat ca nu va renunta la putere, ci va lupta pentru democratie cu pretul vietii. 

Mohamed Morsi a avut timp pana astazi, la ora 17.00, sa rezolve criza. Acestuia i se reproseaza ca a incurajat coruptia, ca a lasat fratia musulmana si pe islamisti sa conduca tara din umbra, ca ar conduce Egiptul catre o indepartare de politica pro-occidentala, dar este acuzat si de innabusirea violenta si sangeroasa a protestelor din strada.

Doar in ultima saptamana, in Egipt au fost 47 de morti, doar marti fiind 17 morti la Cairo. De precizat, insa, ca Egiptul are cea mai mare armata din Orient, aproape un milion de combatanti.

Reamintim ca presedintele egiptean Mohamed Morsi a respins, marti seara, ultimatumul inaintat de armata, care i-a cerut in mod repetat sa rezolve criza in care se afla tara. Pe fondul unei demonstratii la care participau sute de mii de oameni si a ciocnirilor mortale intre opozantii si simpatizantii sai, Morsi si-a reafirmat “legitimitatea constitutionala” , anunta AFP.

Foto: Captura Fox News