Lovitură de stat în Myanmar. Președintele și lidera guvernului, arestați

O lovitură de stat s-a produs, luni dimineață, în Myanmar acolo unde armata a preluat puterea. Guvernul ales în mod democratic al laureatei Nobel Aung San Suu Kyi a căzut, aceasta fiind reținută împreună cu alți lideri ai partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD), scrie presa internațională.

Armata își justifică gestul drept un răspuns la ”fraudele electorale”, conducerea țării fiind preluată de șeful militar Min Aung Hlaing. Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile ‘nu au fost nici libere şi nici corecte’, a acuzat săptămâna trecută într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun. Myanmar a fost pus sub stare de urgență pentru un an, potrivit unui comunicat transmis de o televiziune a armatei.

Suu Kyi, președintele țării Win Myint și alți lideri al NLD au fost arestați în primele ore ale dimineții. Liniile telefonice către capitala Naypyitaw și către marele centru comercial Yangon au fost oprite, iar televiziunea de stat a oprit emisia. Populația s-a grăbit către piețele din Yangon pentru a face stocuri, iar mulți s-au așezat la coadă la bancomate pentru a retrage bani.

Serviciile de internet și de telefonie mobilă au fost întrerupte în acest Yangon, fostă capitală și fief politic al NLD.

Junta militară a condus ţara în perioada 1962 – 2011. În 2011, junta a fost dizolvată şi a început o perioadă de tranziţie controlată spre democraţie. Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011. Armata deţinea însă controlul asupra a trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).

Sursa foto: BBC