Ludovic Orban își neutralizează adversarii din partid cu ajutorul unei strategii de învăluire

Cu spatele asigurat de o parte din vechii libeali, dar și de oamenii lui Vasile Blaga, Ludovic Orban caută soluțiile statutare care să relaxeze criteriile de numire și de demitere a liderilor de filiale, fără însă a-și pune în cap tot partidul. Modificările i-ar permite să pună mai ușor  cu botul pe labe tabăra, încă minoritară, din PNL care cută să strângă semnături de susținere pentru demiterea acestuia prin organizarea unui Congres Extraordinar. Cum schimbarea  sistemului de validare a unei propunere de validare ar provoca un adevrărat seism intern, dând apă la moară contestatarilor săi, Orban pare a  fi găsit alte mijloace, mai discrete,  dar mai eficiente pentru neutralizarea adversarilor săi din partid.

Nu este niciun secret  faptul că liberali ca Cristian Bușoi, Iulian Dumitrescu,  Marian Petrache sau MIhai Voicu vor capul lui Orban  înainte  ca actuala  conducere să aibă botezul focului în cadrul unui scrutin electoral. Șansele primului la un loc eligibil sunt aproape nule, iar scaunul lui de președinte PNL București se clatină serios. Dumitrescu nu mai nici el zile multe ca lider de grup la Senat, iar ambițiile sale de mărire, vizând chiar funcția de președinte PNL sunt binecunoscute. În fine, Maihai Voicu și Marian Petrache vor să revină în jocul mare decizional, după ce au fost nevoiți să  treacă pe linie moartă din cauza dosarelor penale în care sunt implicați. Voicu a mai primit o nouă lovitură din partea lui Orban: Claudiu Benchescu  a fost înlăturată de la șefia organizației de studenți a PNL, fiind acuzată că de doi ani nu a făcut nimic.  De altfel, la congresul în care Ludovic Orban a câștigat șefia PNL, Ionel Bogdan și soțul Claudiei Benchescu, Mihai Voicu, l-au susținut pe europarlamentarul Cristian Bușoi. Nu este de mirare că toți cei enumerați, dar și alți  foști lideri de filiale marginalizați, precum Victor Paul Dobre, Gigel Știrbu, Tinel Gheorghe poartă sâmbetele actualei conduceri, visând la un Congres care să-i readucă  la masa puterii în partid.

Conștient că menținerea acestei stări de fapt nu va face decât să adune noi aderenți la cauza nemulțumiților din partid, Orban vrea să impună  în cadrul Consiliului Național din 4 august și o serie de modificări statutare. Comisia de statut a lucrat deja la unele propuneri.

Potrivit articolului 86, un preşedinte de filială poate fi destituit cu votul a două treimi din membrii BPN. O soluție de compromis  adoptată la ultimul Congres, pentru a demonstra bunele intenții ale noului lider față de cei care  nu uitaseră momentele din trecut în care Orban tăia și spânzura prin filiale trimis de conducerea centrală de la acea vreme să reorganizeze structurile de partid din teritoriu.

De altfel, existența acestui articol l-a blocat pe Orban mai bine de un an în luarea unor măsuri de eliminarea unor lideri de filiale care au făcut blat cu PSD sau care îi contestă fățiș autoritatea.  O eventuală propunere de demitere venită din partea Biroului Executiv ar fi fost  ușor blocată de Bușoi și aliații săi în cadrul BPN, acolo unde este  nevoie de peste 50 de voturi din totalul de 80 pentru trecerea unei astfel de recomandări. Este și motivul pentru care a fost amânată de atâtea luni în ședința acestei structuri de conducere  propunerea BEX de  demitere din funcție a lui Florin Alexe, liderul PNL Sector 3 și un apropiat al lui Cristian Bușoi, susțin surse din partid.

Potrivit însă unor surse  din conducerea PNL, articolul cu miza cea mai mare nu va fi schimbat, ci păstrat.  Cu o singură  modificare. “Vor exista alte pârghii, pornind de unele prevederi actuale, care privesc latura administrativ-organizatorică a partidului”, susțin sursele citate. Astfel,  rapoartele de activitate, modul în care liderii de filiale gestionează sistemul de cotizații și cheltuiesc banii poate  constitui motiv de dizolvare a conducerii organizației respective, în urma unui audit dictat de către conducerea centrală, dacă în urma acestei verificări sunt identificate grave deficiențe în domeniul financiar, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

Citește și: PNL A STABILIT CUM ŞI CÂND VOR FI HOTĂRÂȚI CANDIDAŢII PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE

La fel se poate proceda și în cazul modului de conducere al unei filiale. “Dacă  se face un obicei din neconvocarea BPJ, atunci se va ajunge la dizolvarea acestuia și la alegeri pentru o nouă conducere. Ori liderul de filială este  președintele BPJ. Odată decisă dizolvarea Biroului Județean, nici aceasta nu va fi în funcție”, mai susțin sursele citate.

Numai că la același articol buclucaș, litera r, se specifică clar faptul că dizolvarea conducerii unei filiale județene  se decide la fel ca în cazul președinților de organizații- cu votul a 2/3 din membrii BPN
. Conform acelorași surse,  această prevedere ar putea dispărea, conceptul de majoritate calificată urmând a fi păstrat doar pentru demiterea liderilor de filiale județene.

Recentele discuții purtate de Orban cu Blaga și de Blaga cu foștii pedeliști au avut și statutul printre temele de interes. Pentru oamenii lui Blaga,  nemulțumiți de dispariția parității inițiale la nivelul funcțiilor de conducere la nivel național, o astfel de modificare ar fi în folosul lor, putând pretinde și obține cu succes controlul altor organizații în urma alegerilor interne. În prezent, ei mai dețin în prezent doar șefiile a 12 organizații județene ale PNL, fiind de așteptat ca la Consiliul  Național să  susțină propunerile cu care va veni Orban pentru schimbarea Statutului PNL. Totul însă va depinde de atitudinea vechilor liberali și de câtă susținere se bucură Orban din partea lor, ei  având mai multe de pierdut pe termen lung.

Sursa text: Roxana Popa / știripesurse.ro