LUDOVIC ORBAN: PSD foloseste practica DEZINFORMARII si a MANIPULARII

LUDOVIC ORBAN este candidatul PNL la PRIMARIA CAPITALEI. Despre sansele sale de a castiga alegerile desfasurate intr-un singur tur, proiectele pe care le pregateste pentru Bucuresti  si despre colaborarea acestuia cu Traian Basescu, LUDOVIC ORBAN a vorbit intr-un interviu exclusiv acordat jurnalistilor de la Politic Scan.

Ultimul sondaj Sociopol va plaseaza pe al patrulea loc, dupa Gabriela Firea, Nicusor Dan si Traian Basescu. Cum comentati aceste rezultate?

Practica dezinformarii si a manipularii a fost folosita de catre PSD intr-un mod lamentabil, fara sa dea absolut niciun fel de roade. Imi aduc aminte numai de ultima campanie, in care Ponta era dat castigator la pas, cand defapt a pierdut alegerile la o diferenta de un milion de voturi. Suntem atenti la sondaje, lucram cu trei firme de sondare, doar ca niciodata nu folosim aceste sondaje pentru a manipula cetatenii, ci pentru a afla informatii, astfel incat, in baza sondajelor, sa ne putem construi o strategie de campanie adecvata si sa dam raspuns la problemele care ii framanta cu adevarat pe cetateni.

Spuneati ca lucrati cu trei firme de sondare. Pe ce loc va plaseaza acestea, in cursa pentru Primaria Capitalei?

In mod evident, batalia se da intre mine si candidatul PSD, diferenta dintre noi fiind, pentru moment, nesemnificativa.

Ce lipseste Bucurestiului dupa 26 de ani in care s-au succedat mai multi primari din diferite partide si ati putea aduce dumneavoastra, daca veti ajunge primar general?

Bucurestiului ii lipseste in primul rand un primar general care sa cunoasca foarte bine problemele orasului, care sa aiba solutiile pentru rezolvarea acestora si care sa aiba echipa pe care sa se poata bizui pentru a pune in practica aceste solutii, pentru ca nimeni nu poate singur sa solutioneze gravele probleme care s-au adunat in ultimii 26 de ani. Deci Capitalei ii lipseste o administratie care sa fie sensibila fata de problemele cetatenilor, o administratie competenta care sa aiba o viziune asupra dezvoltarii Bucurestiului si care sa aiba forta de a o pune in practica. Eu si echipa care este alaturi de mine, putem oferi locuitorilor din Bucuresti aceste lucruri.

In 2012, Sorin Oprescu a fost ales si cu sprijinul liberalilor in functia de primar general. Isi asuma PNL esecurile si succesele sale in ultimul mandat?

Nu avem niciun fel de motiv sa ne asumam aceste nerealizari si mai ales acest dezastru administrativ in Primaria Capitalei, deoarece, in primul rand, Sorin Oprescu a fost un candidat independent iar in al doilea rand, nu s-a consultat deloc cu Partidul National Liberal in ceea ce a facut la Primaria Generala, nici in perioada 2009-2012 si nici in al doilea sau mandat. In ceea ce ma priveste, stiti foarte bine ca inca din 2008, atunci cand toata conducerea PNL imi solicita sa il sprijin pe Oprescu in turul II, eu am refuzat acest lucru.

CITESTE SI: LUDOVIC ORBAN A RASPUNS LA UN SET DE INTREBARI FULGER DESPRE PLANURILE SALE LA PRIMARIA CAPITALEI

Sunteti prezent de multe ori in studiourile Antena 3, un post controversat pentru electoratul de dreapta. Nu va temeti ca exista posibilitatea sa pierdeti voturi prin aceste aparitii?

Nu sunt foarte des prezent. Eu am fost interzis la Antena 3 aproape patru ani, deoarece m-am impotrivit proiectului USL, am votat impotriva aliantei cu PSD si pentru ca in mod sistematic, ca liberal, am fost impotriva proiectelor guvernamentale care erau contrare angajamentelor electorale si mai ales contrare viziunii si obiectivelor PNL. Din acest motiv, daca cineva doreste, isi poate aduce aminte ca nu am fost prezent la Antena 3 nici macar atunci cand se redau in direct evenimente ale partidului sau dezbateri parlamentare, fiind scos din direct, in momentul in care interveneam. Sigur ca raspund la invitatia oricarui post de televiziune, de radio, oricarei publicatii sau site de stiri deoarece ii respect pe romani si ii respect pe oamenii care isi culeg informatiile din diverse surse media. Atunci cand particip la un interviu, la o emisiune sau la o dezbatere cu ascultatorii sau telespectatorii, o fac pentru a comunica cu oamenii.

Spuneati mai devreme ca batalia se da intre dvs. si candidatul PSD. De ce l-ar vota bucurestenii pe Ludovic Orban si nu pe Gabriela Firea?

Nu as vrea sa pun problema in acest fel. Va voi spune in schimb de ce ar trebui ca oamenii sa ma voteze pe mine ca primar general. In primul rand, sunt un om care cunoaste foarte bine Bucurestiul si problemele sale. Cunosc foarte bine nu numai Primaria Capitalei cat si tot ceea ce inseamna entitati subordonate acesteia, precum RATB, RADET, Administratia Strazilor, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement. De asemenea cunosc foarte bine si administratia primariilor de sector si a entitatilor subordonate, avand o experienta administrativa de 20 de ani in ceea ce priveste problemele Bucurestiului. Atat din postura de viceprimar cat si din cea de ministru al Transporturilor am incercat si am reusit sa fac destul de multe lucruri pentru a solutiona problemele locuitorilor din Bucuresti.

Imi puteti da cateva exemple in acest sens?

Largirea la patru benzi a centurii Bucurestiului, realizata in cea mai mare parte in mandatul meu. De asemenea, eu am lasat contracte semnate pentru largirea la sase benzi pe toata centura, care din pacate au fost reziliate dupa ce am plecat din functia de ministru. Faptul ca se poate circula cat de cat pe DN1 la intrarea in Bucuresti mi se datoreaza si mie, pentru ca, daca cineva vrea sa isi aduca aminte, largirea la patru benzi si pasajele de pe DN1 au fost facute, in cea mai mare parte, in mandatul meu de ministru, inclusiv pasajul de la Baneasa, inceput in timpul mandatului meu.

Extinderea infrastructurii metroului este una greoaie, reprezentand in unele locuri chiar un chin pentru bucuresteni. Ce planuri aveti pentru acest sector, cu o deosebita utilitate pentru Bucuresti?

Aici voi vorbi tot din faptele mele, deoarece nu pot exista dubii asupra veridicitatii celor spuse. Investitiile la metrou au fost reluate in timpul mandatului meu de ministru. Reluarea investitiei Piata Chibrit – Laromet, finalizarea investitiei la Nicolae Grigorescu – Autostrada Soarelui, demararea investitiei de introducere a metroului pe Magistrala 5 in Drumul Taberei, toate au fost realizate in scurtul timp in care am condus Ministerul Transporturilor. O serie de alte lucruri pe care le-am initiat dar care au fost abandonate si pe care sper sa le pot continua dupa ce voi fi primar general este fructificarea inelului feroviar al Capitalei, care a fost abandonat dupa Revolutie dar care poate constitui un mijloc extrem de util pentru transportul bucurestenilor, in special a celor care locuiesc in zonele marginase.

Domeniul mediului si in speta problema poluarii reprezinta pentru dvs. o prioritate? Si daca da, aveti deja niste proiecte in minte care sa rezolve aceasta problema?

Problema poluarii reprezinta o prioritate pentru mine si asa s-a intamplat si in trecut. Poluarea cea mai importanta in Bucuresti este poluarea cu praf, iar motivul principal pentru care acest gen de poluare se ridica la cote alarmante este faptul ca praful provenit din campiile din jurul orasului ajunge in Bucuresti din cauza lipsei unei centuri verzi care sa inconjoare orasul. Acest proiect a fost demarat pe vremea cand am fost viceprimar al Capitalei. Au existat atunci discutii cu Ministerul Mediului si cu Ministerul Agriculturii, care avea padurile in vremea respectiva. S-au gasit solutii care ulterior au fost abandonate. Aproape ca nu exista domeniu in administrarea Bucurestiului in care sa nu fi avut un rol.

Spuneati mai devreme ca nu vreti sa discutati despre motivele pentru care bucurestenii nu ar trebui sa o voteze pe Gabriela Firea. Veti incerca totusi sa convingeti si electoratul de stanga din Bucuresti sa va voteze pe dvs., in detrimentul candidatului social-democrat?

Fiecare candidat la Primaria Capitalei se adreseaza tuturor bucurestenilor, pentru ca indiferent de optiunea politica a unuia sau a altuia, omul are niste probleme care trebuiesc rezolvate. Daca poti sa convingi ca tu esti omul care poate rezolva aceste probleme, evident ca oricine poate fi convins sa sustina un proiect viabil. Nu stiu cati pot convinge sa ma voteze pe mine, dintre aceia care simpatizeaza PSD. Adresarea mea va fi indreptata cu precadere catre aceia care nu sunt talibani PSD, deoarece aceia ar vota candidatul social-democrat indiferent daca are sau nu legatura cu administratia Bucurestiului. Voi intra in dialog cu cat mai multi locuitori din Bucuresti, pentru a-i convinge ca este in interesul lor ca la Primaria Capitalei sa ajunga un profesionist.

De ce v-ar vota pe dumneavoastra un cetatean care are convingeri de stanga, dar care nu se incadreaza in categoria „talibanilor PSD”?

Ca primar general, trebuie sa reprezinti toti locuitorii orasului. In concluzie, prin proiecte, programe, planuri si viziune, care sa faca viata mai buna oricarui locuitor din Bucuresti.

Care este strategia dvs pentru a castiga alegerile, avand in vedere desfasurarea votului intr-un singur tur si de asemenea, divizarea electoratului de dreapta?

Dupa Revolutie, toate avatarurile Partidului Comunist au defilat fara concurent pe stanga. Dar aici trebuie sa spunem un lucru. PSD in Bucuresti are undeva la 33-34% maxim, ca vot politic. Nu stiu cati dintre acesti votanti vor alege candidatul PSD la Primaria Generala, dar raman peste 65% dintre locuitorii Bucurestiului care nu vor ca PSD sa ramana la Primaria Capitalei. Cred in nivelul de informare, in nivelul de educatie, in discernamantul acestor oameni, care cred ca se vor orienta incetul cu incetul spre sustinerea mea. Este evident ca dintre toti candidatii care se revendica ca apartinand zonei de dreapta, sunt singurul candidat care poate sa invinga PSD.

Aveti vreun cuvant de spus pentru lista de consilieri sau este doar decizia filialei PNL Bucuresti?

Normal ca procesul de evaluare al candidatilor este un proces in care sunt implicat si eu, in calitate de candidat la Primaria Capitalei. Bineinteles, impreuna cu conducerea PNL Bucuresti, impreuna cu domnul Catalin Predoiu si impreuna cu conducerea filialelor de sector.

Vorbeati mai devreme despre Soseaua de Centura a Capitalei. Cand estimati ca aceasta ar putea deveni una moderna si de asemenea, functionala la intreaga sa capacitate?

Centura Bucurestiului se afla la Ministerul Transporturilor. Voi avea o discutie foarte serioasa cu ministrul Transporturilor, pentru a vedea daca este hotarat sa finanteze acest obiectiv de investitii. Trebuie sa va spun ca din punct de vedere tehnic si economic sunt pregatite toate procedurile si ramane de realizat licitatii pentru proiectare si executie. Problema este daca Guvernul si Ministerul Transporturilor finanteaza sau nu largirea la patru benzi. Daca nu vor sa finanteze, voi solicita transferul centurii la Primaria Generala, pentru a putea sustine aceasta investitie vitala. Spun ca este vitala deoarece, fara o centura ocolitoare, cea mai mare parte a traficului de tranzit va veni prin Bucuresti. La ora actuala, dintre masinile care se afla in trafic in Capitala, intre 15% si 20% tranziteaza orasul. Trebuie sa le ofer solutia de a avea o centura functionala, in care sa nu mearga cu orele bara la bara, pentru a nu alege varianta de a tranzita Bucurestiul.

Cum ati colaborat cu Traian Basescu, cand acesta era primar general?

Dupa alegerile din 2004, la prima conferinta de presa, fara sa-mi spuna nimic, a anuntat programul de introducere a mercurialului in piete, adica realizarea unei liste oficiale de preturi. Intrebat fiind cine se va ocupa de introducerea mercurialului in piete, domnul Basescu a raspuns razand: „Cum cine, liberalul Ludovic Orban.” Cam asa a fost colaborarea noastra, plina de astfel de surprize. Pe de alta parte, eu am apreciat ca Traian Basescu a avut o gandire legata de Bucuresti. El a luat un studiu realizat de japonezi pentru Bucuresti si a incercat sa il transpuna in practica, prin proiecte care sa atinga obiectivele formulate. Evident, a incercat si in anumite locuri a si reusit sa obtina finantare pentru anumite proiecte, precum proiectul de management al traficului, proiectul pentru o statie de tratare a apelor uzate, proiectul de viabilizare a inelului interior, au fost o parte din proiectele pe care le-a pregatit Basescu.

Daca veti castiga lupta pentru Primaria Generala, veti avea in vedere sefia PNL la Congresul din 2017?

Singurul obiectiv pe care il am in acest moment este acela de a castiga Primaria Capitalei si de a rezolva gravele probleme ale Bucurestiului.

Cum s-ar autocaracteriza politicianul Ludovic Orban?

Sunt un luptator din 1990 impotriva avatarurilor Partidului Comunist, indiferent ca s-au numit FSN, FDSN, PSDR, PSD si fara sa conteze daca la sefia acestora s-a aflat Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana sau Victor Ponta. Nu am facut niciun compromis, intotdeauna m-am impotrivit modului in care au vrut ei sa conduca Romania. Din acest motiv, batalia pentru Bucuresti este o batalie mult mai importanta decat castigarea propriu-zisa a Primariei Capitalei, ci face parte din batalia din acest an prin care romanii vor decide daca vor in continuare coruptie, baroni, administratie politizata, sau daca vor o schimbare profunda in conducerea Romaniei.

Sursa text: Politic Scan