Lovitură de stat în Zimbabwe! Armata a preluat puterea

Armata din Zimbabwe a preluat puterea miercuri dimineață, anunțând că vizează “criminalii” din jurul președintelui Robert Mugabe. Militarii au dat asigurări la postul național de televiziune că Mugabe și familia acestuia sunt în siguranță.

Un general a dat citire unei declarații în care neagă că ar fi avut loc o lovitură de stat și anunță că Mugabe este în siguranță. Acțiunea militară are loc după ce Mugabe l-a demis pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, în urma unei dispute referitoare la succesiune.

Militari și vehicule blindate au blocat căile de acces către principalele birouri guvernamentale și către instanțele din Harare. “Ținta noastră sunt doar criminalii din jurul său (al lui Mugabe) care comit infracțiuni care provoacă suferințe din punct de vedere social și economic în țară și pe care vrem să-i aducem în fața justiției”, a declarat un general la televiziunea publică.

“Îndată ce ne îndeplinim această misiune, sperăm că situația să revină la normal”, a precizat el.

Robert Mugabe este de negăsit

Însă nici Mugabe și nici soția să, Grace, care ar urma să-i succeadă la președinție n-au fost văzuți. Ministrul de Finanțe Ignatius Chombo, unul dintre liderii așa-numitei facțiuni G40 a partidului de guvernământ ZANU-PF condus de soția lui Mugabe, Grace, a fost reținut de armată, au declarat surse guvernamentale.

Mișcarea pentru Schimbare Democratică, partid de opoziție, a făcut un apel la revenirea pașnică la democrația constituțională. Aceștia speră că intervenția militară să conducă la instituirea unui stat național stabil, democrat și progresist.

Sursă text: News.ro