Lucian Duta a aprobat actele de achizitii intocmite de CNAS pentru achizitia de mentenanta, potrivit DNA

DNA a anuntat ca Lucian Duta este urmarit penal pentru abuz in serviciu, pentru ca a aprobat actele intocmite de CNAS privind achizitia unor servicii de mentenanta in cazul aplicatiilor informatice de management al resurselor, pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate.

Procurorii anticoruptie au dispus urmarirea penala a lui Nicolae Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la data faptelor, pentru savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu (doua acte materiale) si o infractiune de abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

“In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru «servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP» (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC Siveco Romania SA in perioada 2003-2007”, a precizat DNA.

Afla aici detalii despre dosarul in care este cercetat Lucian Duta

Anchetatorii au stabilit ca procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea.

“Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate”, potrivit DNA.

Din datele obtinute pana in prezent de procurori a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea, s-ar fi produs un prejudiciu CNAS si Caselor Judetene de peste 150.000 de euro, fiind realizat, totodata, “si un avantaj patrimonial in favoarea SC Siveco Romania SA”.

“Concret, in calitate de presedinte al CNAS, suspectul Duta Nicolae Lucian a aprobat actele intocmite de CNAS in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat”, au aratat procurorii.

In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene, a precizat sursa citata.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Lucian Duta calitatea de suspect, in conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedura penala. Potrivit articolului 307, “persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal”.

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Lucian Duta a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca achizitiile CNAS s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal sa existe intrebari, precizand ca spera ca in cel mai scurt timp sa se lamureasca lucrurile.

“Toate aceste procese s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal la un moment dat sa existe nelamuriri sau intrebari cum s-au realizate aceste procese din punct de vedere administrativ. Este foarte bine ca se intampla asa, pana la urma. Eu sper ca intr-o perioada cat mai scurta de timp sa lamuresc lucrurile si, pana la urma, toata lumea sa inteleaga ca nu am vrut decat sa fac lucruri in beneficiul pacientului si in beneficiul acestei tari”, a mai spus Duta.

In acest dosar este cercetat si Istvan Lucian Medvas, director in CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzatiile in 5 februarie. Istvan Lucian Medvas este urmarit penal pentru tentativa la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si abuz in serviciu.

“Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat”, au aratat procurorii.

Foto: Realitatea TV