Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere USL nu mai exista

Ludovic Orban, deputat PNL, a declarat ca, in opinia domniei sale Uniunea Social Liberala (USL) nu mai exista si ca nu exclude, la un moment dat, o alianta intre Partidul National Liberal si Partidul Democrat Liberal pentru ca este necesara aparitia unui partid unic de dreapta, informeaza Ziare.com.

Liberalul afirma ca USL nu mai exista, iar rediscutarea protocolului sau un nou congres nu reprezinta solutii de resuscitare, pentru ca problemele nu tin de documente, ci de candidatura la prezidentiale, de faptul ca PSD isi formeaza propria majoritate si ignora toate masurile liberale din programul de guvernare.

„USL nu mai exista practic, din punctul meu de vedere. Exista doar de jure, la tribunal, dar principiile care au stat la baza USL nu mai sunt respectate. Noi ne-am indeplinit obligatiile fata de PSD, dar partenerii nostri nu si-au respectat aproape nicio obligatie si incearca sa obtina avantaje din fiecare decizie politica. Nu respecta nici macar programul de guvernare in baza caruia a fost investit guvernul. Masurile liberale sunt amanate la calendelele grecesti”, a declarat Orban intr-un interviu acordat Ziare.com.

„Nu stiu daca este iminenta, dar relatiile dintre cele doua partide s-au deteriorat, nu mai exista nici liantul esential care era relatia foarte buna intre Ponta si Antonescu. Domnul Ponta a gresit prin toate initiativele luate la nivel guvernamental. Uitati-va cum arata guvernul pana la parlamentarele din 2012, cum era repartitia de atributii si compententa, si cum arata astazi. Victor Ponta a amputat competentele partii liberale din guvern.

Nu trece saptamana sa nu apara cu cate o nazdravanie inacceptabila, de la negocierea procurorilor, la proiectul Rosia Montana, aministia etc. Tot timpul guvernul mai carpeste bugetul cu cate o taxa, cu o inventie peste noapte, cum a fost aceea de 7 centi pe litrul de combustibil. Acum cateva zile a anuntat ca nu renunta la impozitul progresiv, la taxa de solidaritate.

Nu putem accepta asa ceva. PSD isi face agenda, sa-si satisfaca electoratul, ca dovada ca au si marit ajutoarele sociale cu 17%, si nu accepta nicio masura liberala care ar dinamiza economia. Eu le-am spus colegilor mei ca vor vedea adevarata fata a PSD dupa europarlamentare”, a mai spus deputatul liberal.

„Putem face inca 10 congrese, ca tot ultimul hotaraste. Si ce sa modifici in protocolul USL? Sa scrii acolo ca guvernul nu poate veni cu proiecte de legi care sunt impotriva programului de guvernare, cum a fost Rosia Montana? Sau ca parlamentarii sunt obligati sa voteze toate prostiile guvernului, cum a fost legea circulatiei terenului, care este o restrangere a dreptului la proprietate? Daca ii intrebati pe multi colegi din USL despre protocol, putini o sa fie capabili sa va dea informatii din el. Nimeni nu l-a mai citit. Lucrurile nu merg din alte motive”, a continuat Ludovic Orban.

„Cred ca in Romania e nevoie de un partid puternic de dreapta, care chiar sa se numeasca PNL, pentru PNL este un reper istoric. PSD indiferent cate prostii face, ramane pe un electorat minim de 28-30%. Niciodata nu au avut un concurent pe stanga.

Nu exclud o fuziune PNL-PDL, in perspectiva. Aliantele nu prea functioneaza contrapuse unui partid de stanga cum e PSD. Singura perioada in care in Romania a existat o guvernare de dreapta a fost 2005- 2006. In rest, au fost politici preponderent de stanga, carpeli”, a conchis Ludovic Orban.

Sursa foto: adevarul.ro