AICI traieste cea mai MICA comunitate de oameni de pe PLANETA. VIDEO

INSULA ANUTA din Oceanul Pacific reuneste cea mai mica comunitate de oameni de pe planeta, de aproximativ 300 de suflete. Insula este atat de mica, incat auzi valurile din oricare parte a ei, iar suprafata extrem de mica i-a determinat pe localnici sa se ingrijeasca de fiecare petec de pamant. Probabil ca producatorii filmului “Avatar” a avut aceasta insula ca sursa de inspiratie!

Insula Anuta este una dintre cele aproape o mie de insule care alcatuiesc Insulele Solomon. Impreuna, acest grup de insule acopera 28.400 de kilometri patrati. Insula Anuta mai este cunoscuta si sub numele de “te fatu sekeseke” (piatra alunecoasa), iar cei care ajung aici raman uimiti de frumusetea absolut incredibila a acestui petec de pamant, inconjurat de imensitatea Oceanului Pacific. 

Anuta masoara cam cat 25 de stadioane de fotbal, iar cei care locuiesc aici si-au facut un mod de a fi din a iubi si a darui. Este printre putinele locuri unde traditia s-a pastrat intacta si unde banii nu au valoare. Localnicii fac aproape totul impreuna si, desi sunt rupti de civilizatie, traiesc o viata idilica.

Citeste si: A aparut o noua insula in Pacific. Foto-Video

Cei care au avut norocul sa ajunga pe Insula Anuta au povestit ca aici au trait experienta iubirii autentice, a compasiunii si unitatii. Oamenii iti zambesc larg, sunt calzi, te fac sa te simti binevenit, te trateaza cu respect si generozitate si iti ofera totul fara sa ceara nimic in schimb.

Primele relatari despre Insula Anuta au fost facute in 1791. De-a lungul secolelor, Anuta a fost vizitata de catre nave ocazionale, iar in prezent o nava comerciala stabileste legatura cu Anuta de la Honiara, capitala Insulelor Solomon, efectuand o calatorie dus-intors catre mai multe insule indepartate. Acesta este singurul contact frecvent al celor de pe Insula Anuta cu lumea exterioara. Insa si aceasta legatura depinde de conditiile meteorologice din Pacificul de Sud.

Citeste si: Primul restaurant subacvatic din lume, ales cel mai frumos de pe planeta. FOTO

O nava de marfa a adus crestinismul a Anuta in 1916, prin intermediul misionarilor anglicani sositi pe insula. In prezent, crestinismul joaca un rol vital in viata localnicilor, care merg frecvent la o biserica pe care o considera protectoarea insulei si a localnicilor de tot ce e rau (cum ar fi epidemiile, seceta si alte dezastre naturale). Totusi, viata pe insula si-a pastrat traditia. Sefii de trib sunt cei care mentin bunastarea spirituala a insulei.

Oamenii de pe insula Anuta, din arhipeleagul Insulelor Solomon, se bazeaza pe o economie bazata pe daruire. O multime de lucruri sunt impartite, de la teren, pana la produsele alimentare. Toti locuitorii insulei sunt responsabili sa lucreze pamantul si toti se bucura de roade.

Chiar si in acest loc indepartat exista cateva persoane care castiga ocazional bani. De exemplu pescarii, care merg in alte parti ale lumii pentru a munci, potrivit HowStuffWorks. Insa banii castigati sunt folositi pentru achizitionarea de bunuri fabricate, care apoi sunt aduse pe insula si impartite.

Cei mai tineri dintre locuitori circula cu nave de marfa sau cu nave care le viziteaza insula, pentru a asigura bunastarea celor ramasi acasa. Un alt aspect demn de luat in seama este acela ca localnicii si-au format o obisnuinta in a-i “adopta” pe cei care le viziteaza insula pe toata perioada sejurului.

Grija pentru cel de langa tine este coloana vertebrala a filosofiei Anutan. Conceptul “Aropa” dupa care se ghideaza s-ar traduce aproximativ prin compasiune, dragoste si afectiune. Aropa se refera la modul localnicilor de pe Anuta de a-si trta aproapele, de a-i demonstra celuilalt dragostea prin schimbul de bunuri materiale. 

 

Gradinile de pe Anuta sunt surse vitale de alimente pentru locuitorii insulei. Fiecare metru de pamant este cultivat aici, pe solul vulcanic fiind cultivate manioc, taro si banane. Insula este insa amenintata des de dezastre naturale. Din acest motiv, localnicii ingropa in mod regulat manioc sau taro intr-un fel de groapa, stocul de alimente fiind denumit Maa. Mancarea, invelita in frunze de banane, este lasata sa fermenteze intr-un mediu etans, urmand a asigura traiul tuturor celor de pe insula in caz de dezastre naturale. In 2003, Anuta a fost grav lovita de Ciclonul Zoe si o mare parte din culturile de pe insula au fost distruse. Alimentele Maa au fost vitale pentru ca localnicii sa poata supravietui.

Solurile nisipoase din zonele de plaja ofera, de asemenea, inca un aliment deosebit de hranitor: nuca de cocos, care are multe utilizari pe Anuta. Oameni beau sucul nucii de cocos si mananca pulpa fructului. De asemenea, cojile de nuca de cocos sunt utilizate ca boluri si cupe, iar cojile de nuca de cocos uscate sunt folosite pentru stergerea mainilor murdarei. Frunze de nuca de cocos sunt de asemenea folosite pentru acoperisuri, dar si pentru a tese covoare sau a confectiona ventilatoare si cosuri. Bananele si papaya adauga varietate dietei localnicilor.

Pescuitul reprezinta indeletnicirea barbatilor. Pescarii din Anuta sunt printre ultimii polinezieni care calatoresc pe mare in canoe traditionale, folosind tehnici de navigatie care au fost folosite din mosi-stramosi.

Cand calatoresc pe timp de noapte, cei din Anuta folosesc stelele pentru a naviga. Arcul de la canoe este indreptat spre o succesiune de stele, iar fiecare stea este urmarita mai apoi cum se ridica deasupra capului sau se indeparteaza. Nu doar stelele sunt folosite pentru navigatie, ci si norii si valurile oceanului, toate oferindu-le pescarilor mesaje importante despre directie si conditiile meteorologice.

Unul dintre efectele majore ale contactului cu modernismul este disputa intre generatii pe  ingrijirea sanatatii. La sfarsitul anilor 1990, sefii de trib de pe Anuta au refuzat sa accepte medicamentele occidentale. Ei au sustinut ca o astfel de schimbare ar putea indica o lipsa de incredere in biserica. Batranii de pe Anuta cred ca medicamentele aduse pe insula vor atrage mai multe boli.

Desi tinerii de pe Anuta nu impartasesc toate opiniile sefilor de trib, Anuta ramane una dintre comunitatile cele mai izolate de pe pamant. Resursele sunt suficiente pentru asigura traiul populatiei, iar atitudinea localnicilor asigura deocamdata echilibru si durabilitate. Principalele amenintari raman, insa, epidemiile, dezastrele naturale, schimbarile climatice si influenta lumii moderne.