TENTATIVA de LOVITURA de STAT in TURCIA. Dupa ore de lupte armate, guvernul anunta ca a preluat controlul. BILANTUL MORTILOR CRESTE. UPDATE

LOVITURA STAT TURCIA. Pe strazile din Istanbul au iesit multi oameni purtand steaguri ale Turciei, dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat un apel catre populatie sa respinga LOVITURA de STAT militara aflata in desfasurare, transmite agentia EFE, citata de Agerpres. Un grup de persoane cu drapeluri nationale s-a adunat in piata Taksim din Istanbul. Totusi, alte relatari transmise de posturile de televiziune turce semnaleaza si manifestatii in favoarea pucistilor, INFORMEAZA Agerpres.

UPDATE 20.00: Premierul turc Yildirim reitereaza apelul catre populatie sa ramana pe strazi pentru ca evenimentele inca nu s-au incheiat (Reuters). Comandantul Armatei a III-a, retinut. Si el este acuzat de tradare. 

UPDATE 19.40: Ministrul turc al Aparararii: Este prea devreme pentru a putea spune ca amenintarea puciului a fost eliminata complet (Reuters). Surse din Guvernul de la Atena au declarat pentru un colaborator Der Spiegel din Grecia ca nu s-a ajuns la nicio intelege intre Grecia si Turcia cu privire la extradarea celor 8 militari. Un soldat rebel turc a fost decapitat de sustinatorii guvernamentali in confruntarile din noaptea de vineri spre sambata, scrie presa britanica.

UPDATE 19.25: Un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan, retinut  (CNN Turk). Comandantul Armatei a II-a, retinut dupa tentativa de puci (Anadolu)

UPDATE 18.14: Sute de oameni fluturand drapelul national turc s-au adunat in fata cladirii Parlamentului din Ankara pentru a protesta fata de tentativa de puci, in timp ce legislatorii se pregatesc sa tina o sesiune extraorinara (AP). Cei 8 soldati turci care au fugit in Grecia si au cerut azil politic vor fi repatriati, anunta ministrul de Externe al Turciei. (Reuters).

UPDATE 14.20: Mii de persoane s-au adunat sambata dimineata la Berlin si Viena pentru a protesta fata de tentativa de lovitura de stat din Turcia si pentru a-si manifesta sprijinul fata de guvenul turc.

UPDATE 14.12: Agentia DHA scrie ca tentativa de lovitura de stat din Turcia ar fi fost condusa de fostul comandant al avionului prezidential turc, Okin Ozturk. Premierul turc anunta acum ca 265 de persoane au murit.

UPDATE 13.38:  Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Greciei sa ii elibereze pe cei 8 militari si sa ii trimita in tara. Un grup de pucisti a capturat o fregata ancorata la baza navala turca Golcuk, a declarat o sursa militara greaca, informeaza Reuters. Se pare ca flota turca a fost luata ostatica.

UPDATE 13.10:  Premierul turc Binali Yildirim a declarat intr-o conferinta de presa ca 161 de persoane au fost ucise si 1.440 ranite. Anterior, noul sef al Statului Major al Armatei anuntase 194 de morti. Totodata, a anuntat premierul, 2.800 de persoane au fost arestate.

UPDATE 10.16: Recep Tayyip Erdogan pare sa fi preluat controlul dupa tentativa de lovitura de stat sangeroasa initiata, cel mai probabil, de o factiune a armatei. Rebelii s-au luptat toata noaptea cu fortele fidele lui Erdogan si cu civili iesiti in strada in sprijinul presedintelui Turciei, in urma apelului acestuia. (AFP)

UPDATE 9.58: 90 de morti si 1.154 de raniti in urma confruntarilor. (agentia turca Anadolu). 1.563 de militari arestati in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat. (Reuters)

UPDATE 9.45: Parlamentul Turciei, reunit in sedinta extraordinara. (AFP)

UPDATE 9.40: Ministerul roman al Afacerilor Externe: Nu se inregistreaza victime sau raniti in randul cetatenilor romani aflati in Turcia.

UPDATE 04.18: Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la sosirea la Istanbul, ca cei responsabili pentru tentativa de lovitura de stat vor primi “raspunsul necesar”. “Nicio putere nu este deasupra vointei nationale”, a adaugat el, potrivit News.ro.

UPDATE 04.10: Ore intregi nu a fost clar cine detine controlul in Turcia, iar situatia a devenit si mai tensionata dupa ce oamenii au iesit in strada la indemnul lui Erdogan. Confruntarile armate intre factiunea care a vrut sa rastoarne guvernul si fortele guvernamentale au fost puternice. Armata a doborat un elicopter al pucistilor, cladirea Parlamentului a fost bombardata, explozii au zguduit atat Ankara cat si Istanbulul si tancurile au blocat strazile principale. In aceste ciocniri este posibil sa fi fost raniti si civili, existand imagini in care se vede cum soldatii trag in oameni, in Istanbul.

Pe masura ce orele au trecut, insa, Guvernul pare sa fi recapatat controlul in majoritatea zonelor fierbinti. Premierul a anuntat ca tentativa de lovitura de stat a esuat, iar responsabilii vor fi aspru pedepsiti. Totodata, Yildirim a ordonat inchiderea spatiului aerian al Ankarei, amenintand ca orice aeronava care va incalca dispozitia va fi doborata.

UPDATE 04.07: Violente in fata resedintei lui Erdogan. Mai multi pucisti ar fi incercat sa intre in cladire. S-au tras mai multe focuri de arma si cel putin 3 pucisti ar fi fost arestati. A aparut prima imagine cu Parlamentul turc. Amintim ca aceasta cladire a fost bombardata si cel putin 12 persoane au fost ranite grav, potrivit agentiei de presa Agentia de presa Anadolu. Niciun parlamentar nu se afla printre raniti.

UPDATE 04.04: Zeci de militari turci implicati in tentativa de lovitura de stat si-ar fi predat armele politiei in piata Taksim din centrul Istanbulului. Ei ar fi luat aceasta decizie imediat dupa ce in apropiere s-au auzit doua explozii puternice, informeaza News.ro. Trei avioane de lupta au fost vazute survoland zona, la altitudine joasa.

UPDATE 03.58: Focuri de arma s-au auzit in timpul transmisiei in direct a postului CNN Turcia, dupa ce prezentatorul a anuntat ca soldati au patruns in camera de productie. Soldati pucisti au invadat in direct in sediul grupului de presa Dogan din Istanbul (AFP). Si televiziunea privata CNN Turcia a oprit transmisia de stiri, prezentatorul anuntand ca soldati se afla in camera de productie, relateaza Reuters. Doua explozii puternice au fost auzite in Piata Taksim din centrul Istanbulului, mai transmite Reuters. 

UPDATE 03.51: Zeci de soldati ai armatei turce implicati in tentativa de lovitura de stat s-au predat politiei in Piata Taksim din Istanbul – Reuters. Turcia a inchis granita cu Bulgaria, a declarat minsitrul de externe bulgar, scrie Reuters.

UPDATE 03.40:  – Agentia de presa Anadolu anunta ca cel putin 12 persoane ar fi fost ranite grav in bombardamentul care a vizat Parlamentul de la Ankara. Agentia de stat sustine ca bomba ar fi fost lansata de un elicopter controlat de pucisti.

UPDATE 03.15: – Surse Reuters sustin ca avionul lui Erdogan ar fi aterizat la Istanbul. Amintim ca presedintele era in concediu in strainatate in momentul in care a fost declansata lovitura de stat. El a incercat apoi sa se intoarca in tara, insa pucistii nu i-au permis sa aterizeze. Apoi au aparut diverse ipoteze cum ca s-ar fi dus la Teheran sau ca ar fi cerut azil in Germania si a fost refuzat. Alte zvonuri vorbeau despre posibile destinatii ca Olanda si Marea Britanie pentru Erdogan.

UPDATE 03.10: – Televiziunea de stat TRT emite din nou, dupa ce sustinatorii guvernului au intrat in sediul care fusese ocupat de militari. Jurnalistii au declarat ca au fost tinuti ostatici de pucisti.

UPDATE 03.08: – In difuzoarele de la moscheile din toata Turcia se aude mesaje prin care oamenii sunt indemnati sa iasa in strada pentru a-l sustine pe Erdogan, relateaza AFP.

UPDATE 02.57: Armata turca a deschis focul asupra multimii adunate la podul din Istanbul, anunta AFP. 

UPDATE 2.50: Presedintele Erdogan a aparut la CNN Turk prin intermediul aplicatiei Facetime. In scurta sa interventie, una atipica, seful statului turc a denuntat ”revolta unei minoritati din sanul armatei” si le-a cerut conationalilor sai sa iasa pe strazi pentru a se opune tentativei de lovitura de stat

STIRE INITIALA

LOVITURA STAT TURCIA. Haos in Turcia vineri noapte, unde a avut loc o lovitura de stat in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in concediu in afara tarii. Premierul turc Binali Yildirim a anuntat ca o factiune militara a incercat sa preia puterea printr-o lovitura de stat, iar fortele militare loiale fac “tot ce este nevoie” pentru a rezolva situatia.

LOVITURA STAT TURCIA. Nu se stie cu certitudine la acest moment cine detine controlul in Turcia. Pe de-o parte Guvernul sustine ca e la putere, pe de alta parte factiunea militara care este in spatele loviturii de stat a preluat controlul televiziunii de stat si a anuntat noi prevederi constitutionale. Astfel, a fost anuntat ca un “Consiliu al Pacii” va asigura libertatea si drepturile cetatenilor, “indiferent de religie, rasa sau limba vorbita”.

LOVITURA STAT TURCIA. Intre timp, Erdogan s-a adresat populatiei prin FaceTime, cerand oamenilor sa iasa in strada. Oamenii i-au ascultat indemnul si in mai multe orase au luat strazile cu asalt. Au aparut insa imagini in care se vede cum soldatii trag in civili, in Istanbul, inclusiv dintr-un elicopter.

LOVITURA STAT TURCIA. Cetatenii romani pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Sursa foto: hurryiet