Lovitură grea pentru Iohannis! CCR a respins sesizarea privind Legea Referendumului

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Judecătorii CCR au respins că fiind inadminisibila sesizarea formulată de șeful statului, informează surse oficiale citate de Mediafax. Motivul principal este că sesizarea a fost făcută de mai multe ori pe același obiect.

Legea a fost trimisă la reexaminare de către președintele Iohannis, a fost adoptată din nou de Parlament, în formă inițială, și a mai fost atacată de două ori la CCR de către parlamentarii Opoziției. Camera Deputaților a adoptat Legea referendumului la sfârșitul lunii decembrie 2017, iar președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

În 4 aprilie, plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi “pentru”, 71 de voturi “împotriva” și 6 abțineri, în forma inițială.

Potrivit textului legii, “cetățenii sunt chemați să își exprime voință prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la dată adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și dată referendumului”.

În sesizarea trimisă CCR în 18 mai, președintele Klaus Iohannis precizează că, deși a mai făcut obiectul controlului de constituționalitate, la sesizarea parlamentarilor, actul normativ cuprinde, în continuare, dispoziții neconstituționale.

Sursă foto: realitatea