LOVITURA pentru DNA: ACHITARE in ”lotul vamesilor” dupa opt ani

Dosar cu rasunet, acuzatii bomba, retineri in aeroport, procese timp de opt ani si….o achitare la fel de rasunatoare. Cei 18 vamesi de la Aeroportul Otopeni, retinuti in 2006 pentru luare de mita, au fost achitati definitiv, informeaza B1 TV.

Decizia a fost luata de Curtea de Apel Ploiesti si asta pentru ca procurorii nu au putut sustine cu probe toate acuzatiile. Un dosar greu instrumentat de nimeni altul decat fostul sef al DNA Bucuresti, Eugen Stoina. Si nu este singurul caz in care DNA nu reuseste sa convinga instantele de judecata. Pe lista esecurilor se mai afla si nume rasunatoare precum Mazare sau Toni Grebla.

Povestea incepe in 2006, atunci cand o treime din angajatii  Biroului vamal al Aeroportului Henri Coanda a ajuns la sediul DNA, dupa o actine ca in filme. Un dosar al procurorilor ce a blocat practic activitatea in vama aeroportului, iar pentru a face fata, conducerea institutiei a apelat la angajatii altor puncte vamale. 

CITESTE SI: FOSTUL SEF al Vamii Siret si 47 de POLITISTI DE FRONTIERA, CONDAMNATI DEFINITIV la cinci ani de INCHISOARE CU EXECUTARE

Ulterior, 17 din cei 18 angajati au primit ordonante de retinere, iar mai tarziu mandate de arestare. Acuzatiile erau grave: in perioada decembrie 2005 – septembrie 2006, acuzatii au primit spagi in mod repetat pentru a urgenta procedura de vamuire a marfurilor. Un dosar greu asadar, instrumentat de procurorul Eugen Stoina, ce detinea la acea data functia de procuror sef in cadrul DNA. Ulterior urca si mai mult in ierarhie, fiind numit in 2009, seful DNA Bucuresti. Intre timp, dosarul vamesilor era trimis in judecata, iar Directia Nationala Anticoruptie se astepta la un rezultat bun mai ales ca folosise si investigatori sub acoperire.

In total, in dosar erau vizate peste 8.100 de fapte de coruptie, iar prejudiciul estimat se ridica la 81.000 de lei.

In  urma cu cateva zile a venit insa decizia definitiva. Curtea de Apel Ploiesti a hotarat achitarea tuturor inculpatilor din dosar. Adica 8 ani de  procese, dar fara probe suficiente.

Lovitura grea pentru DNA vine in contextul in care in urma cu cateva zile alte doua nume grele au fost lasate in libertate, desi procurorii cerereau masuri dure. 

Judecatorii ICCJ au desfiintat absolut toate acuzatiile DNA in dosarul in care au cerut arestarea lui Radu Mazare. In motivarea instantei se arata ca procurorii au formulat o acuzatie bazata doar pe o declaratie „evaziva” data de un martor. Aceeași decizie ca si anul trecut, atunci cand DNA a mai cerut inca o data arestarea lui Mazare. Si atunci judecatorii au decis ca nu sunt probe suficiente.

CITESTE SI: Vama Siret: Politisti de frontiera si vamesi, retinuti pentru trafic cu tigari si luare de mita

Un alt caz, cel al lui Toni Grebla, a avut un final similar. Dupa ce fostul judecator CCR a fost retinut, la propunerea masurii preventive, DNA s-a limitat la arest la domiciliu. Insa nici asta nu au obtinut procurorii. Completul de judecata a respins cererea definitiv si a aratat ca acuzatiile se bazeaza mai mult pe indicii decat pe probe. 

Sursa www.evz.ro