LSRS si CAESAR: Deciziile luate pentru fuidizarea votului in DIASPORA nu sunt suficiente

Deciziile luate pana in prezent cu privire la fluidizarea votului in cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt “nici pe departe” suficiente, sustin Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) intr-un comunicat remis luni presei.

Potrivit celor doua organizatii, cresterea numarului de cabine de vot la maximum sapte, cresterea numarului de stampile si posibilitatea de a descarca de pe internet declaratiile pe proprie raspundere sunt masuri care “nu vor avea un impact semnificativ” in zonele cu numar mare de votanti, asa cum se asteapta la Hamburg, Londra, Munchen, Paris, Stuttgart, Torino, Viena si in alte comunitati din diaspora.

CITESTE SI: TITUS CORLATEAN: NU exista baza legala pentru suplimentarea sectiilor de vot in DIASPORA

“Consideram ca este inadmisibil ca cetatenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mai mult, pentru cel de-al doilea tur de scrutin, organizatorii beneficiaza de experienta din precedentul tur si pot face estimari realiste ale prezentei la vot”, afirma studentii.

Ei sustin ca pentru o desfasurare optima a procedurii de votare in data de 16 noiembrie este necesar sa se suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate conform si proportional cu numarul de cetateni romani cu drept de vot din fiecare comunitate si sa fie suplimentat personalul din sectiile de votare pe baza unor estimari realiste ale prezentei la vot.

Totodata, LSRS si-a exprimat disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfasurare a procesului electoral.

“Sa se actioneze nu doar in litera, ci si in spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Tuturor cetatenilor romani care se afla la sectiile de votare la ora 21,00, indiferent daca se afla fizic ‘in sala de vot’ sau asteapta la coada, trebuie sa le fie permisa exercitarea dreptului constitutional de a-si exprima optiunea electorala”, subliniaza studentii de la LSRS si CAESAR.

CITESTE SI: TITUS CORLATEAN a DEMISIONAT! Cine ii va lua locul. UPDATE

LSRS si CAESAR au solicitat in urma cu o saptamana Ministerului Afacerilor Externe si celorlalte institutii abilitate sa dispuna de urgenta adoptarea tuturor masurilor necesare pentru ca toti cetatenii Romaniei cu drept de vot sa isi poata exercita acest drept garantat prin Constitutie, indiferent daca se afla in tara sau in strainatate, solicitare sustinuta de societatea civila din diaspora si din Romania, precum si de cei peste 4.000 de semnatari ai petitiei pentru respectarea dreptului la vot al cetatenilor romani depusa luni la MAE.

Sursa foto: adevarul.ro