LPF a propus schimbarea sistemului competițional în Liga 1

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a propus schimbarea sistemului competițional al Ligii 1. Prin intermediul unui comunicat de presă, șeful LPF dezvăluie că a sugerat, în urmă cu câteva luni, că Liga 1 să aibă doar 12 echipe!

“Antrenori, care ar trebui să stăpânească și să fie mai preocupați de problemele tehnice ale propriei echipe, jucători, care ar merită să-și dovedească altfel personalitatea și mai ales pe terenul de joc, se plâng zilele acestea că afară e frig și că terenurile nu sunt că în Spania sau Anglia. Ar fi poate nedrept din partea noastră să ne întrebăm de ce respectivii nu joacă în Spania sau Anglia. Ei critică azi condițiile de aici, dar Liga 1 Betano este competiția în care ei se desfășoară, care le oferă un statut pe măsură valorii lor, o pâine care nu e deloc rea.

Sigur că mai sunt lucruri de pus la punct, tocmai de aceea am propus acum câteva luni un sistem cu doar 12 echipe în Liga 1 Betano, pentru a nu mai fi obligați să jucăm atât de târziu în iarnă, dar și pentru a avea un play-out mai competitiv. Am fi avut, deci, date libere în calendar și jumătate din cele șase echipe ale play-out-ului în pericol de retrogradare.

Ne-am gândit și la varianta sistemului primăvară-toamna, dar acesta este o imposibilitate practică. Primul motiv ar fi că nu am mai juca la zero grade Celsius, ci la aproape 40, mai multe meciuri. În al doilea rând, respectivul sistem ar împiedica punerea lui în practică din doi în doi ani, când sunt turnee finale, europene sau mondiale. Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este că până și Rusia a renunțat la această soluție, iar acolo vremea e cumplită în această perioada.

Nu ne putem compară din păcate cu marile campionate ale Europei occidentale, dar asta pentru că nici România nu are puterea economică a țărilor care organizează acele competiții.

Am rugat, că să dau doar un exemplu, câteva cluburi să schimbe terenurile de joc și să aleagă stadioane din alte orașe, acolo unde condițiile sunt mai bune, acolo unde instalația de încălzire funcționează la parametri optimi. Unele au înțeles, altele au preferat doar să se plângă de propriile condiții și că afară e mai frig.

Sper că fiecare dintre noi să înțeleagă că suntem toți în aceeași barcă și avem cu toții același interes unic, și anume că fotbalul românesc să redevină puternic”, se arată în comunicatul apărut pe site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal și semnat de Gino Iorgulescu.

Începând cu sezonul 2015/2016, Liga 1 are 14 echipe.

Sursă foto: sport